Gezondheid van je baby start vóór de geboorte!

De gezondheid van je baby voor de start

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

september 2, 2021

De gezondheid van je baby start vóór de geboorte! Zorg voor een gezond darm-microbioom en voldoende micronutriënten.

Zo geef jij je baby een gezonde start al voor de geboorte

De eerste 1000 dagen van je kind leggen de blauwdruk voor gezondheid. Met de eerste 1000 dagen bedoelen we de periode vanaf de conceptie tot in de eerste 2 levensjaren. Maar eigenlijk start je voorbereiding nog eerder. Want tegen de tijd dat je zwanger raakt wil je natuurlijk al het nodige voorwerk gedaan hebben!

Jij kunt je kind een ongelooflijk mooie basis meegeven wanneer je:

  • voor de conceptie en tijdens je zwangerschap zorgt voor een optimale voeding met alle micronutriënten die nodig zijn
  • let op een goede darmgezondheid
  • vanaf de geboorte van je kind de voeding goed opbouwt.

De gezondheid van je baby start vóór de geboorte!

Leefstijl aanpassen bij een kinderwens

Wanneer je een kinderwens hebt, ga je vaak al je leefstijl aanpassen. De basics weten we wel.
Om gezond zwanger te worden kun je zelf veel doen.

Algemeen gelden de volgende adviezen:

Zo geef jij je baby een gezonde start al voor de geboorte

Hier valt echter nog wel het nodig op aan te vullen. Met foliumzuur alleen ben je er echt nog niet. In plaats van foliumzuur zou men beter het advies kunnen geven: gebruik folaat. Dit is de goed opneembare vorm. En naast folaat zijn overigens vitamine B12 en B6 ook belangrijk voor de zogenaamde genetische expressie. De inname van alle vitaminen en mineralen is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kind.

Over gezonde voeding valt ook veel meer te zeggen. Wat is nog echt gezonde voeding? En wat kun je dan het beste tijdens een zwangerschap wel of niet eten? En stel dat je bijvoorbeeld rekening moet houden met bepaalde voedingsovergevoeligheden. Hoe zorg je er dan toch voor dat je, ook tijdens een zwangerschap, een volwaardige voeding neemt?

Pre-conceptiezorg, ook voor de man

Pre-conceptiezorg is vaak nog vooral op de moeder gericht. Maar vader is natuurlijk ook heel belangrijk. Je hebt voor de start van een zwangerschap immers een eicel en een zaadcel nodig! De vruchtbaarheid van mannen is de afgelopen jaren duidelijk verminderd.

Een beetje extra aandacht hier kan geen kwaad. Het duurt ongeveer 70 dagen om sperma te produceren en eens in de 2,5 tot 3 maanden worden de zaadcellen ververst. Ook voor mannen geldt: wanneer je minstens 3-6 maanden voor de conceptie start met het aanpassen van je leefstijl geef je je kind een betere start.

Voed je baby tijdens je zwangerschap, met liefde en micronutriënten

Vaak wordt het bij wijze van geruststelling tegen je gezegd: je baby neemt tijdens de zwangerschap wel alle voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft. Maar dan moet je ze als moeder wel voldoende op voorraad hebben! Anders moet je baby het ook met minder doen.

Hongerwinter

Dit weten we bijvoorbeeld uit de naoorlogse periode. Kinderen die verwekt werden in de Hongerwinter hebben later in hun leven meer te maken met hart- en vaatziekten en andere klachten. Zij hebben minder voedingsstoffen ter beschikking gehad in de baarmoeder. En er was veel stress.

Bij veel stress in de baarmoeder, maakt de baby zichzelf minder gevoelig voor insuline, zodat zijn groei vertraagd wordt en er minder voedingsstoffen nodig zijn. Na de geboorte heeft het kind dan een hoger risico op insuline-resistentie, overgewicht en het metabool syndroom. Kortom: meer kans op allerlei zogenaamde welvaartsziekten.

Jouw darm-microbioom is van invloed op je baby

Tijdens een zwangerschap train jij als moeder met jouw lijf jouw baby op vele manieren. Zo leer je onder meer je baby’s immuunsysteem waarop het wel of niet moet reageren, zoals op voeding of op ziektekiemen.

Een darm-microbioom wat in balans is, is hierbij een grote hulp. Een gezonde darm draagt bij aan een goede vertering, een optimale weerstand, een goede hormonale balans en nog veel meer.

Het is goed voor een zwangerschap jouw microbioom op orde te brengen. Dit geldt nog meer wanneer je al buikklachten hebt.

De conditie van jouw darm is niet alleen belangrijk voor je baby tijdens de zwangerschap, maar nog eens extra tijdens de geboorte. Dan krijgt je baby namelijk een douche met jouw bacteriën waaruit het eigen microbioom van het kindje wordt gevormd. 

Begeleiding bij een gezonde start voor je kindje

Wil jij begeleiding voor de conceptie, tijdens je zwangerschap, of tijdens de eerste maanden van je baby? Maak een afspraak!

Wist je dat ik ook lesgeef over dit onderwerp? In de opleiding Darmtherapie bij Ortho Linea krijg je, als professional, op de dag “Darmgezondheid, het begint bij het kind” nog veel meer informatie.

geboortebegeleiders microbioom

Misschien vindt je dit ook leuk…

0 reacties