Vingerprik voor bloedonderzoek

vingerprik

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

september 15, 2015

Bloedonderzoek met een vingerprik bij Groeisprong.

Veel mensen zien er tegen op wanneer er bloed afgenomen moet worden. Wist je dat veel bloedonderzoek ook met behulp van een eenvoudige vingerprik plaats kan vinden?

Onlangs kreeg ik twee tieners in de praktijk. De dochter van een cliënte kwam. Het meisje van 17 jaar had last van flauwtes. Haar vriend kwam mee om morele steun te bieden, want ze zag op tegen het bloedprikken.

Vingerprik

Dit kon ik gelukkig snel ontzenuwen: ik neem geen aderlijk bloed af, want dat is een zogenaamde “voorbehouden handeling” die alleen door bepaalde beroepsgroepen (artsen e.d.) gedaan mag worden.

In de praktijk neem ik heel eenvoudig met een vingerprik wat druppels bloed af. Wist je dat van aderlijk bloed het merendeel wordt weggegooid? De hoeveelheid bloed is nodig voor de (verouderde) machines van het laboratorium. Met een paar druppeltjes bloed kan heel veel onderzocht worden.

Vingerprik bloedtest

Bloedarmoede

Deze moeder had haar dochter naar mij gestuurd omdat ze zich zorgen maakte. Als je dochter binnen een paar weken naar een Zuid-Amerikaans land gaat om daar vrijwilligerswerk te doen, wil je wel dat ze fit is!

We hadden afgesproken dat ik in ieder geval naar de waardes voor bloedarmoede zou kijken. En als je dit zorgvuldig wilt doen is alleen Hb laten bepalen niet voldoende. Dan moet je bijvoorbeeld ook naar het ferritine kijken. Ferritine wordt ook wel “reserve-ijzer” genoemd. Dit is het ijzer wat door het lichaam opgeslagen wordt. En verder de waarden om foliumzuur en vitamine B12 te bepalen.

Ze waren zeer geïnteresseerd: dit was biologieles in de praktijk!

bloedarmoede

Darmklachten en parasieten

Omdat de dame in kwestie naar Zuid-Amerika ging en ik zelf tropenervaring heb, heb ik ook direct een en ander uitgelegd over darmklachten en parasieten.

Bijna iedereen wordt ziek in zo’n land. Het andere klimaat, de reis, ander eten: het zijn allemaal factoren die de stress voor je lichaam vergroten. Je weerstand gaat omlaag en als je dan te maken krijgt met “beestjes” die je thuis niet kent, heb je zo wat opgepakt. Er gaat dus in ieder geval preventief een probioticum mee.

Hoe gaat zo’n bloedonderzoek in zijn werk?

Ik overleg kijken we welke bloedwaarden nodig zijn. Het bloed wordt door middel van een vingerprik afgenomen. Ik werk samen met laboratorium Hessels & Grob voor het bloedonderzoek. De uitslagen zijn er doorgaans binnen enkele dagen.

Tropisch of subtropisch

Ga jij ook voor een langer verblijf naar (sub)tropisch gebied? Kom dan voor een preventief advies naar de Groeisprong!

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties