Detox voor je darmen en lever

detox

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

januari 6, 2022

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox!

Ben jij je meer te buiten gegaan aan lekkers dan je had gewild? Een extra wijntje hier, een snoeperijtje daar. Ben je ook een beetje in een “couch-potato” veranderd afgelopen periode? Hieronder geef ik een aantal tips waarmee het zeker gaat lukken om jouw detox in te zetten.

Detox: ontgiften

Niet iedereen kan even goed ontgiften. Het is daarom niet altijd een goed idee om een pittige ontgiftingskuur te doen. Want als je meer afvalstoffen vrijmaakt dan je kunt verwerken, kan je lijf in de problemen komen. Onderstaande tips kun je echter gerust toepassen.

Heetwater kuur

Voldoende vocht zorgt ervoor dat je je afvalstoffen beter kunt afvoeren. Wanneer je gaat ontgiften is het belangrijk te hydrateren. Zo zorg je ervoor dat de afvalstoffen niet opnieuw ergens anders in je lichaam weer neerslaan en je weer van voren af aan kunt beginnen.

De heetwater kuur komt oorspronkelijk uit de Ayurveda en is heel makkelijk toepasbaar. Wat je doet is het volgende. Breng ’s ochtends een bepaalde hoeveelheid water voor de dag aan de kook, bijvoorbeeld een liter. Laat het water nog zo’n 20 minuten zachtjes doorkoken. Doe dit daarna in een thermosfles en drink het verdeeld over de dag op. Zo heet mogelijk, dus met kleine slokjes, maar uiteraard zonder je te verbranden. Eventueel kun er een beetje gember of citroensap aan toevoegen.

Alleen even water koken in de waterkoker is dus niet voldoende! Het idee is dat je “het vuur” van het water doorgeeft aan je lichaam, net zoals je doet wanneer je een stoofpotje eet. Om dit duidelijk te maken geef ik vaak het voorbeeld van de vergelijking tussen voedsel wat je hebt opgewarmd in de magnetron, en een stoofschotel die 2 tot 3 uur op een zacht vuurtje heeft gestaan. Wat koelt sneller af denk je, en wat geeft meer warmte aan je lichaam?

Bewegen in de frisse lucht

Ga lekker bewegen en dan het liefst ook in de buitenlucht. Je hoeft geen marathon te gaan lopen, een wandelingetje van een half uur kan ook al heel effectief zijn. De extra zuurstof en een betere doorbloeding helpen zeker bij het kwijtraken van afvalstoffen.

De focus van jouw detox: je lever en darmen

Help je darmbacteriën

Onderzoekers van de afdeling Inwendige Geneeskunde van het AMC kwamen een aantal jaar geleden op een grappig idee. Ze wilden weten wat het effect van het kerstdiner bij de schoonouders was op het darm-microbioom. Medewerkers leverden een potje ontlasting in voor en na het kerstdiner. En wat bleek: er waren duidelijk veranderingen binnen de darmflora. Met name een specifieke bacteriesoort, Ruminococcus, daalde flink. Uit onderzoek met muizen weet men dat deze bacteriesoort bij hen ook daalt wanneer de muizen onder stress staan.

De onderzoekers geven aan dat ze niet weten of de resultaten door stress, of door de ingrediënten van het kerstmenu zelf werden veroorzaakt. Het onderzoek werd voor de grap opgezet en voldeed niet aan de gebruikelijke wetenschappelijke voorwaarden. Zo was er bijvoorbeeld geen controlegroep. Toch werd het onderzoek gepubliceerd omdat men de resultaten opvallend genoeg vond.

Jouw darm-microbioom: je beste vriend

Jouw darm-microbioom helpt je omgaan met alle uitdagingen vanuit de buitenwereld, in samenspraak met je immuunsysteem. Het heeft eveneens een belangrijke functie bij je spijsvertering. En een goed microbioom ondersteunt ook je ontgifting. Wanneer je darm op orde is, heeft je lever het een stuk minder zwaar. Help je darmbacteriën en je darmbacteriën helpen jou.

Zorg voor groen in je voeding!

Groen in de natuur en in huis werkt rustgevend. Maar wist je dat groen in je voeding door je lever en darmen heel erg gewaardeerd wordt? De mineralen en het chlorofyl helpen beide organen bij belangrijke ontgiftingsprocessen. Zoals het afvoeren van zware metalen, reststoffen van hormonale processen, en zogenaamde xeno-biotica, zoals pesticiden en weekmakers in plastics.

Eet dus regelmatig groene groenten en in het bijzonder bladgroenten zoals spinazie, verschillende sla-soorten, broccoli , tuinkers, boerenkool, andijvie, etc.

Vezelrijke voeding

Jouw darmbacteriën smullen van vezelrijke voeding. Vezels helpen ook om afvalstoffen af te voeren. En ze stimuleren je darmperistaltiek, zodat jij weer op tijd je ontlasting kwijt raakt.

Wanneer ik aan clienten zeg dat ze vezelrijker mogen eten, krijg ik vaak als antwoord terug: “maar ik eet al volkorenbrood”. Tja, dat bevat niet de enige en ook niet de meest effectieve soort vezels voor je lichaam.

Vezels zitten in groenten en fruit, noten, zaden, pitten, bonen, linzen, kikkererwten en ga zo maar door. Speciaal in bijvoorbeeld avocado en pistachenoten zitten lekker veel vezels. Afwisseling is belangrijk. Hoe meer verschillende vezels jij binnenkrijgt, des te meer soorten gezondheidsvriendelijke darmbacterien jij voedt. En dan krijg je een mooi divers microbioom.

Gefermenteerde voeding

Met gefermenteerde voeding krijg je gezondheidsbevorderende darmbacteriën binnen, zoals lactobacillen, en je stimuleert de groei van belangrijke bacteriegroepen in microbioom. Mede hierdoor krijgen ziekteverwekkende bacteriën minder kans. Je krijgt een betere balans in je darm.

Eet dus zeker ook regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, yoghurt, kefir, tempé, kombucha, pickles, e.d. Misschien leuk om ook eens Kimchi te proberen, uit de Koreaanse keuken, of zelf te leren fermenteren.

Goed voor jezelf zorgen, minder moeheid

Wanneer je nu start met goed voor jezelf te zorgen is een bijkomend voordeel dat je minder last zult hebben van moeheid of voorjaarsmoeheid. 

Kunnen jouw darm-microbioom en je lever wel een extra boost gebruiken?

Misschien vindt je dit ook leuk…

1 Reactie

  1. julia

    very useful Claudia, thank you!