Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde: wat is dat? Orthos komt uit het Grieks. Het betekent: juist, recht, gezond. En moleculair gaat natuurlijk over moleculen.

Als orthomoleculair therapeut begeleid ik je om de juiste stoffen op de goede plek in je lichaam te krijgen. Onder meer door ze in goed opneembare vorm in een optimale verhouding aan te bieden. Je lichaam krijgt dan alle bouw- en werkstoffen die nodig zijn om je energiek en vitaal te voelen.

Hiervoor krijg je meestal een voedings- en suppletie-advies en we kijken naar je leefstijl.

Het volgende filmpje legt uit hoe een orthomoleculaire behandeling er uit ziet:

Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst heb ik een uitgebreid gesprek met je, de intake. Tijdens dit gesprek probeer ik me een zo goed mogelijk beeld van jou te vormen.

 

Orthomoleculaire geneeskunde: leefstijlfactoren

Hoe ziet jouw week er bijvoorbeeld uit? Werk of studeer je? Heb je de zorg voor een gezin? Sport je? Heb je veel stress of voldoende ontspanningsmomenten?

 

Orthomoleculaire geneeskunde: voeding

Wat voor eetpatroon heb je? Is het Hollandse pot of eet je vegan, of Paleo?
Is de voeding die je neemt wel goed voor jou? Kun je alle voedingsstoffen goed verdragen? Of heb je voedselovergevoeligheidsreacties of moeite bepaalde voeding op te nemen, omdat je  niet de juiste enzymen tot je beschikking hebt. Wanneer je bijvoorbeeld niet voldoende  lactase hebt om lactose af te breken, krijg je problemen wanneer je melkproducten neemt.

 

Gebruik je medicijnen of supplementen?

Wanneer je medicijnen gebruikt, “roof”  je ook altijd voedingsstoffen van je lichaam. Jouw lever heeft bijvoorbeeld de magnesium die jij nodig hebt voor wat extra energie of minder spierpijn, ook nodig om er voor te zorgen dat bepaalde medicijnen weer afgebroken kunnen worden .

 

Misschien gebruik je al wel supplementen om je vitaminen en andere stoffen aan te vullen, maar neem je een kwalitatief minder goed supplement, waardoor niet voldoende opgenomen wordt, of je je lichaam juist extra belast met hieraan toegevoegde ongezonde stoffen.

 

Orthomoleculaire geneeskunde: rook je, drink je?

Heb je bijvoorbeeld Pfeiffer gehad of zijn er andere bijzonderheden? Slaap je goed? Hoe voel je je?

 

En natuurlijk: heb je klachten?

Wanneer en hoe zijn deze ontstaan? Zijn er factoren die voor verbetering of verslechtering zorgen? Wat heb je zelf al ondernomen? Heb je uitslagen van (bloed)onderzoeken?

 

Laboratoriumonderzoek

Wanneer dit nodig is, stel ik aanvullend onderzoek voor. Dit kan bijvoorbeeld bloed- of ontlastingsonderzoek zijn. Hiervoor werk ik samen met meerdere gerenommeerde laboratoria. In sommige gevallen is het mogelijk bloed af te nemen met een vingerprik. Dit doe ik zelf in mijn praktijk.

 

Een behandelplan afgestemd op jou persoonlijk

Op basis van alle informatie die ik van je heb spreek ik een persoonlijk behandelplan met je door. Dit kan bestaan uit een voedings- en suppletie-advies en leefstijl-veranderingen.

Je gaat hier zelf thuis mee aan de slag! In de vervolgconsulten bespreken we je voortgang.

 

Orthomoleculaire geneeskunde: voor wie?

Een orthomoleculaire behandeling kan bij veel lichamelijke en psychische klachten worden ingezet. In feite hebben we allemaal baat bij een gezonde voeding en leefstijl! In mijn praktijk behandel ik echter niet “alles”.

Je kunt in ieder geval wel bij mij terecht met het volgende:

  • darmklachten en buikpijn en een heleboel zaken die vaak ook in de darm beginnen
  • wanneer je denkt dat je bepaalde voeding niet goed kunt verdragen  en het nu weleens uitgezocht wilt hebben (allergie, intolerantie, malabsorptie, onvoldoende enzymen)
  • huidklachten (eczeem, psoriasis)
  • een lage weerstand (“snotteren”)
  • hoofdpijn, migraine
  • vermoeidheid, weinig energie
  • winterdip, depressieve gevoelens

 

En je kunt ook bij me terecht:
  • voor begeleiding rondom de zwangerschap (vruchtbaarheidsproblemen, zwangerschapsklachten, klachten na de bevalling)

 

En tenslotte:
  • wanneer je preventief wilt weten of jij alles wel binnenkrijgt wat je nodig hebt, en hiervoor een voedings- en suppletie-advies wilt hebben. Ook als je zwanger bent of wilt worden. Voor de mama’s én papa’s.

 

Staat jouw klacht er niet bij? Overleg dan gerust met me!

Orthomoleculaire geneeskunde: met dank aan Geralt voor het beeld in de kopafbeelding.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...