Mannelijke vruchtbaarheid en kinderwens

mannelijke vruchtbaarheid en kinderwens

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

mei 13, 2021

Om zwanger te worden heb je een eicel en een zaadcel nodig. Dat weten we. Toch? Maar wist je dat als je papa wilt worden, de kwaliteit van jouw zaadcellen heel belangrijk is?

Zwanger worden is een natuurlijk proces, maar het gaat lang niet altijd zo snel en spontaan als je zou willen.
Wanneer het niet lukt om zwanger te worden, wordt nog steeds vaak als eerste vaak gekeken of er problemen zijn met de vruchtbaarheid van de vrouw

Mannelijke vruchtbaarheid en kinderwens

Vaker dan je wellicht denkt echter ligt het probleem aan de kant van de man. En niet altijd is hiervoor op tijd de juiste aandacht.

Wanneer een vrouw herhaaldelijk na een aantal weken zwangerschap een miskraam krijgt, wordt er vaak over “foutjes in het DNA” gesproken. Wist je dat dit vaak aan de kant van de vader ligt? Het DNA van de eicel kan “gerepareerd”  worden na de bevruchting, maar het DNA van de spermacel niet!

IVF, IUI, ICSI, het zijn pittige trajecten

Een wensvader in mijn praktijk verwoordde het als volgt:

“ik vind het verschrikkelijk dat mijn partner al die behandelingen moet ondergaan, terwijl zij gezond is, en het probleem bij mij ligt”. 

Er is eigenlijk maar 1 manier om voor gezond sperma te zorgen, en dat is de natuurlijke manier. En dat is misschien maar goed ook. Met een gezonde leefstijl en de nodige micro-nutriënten kun je vaak nog heel veel doen!

Overigens: ook als er niet direct problemen zijn en jullie “gewoon” zwanger kunnen worden, kun je je kind een betere start geven door voor een goede kwaliteit zaad te zorgen.

Mannelijke vruchtbaarheid en kinderwens

De zaadkwaliteit van mannen is sterk afgenomen

De kwaliteit van het sperma van mannen is sterk afgenomen. Zozeer zelfs dat de World Health Organisation in 2010 de waarden waaraan sperma moet voldoen heeft aangepast.

Met name de waarden voor de bouw en beweeglijkheid zijn bijgesteld naar beneden toe. Volgens de huidige waarden hoeft nog maar 4% van de zaadcellen “goed gevormd”  te zijn. De kans dat er een gezonde zwangerschap ontstaat wordt dan wel heel klein.

Dit betekent dat je, wanneer je nu een spermatest doet , misschien te horen krijgt dat alles binnen normale waarden is. Terwijl je, wanneer je het vergelijkt met de waarden van een aantal jaar geleden, echt te kort schiet.

Mannelijke vruchtbaarheid en kinderwens - zaadcellen

Mannelijke vruchtbaarheid en kinderwens: wat kun je zelf doen voor gezond sperma?

Het duurt ongeveer 70 dagen om sperma te vormen. Bij een jongere man gaat het wat sneller en bij een oudere man neemt het iets meer tijd. Eens in de 2,5 – 3 maanden wordt je sperma dus “ververst”.

En daar ligt jullie kans!

Start minstens 6 tot 3 maanden voor je gaat proberen om zwanger te worden ook als man met een gezonde leefstijl.

Dit kun je zelf doen:

  • Zorg voor een goede temperatuur van de balzak. Wanneer de temperatuur van de balzak stijgt is dit van invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van de zaadcellen. Het is gunstig wanneer je niet te lang zit, geen strak ondergoed draagt en geen hete baden neemt.
  • Stop met alcohol, roken en drugs. Het vermindert je vruchtbaarheid.
  • Zorg voor voldoende beweging en een gezond gewicht. Bij overgewicht kun je ook als man te maken krijgen met oestrogeen-dominantie en dat is niet goed voor de zaadproductie. Ook intensief sporten kan contra-productief werken omdat je dan minder testosteron gaat aanmaken. Wel bewegen dus, maar maak het niet te gek. Veel en langdurig op de fiets zitten is ook geen goed idee.
  • Ejaculeer wel regelmatig maar ook niet te vaak. Eens per 3 dagen is optimaal bij een kinderwens.
  • Eet gezond. Een lekker vezelrijke voeding met veel verse biologische groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten, zaden en goede vetten is het beste.
  • Manage je stress. Overmatige stress heeft een nadelig effect op je vruchtbaarheid.
  • En haal die mobiel uit je broekzak. Te veel straling is niet bevorderlijk.

Wanneer je overigens met enige regelmaat flink doorgetrokken hebt op een houseparty met de nodige drankjes en pilletjes is het zeker aan te bevelen eerder te beginnen met het aanpassen van je leefstijl. Je kunt dan het beste vooraf een aantal dingen laten checken, zoals de waarde van een aantal vitaminen en mineralen bijvoorbeeld, en je darm-microbioom.

Hetzelfde geldt wanneer je medicijnen gebruikt of bloot hebt gestaan aan toxische stoffen, zoals zware metalen, landbouwgif, zoals glyfosaat, of andere hormoonverstorende stoffen. We ontkomen inmiddels niet meer aan contact met chemicaliën vanuit het milieu en deze kunnen een negatief effect hebben op de mannelijke vruchtbaarheid.

Speciale aandacht voor je zaadcellen, vanuit je darm

Een spermacel is heel gevoelig voor ontstekingen. Een ontstekingsremmende voeding en leefstijl is essentieel voor een goede vruchtbaarheid. En wist je dat teelballen en zaadcellen ook een eigen microbioom hebben? En dat je dit kunt verbeteren door goed voor je darm-microbioom te zorgen?

Wanneer je als partners samenleeft wissel je overigens voortdurend bacterien uit. Via zoenen, strelen, seks en gewoon door samen onder 1 dak te leven. En vanuit de bevalling zijn al die bacterien heel belangrijk voor je baby voor een goede start. Doordat ik in mijn praktijk veel met ontlastingsonderzoeken werk zie ik duidelijke verbanden tussen de bacterien van vader, moeder en kind. De bacterien van de jou als vader zijn niet alleen belangrijk voor je vruchtbaarheid, maar ook voor de gezondheid binnen je gezin.

Wil jij ook net als deze papa kunnen zeggen:

“Toen mijn vriendin me de positieve zwangerschapstest liet zien wilde ik het eerst niet geloven: we waren zwanger! En op de natuurlijke manier! We hoeven niet opnieuw het IVF traject in!”

Start op tijd. Start minstens 6 tot 3 maanden voor je gaat proberen zwanger te worden.

Misschien vindt je dit ook leuk…

0 reacties