Natuurgeneeskunde en zorgverzekering 2014

Vergoeding voor natuurgeneeskunde in de zorgverzekering 2014

Het loopt alweer richting eind 2013 en het is tijd om te kijken naar wat de zorgverzekeraars met de polissen voor 2014 gaan doen. Het loont dit jaar nog meer dan voorgaande jaren om hier kritisch naar te kijken.

zorgverzekering 2014Inhoud en voorwaarden

Vergelijk niet alleen op prijs maar kijk ook goed naar de inhoud en voorwaarden van de zorgverzekering!

Veel mensen stappen over vanwege de prijs. Vaak betekent een prijsverlaging echter dat er (flink) gesneden is in de zorg en bij de aanvullende pakketten is het zelfs zo dat er veelal prijsverhogingen zijn terwijl er minder zorg wordt vergoed.

Doorvragen

Nog steeds is het zo dat niet alle zorgverzekeraars de volledige voorwaarden en vergoedingenlijsten op hun website zetten. En ook als je start met een zorgverzekering zoeken via een vergelijkingssite geldt: vraag goed door bij de zorgverzekeraar zelf! Goede informatie vooraf voorkomt teleurstelling achteraf.

Inschatten

Een van de moeilijkste dingen is misschien wel om vooraf in te schatten wat je in een bepaald jaar aan (aanvullende) zorg denkt nodig te hebben.

Naar blijkt hebben Nederlanders over het algemeen geen goed beeld van hun zorggebruik  en de kosten.

Ondoorzichtig

Dit lijkt mij niet zo vreemd omdat zorgkosten vaak zeer ondoorzichtig zijn. Zeker wanneer de factuur voor afgenomen zorg direct naar de zorgverzekeraar wordt doorgezonden en je deze als consument nooit te zien krijgt (of alleen totdat je eigen risico opgesoupeerd is).

Nadat ik in het verleden geconfronteerd werd met enkele hoge nota’s aan het eind van het jaar heb ik er een goede gewoonte van gemaakt steevast naar prijzen te vragen.

In mijn geval ging het om het laten weghalen van enkele moedervlekken door de huisarts, waarna het weefsel standaard werd opgestuurd naar het laboratorium. Gevolg: 2 nota’s van rond de 200 euro aan het einde van het jaar. Ik zou het een goede zaak vinden als ook hier de prijzen van behandelingen duidelijk en vooraf aangegeven worden.

Natuurgeneeskunde

Waar moet je op letten als je naar vergoeding kijkt voor een natuurgeneeskundige behandeling?

Let op de kleine lettertjes:

  • Heb je keuze van zorg?
  • Of staat er in de voorwaarden dat je therapeut aangesloten moet zijn bij een specifieke beroepsvereniging en wordt je keuze beperkt.
  • Worden alleen consulten door artsen vergoed of ook door therapeuten?
  • Zijn er andere aanvullende voorwaarden die maken dat je nu net niet naar de therapeut/therapie van jouw keuze kunt gaan?

Hoeveel bedraagt de vergoeding daadwerkelijk? Veel verzekeraars hanteren een maximaal bedrag per jaar en een maximaal bedrag per dag. Dit kan betekenen dat je alsnog zoveel moet (bij)betalen dat je beter voor jezelf een budget kunt vormen.

Het is al een aantal jaar een trend om de vergoeding voor complementaire zorg steeds verder uit te kleden. Consulten worden slechts beperkt vergoed. Bij de meeste polissen zit geen vergoeding voor supplementen. En laboratoriumonderzoek wordt in principe alleen vergoed wanneer het onder de “reguliere” onderzoeken valt en door een arts aangevraagd wordt.

Budget

Maak een budget voor complementaire zorg!

Je gezondheid is belangrijk en is het waard om in te investeren. En wil je dan afhankelijk zijn van een zorgverzekeraar die voor jou bepaalt wat jij wel of niet vergoed krijgt?

Veel mensen zetten maandelijks geld opzij voor de APK en grote beurt van de auto en wellicht doe je dit ook om bijvoorbeeld groot onderhoud voor je huis te betalen. Waarom doe je niet hetzelfde voor je gezondheid? Maak een budget voor jou en je gezin en bepaal zelf welke zorg je afneemt.

zorgverzekering 2014Keuzevrijheid

Jaarlijks maken 2 miljoen mensen gebruik van complementaire geneeswijzen. Toch vind de overheid het noodzakelijk, om dit deel van de zorg steeds verder in te perken. Wanneer je het als consument belangrijk vind om gebruik te kunnen blijven maken van natuurgeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, osteopathie, etc. kijk dan eens op de website www.keuzevrijheid.nl en deel je mening.

Overzicht 2014

Een overzicht van de vergoedingen voor natuurgeneeskunde bij de verschillende zorgverzekeraars voor zover op dit moment bekend vind je hier. Dit overzicht kun je ook vinden via de Groeisprong website.

Websites om een vergelijking te maken tussen zorgverzekeringen

Er zijn verschillende websites om een vergelijking te kunnen maken tussen zorgverzekeringen.

Ook hier geldt: vraag zelf bij de zorgverzekeraar de volledige polisvoorwaarden op! Het loont ook om de uitkomsten van vergelijkingssites met elkaar te vergelijken (want niet iedereen is even “onafhankelijk”).

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...