Poeponderzoek als je darmklachten hebt

poeponderzoek bij darmklachten

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

april 15, 2021

In gewone taal uitgelegd wat darmtherapie is.

Al een poosje is er veel aandacht voor de darmen en de darmflora oftewel het darm-microbioom. Regelmatig verschijnen er boeken, artikelen en documentaires over de darmen. Zoals bijvoorbeeld een uitzending van Dokters van Morgen over het Microbioom.

Darmtherapie is een training voor je darmen. Een beetje vreemd als je dit voor het eerst hoort: je stuurt je darmen niet op cursus toch? Darmtherapie betekent dat er eerst een poeponderzoek plaatsvindt en dat je daarna, op basis van onder meer de uitslag van dit onderzoek, adviezen krijgt voor je gezondheid.

Waarom zou je poeponderzoek en darmtherapie doen?

Tenzij je natuurlijk duidelijke darmklachten hebt..

Bij darmklachten lijkt het voor de meeste mensen wel duidelijk dat er iets met je darmen moet gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van obstipatie of diarree of wanneer je een darmontstekingsziekte hebt zoals Crohn of Colitis Ulcerosa. Maar jouw darm bepaalt voor een groot deel jouw verdere gezondheid en dat is minder bekend.

Wat doet je darm allemaal?

Huidklachten, zoals eczeem, komen bijvoorbeeld vanuit de darm: wat je op je huid ziet is vaak al in het tien- of honderdvoudige in je darm aanwezig.

Je darm stuurt je immuunsysteem. Wanneer je dus continu aan het snotteren bent omdat je een lage weerstand hebt is het ook zinvol om eens verder te kijken.

Je darm is de “naar binnengekeerde buitenwereld”. Allerlei elementen uit de buitenwereld, zoals bacteriën, virussen, voeding, komt via je spijsverteringskanaal in je darm terecht. En daar wordt alles “gekeurd”.

Overal wordt een klein hapje van genomen en als het goed bevonden wordt, wordt het doorgelaten verder je lichaam in. Zo niet, dan probeert je lichaam er korte metten mee te maken.

Je darm stuurt daarbij je immuunsysteem aan onder meer via alle slijmvliezen in je lichaam. Deze babbelen met elkaar via allerlei communicatie-stofjes!

Als je dus klachten hebt met je slijmvliezen, en die zitten onder meer in je keel-neus-oorgebied, je longen, je blaas, je vagina, je huid, is het goed te kijken hoe dit aangestuurd wordt vanuit je darm.

    poeponderzoek bij darmklachten

    Je darm bepaalt ook je gevoel. Heb je last van depressieve klachten? Weet dat de meeste “feel good” hormonen in je darm aangemaakt worden.

    En je spijsvertering loopt veel beter bij een goed functionerende darm. “Gezondheid van mond tot kont” noemen we dit.

    Feitelijk zijn wij een grote communicerende bacterie-massa. En deze bacteriën helpen jou je aan te passen aan de continu veranderende wereld om je heen.

    Wat kun je allemaal zien in de uitslag van zo’n poeponderzoek?

    • Dat jouw darmflora niet op orde is. Dat de bacteriën die je eigenlijk in je darm wilt hebben om je gezondheid op peil te houden niet voldoende aanwezig zijn. En dan zet je eigenlijk de deur wijd open voor “kwaadwillende” bacteriën: er is immers genoeg plek in je darm!
    • Dat jouw pancreas niet voldoende spijsverteringsenzymen kan aanmaken. Je pancreas, ook wel buikspeekselklier genoemd, maakt onder meer enzymen aan voor de vertering van je voeding. Heel eenvoudig uitgelegd zijn spijsverteringsenzymen stofjes die je voeding in kleine stukjes knippen. Wanneer dit niet voldoende gebeurt kun je de stoffen die in voeding zitten (micronutriënten) niet goed opnemen. Dan krijg je allerlei tekorten en kun je klachten krijgen als eczeem, vermoeidheid, brijige ontlasting (een “koeienvlaai”) en meer.
    • Dat je last hebt van parasieten. Naast buikpijn en poep-klachten kunnen deze moeheid en eczeem geven en er kunnen voedselovergevoeligheidsreacties ontstaan.

    En nog veel meer….

    Wil jij van je klachten af? Dan is het zaak je darmen te vriend te houden!

    Als ik een poep-uitslag terug heb bespreek ik die uitgebreid met mijn cliënten. En dan ben ik vaak langer dan een half uur aan het uitleggen hoe het ervoor staat in hun darmen en, daaraan gekoppeld, met hun gezondheid. Veel mensen zijn hier verbaasd over, en regelmatig krijg ik te horen “dat wist ik allemaal niet” en “wat komt er toch veel uit zo’n onderzoek”.

    De uitkomsten van poeponderzoek kunnen je weleens verbazen

    Ik zal hieronder een paar voorbeelden geven.

    Concentratie problemen

    In mijn praktijk kreeg ik een jongen van 7 jaar. Hij had op school moeite zich te concentreren. De school had al aangegeven: “hij moet aan de Ritalin of jullie moeten een andere school zoeken”. Er was een vermoeden dat de jongen ADD had (Attention Deficit Disorder). Uit het poeponderzoek bleek dat deze jongen niet voldoende spijsverteringsenzymen kon aanmaken. Hij had voor de vertering van zijn voeding zoveel energie nodig, dat er voor school eigenlijk niet voldoende energie overbleef.  Nadat hij darmtherapie kreeg en aangepaste voeding een periode kon hij zich weer veel beter concentreren en ging zijn schoolwerk enorm vooruit!

    Pseudo-allergie

    Een vrouw van rond de 30 kwam naar de praktijk omdat ze wilde weten voor welke voeding ze nu precies een overgevoeligheidsreactie had. Ze reageerde vaak op voeding, maar kon er niet precies de vinger op leggen van welke voedingsmiddelen ze klachten kreeg.

    Uit het ontlastingsonderzoek bleek dat ze een overgroei in haar darm had met bacteriën die ervoor zorgden dat er veel histamine vrij kwam. Dit zorgde voor reacties die op voedselovergevoeligheidsreacties leken, zogenaamde pseudo-allergische reacties. Eigenlijk had ze dus vooral last van een disbalans in haar darmbacteriën. Nadat deze hersteld was kon ze haar voeding gewoon verdragen.

    Ontstekingen

    De ouders van een baby-meisje kwamen bij mij omdat hun dochtertje voeding weigerde. Er was al een koemelkovergevoeligheid vastgesteld, maar na het aanpassen van de voeding kwam er geen verbetering. Het fecesonderzoek liet zien dat er ontstekingsreacties waren in de darmen. Eigenlijk voelde ze dus intuïtief aan dat het verteren van voeding niet ging en dat alles al te veel was. Toen de ontstekingen teruggebracht waren kwam de eetlust terug.

    Coeliakie

    Bij een man van in de 70, die nog heel actief in het leven stond, was uiteindelijk coeliakie vastgesteld. Hij had voedingsadvies gekregen en at strikt glutenvrij. Maar hij knapte niet op. Hier bleek dat er een verhoogd doorlaatbaar darmslijmvlies was waardoor onder meer allerlei voedingsstoffen niet goed opgenomen werden.

    Zelf een onderzoek laten doen of toch naar een therapeut?

    Via verschillende kanalen kun je op dit moment ook zelf als consument een ontlastingsonderzoek aanvragen.

    O, is het zo eenvoudig, zul je misschien denken. Dan kan ik toch wel doen zonder therapeut? Dan vraag ik online zo’n onderzoek aan en zoek op internet wel op wat dat allemaal betekent.

    Of toch niet?

    Een darmtherapeut maakt een vertaalslag voor je en die is heel belangrijk. Als ik een poep-verslag lees kijk ik niet alleen naar de concrete cijfers van de elementen die gemeten zijn. Ik combineer ze ook! En daarbij kijk ik ook naar wat jij me in de praktijk allemaal verteld hebt over jezelf.

    Sommige zaken haal je niet uit de gegevens van een onderzoek, maar uit de combinatie en interpretatie van informatie.

    Momentopname

    Een onderzoek, ik zou moeten zeggen 1 onderzoek, is een momentopname. Dit betekent niet dat je er niets over kunt zeggen. Dit betekent wel dat het in sommige gevallen heel zinvol is na een bepaalde periode nog eens te meten. Of te her-meten nadat therapie is ingezet.

    En in andere gevallen is het goed om andere waarden ook te laten meten. Nog meer onderzoek dus! Stel je bijvoorbeeld voor dat er uit het poeponderzoek komt dat het heel waarschijnlijk is dat je op voeding reageert. Dan is het logisch dat je voedselovergevoeligheid ook laat onderzoeken. Want wanneer je je darmen op orde gaat brengen en je eet continu voeding waar jouw lichaam niet goed tegen kan, dan blijf je je darmen irriteren.

    En als je veel voedselreacties hebt kan het weleens “dweilen met de kraan open” zijn wanneer je deze niet laat onderzoeken.

    Heeft het dan geen zin eerst naar voedselreacties te kijken?

    Meestal niet.

    Want wanneer jij bijvoorbeeld een verhoogd doorlaatbaar darmslijmvlies hebt, kunnen te grote of verkeerde eiwit-deeltjes door jouw darmwand heen jouw bloedbaan in gaan en daar je lichaam in alarmfase 1 schakelen!

    Het is soms een beetje een kip-ei verhaal. Want had jij die voedselreacties al, of zijn ze ontstaan zijn door de slechte conditie van jouw darm. Het is meestal het beste om de darm als basis te nemen.

    Maar weer een praktijkvoorbeeld

    Een jonge vrouw van 25 jaar kwam in mijn praktijk. Ze liep bij een antroposofisch huisarts en die had haar al een voedselreactietest laten afnemen. Daar was het nodige uitgekomen en ze had advies gekregen deze voedingsmiddelen niet meer te eten. Nadat ze een periode haar voeding had aangepast had ze echter nog steeds klachten. Uit poeponderzoek bleek dat haar darm uit balans was en dat ze een verhoogd doorlaatbaar darmslijmvlies had. Er was wel wat meer rust gekomen met haar nieuwe dieet, maar er moest nog veel meer herstel plaatsvinden.

    Neem contact met me op wanneer jij ook een poeponderzoek wilt laten doen.

    Misschien vindt je dit ook leuk…

    Detox voor je darmen en lever

    Detox voor je darmen en lever

    Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

    0 reacties