Concentratiestoornis en darmtherapie

concentratiestoornis

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

juni 24, 2015

Concentratiestoornis en darmtherapie. Hieronder volgt een ander voorbeeld uit mijn praktijk. Dit is een voorbeeld van (een deel van) een traject wat soms gevolgd moet worden. Want natuurgeneeskunde is geen kwestie van “je neemt een pil en de klacht is weg”.

Zelfgenezend vermogen

Een natuurgeneeskundige behandeling is niet zozeer gericht op de kwaal, maar probeert de onderliggende oorzaken aan te pakken en toe te werken naar een verbetering op de langere termijn. Hierbij wordt het zelfgenezend vermogen (de ge-hele mens) aangesproken.

Dit betekent ook dat niet iedere behandeling voor iedereen geschikt is en dat je een behandeling niet bij iedereen op dezelfde manier kunt toepassen* . Het is vaak juist een zoeken naar ingangen en invalshoeken die die mens verder kunnen helpen.

Voedingsstoffen

Een moeder neemt contact met mij op voor haar zoon van 8 jaar, die ik hier Tim zal noemen (dit is niet zijn echte naam).

Concentratiestoornis

Hij kan zich niet goed concentreren en de school vindt zijn werkhouding onvoldoende: hij is snel afgeleid en gaat dan ook andere kinderen afleiden.

Fysiotherapie

Tim krijgt fysiotherapie voor zijn motoriek: hij loopt op zijn tenen. Wanneer ik Tim test merk ik dat hij ook figuurlijk op zijn tenen loopt: hij is niet goed geaard. Tim is een creatief kind met veel gevoel voor detail en weet geen raad met de wirwar van indrukken die hij op een dag opdoet.

Ik geef de ouders als tip mee om aan de slag te gaan met voetenbadjes en voetmassage, en Tim waar mogelijk lekker op blote voeten te laten lopen.

Voedingsmiddelen

Verder komt uit de test dat Tim niet goed reageert op een heel rijtje aan voedingsmiddelen en hieraan toegevoegde stoffen zoals kleurstoffen, emulgatoren, stabilisatoren, etc.

Hij krijgt een voedingsadvies hiervoor en een supplementadvies om de juiste vetzuren in te nemen. Uit het gesprek met zijn moeder blijkt verder dat Tim in zijn eerste 2 levensjaren bekend was met astma en herhaalde ontstekingen van het KNO-gebied en zijn longen. Nog steeds heeft hij problemen met zijn weerstand.

Oosterse geneeswijzen

Vanuit de Oosterse geneeswijzen weten we dat er een belangrijke koppeling is tussen darmen, longen en huid.

Westerse microbiologie en immunologie

Maar ook vanuit de Westerse microbiologie en immunologie zien we een koppeling tussen alle slijmvliezen in het lichaam, waarbij het grootste deel van de reacties allereerst door de darmen bepaald wordt (allerlei factoren in de darmen “trainen” de rest van het lichaam). Door verkeerde (reacties op) voeding kunnen niet alleen lichamelijke, maar ook psychische klachten ontstaan en gedragsproblemen.

Voedings- en supplementadvies

Ik stel de ouders van Tim voor om fecesonderzoek te laten verrichten.

Zij gaan vast aan de slag met alle adviezen en merken al na enige tijd een eerste verandering. Er zit een duidelijke verbetering in Tim’s weerstand. Op basis van de uitslag van het fecesonderzoek kan ik een compleet voedings- en supplementadvies voor Tim opstellen. Hierbij worden doorgaans verschillende fasen doorlopen.  Hierin is ook een enzympreparaat opgenomen dat gericht is op het verbeteren van de concentratie.

Concentratiestoornis

En na een aantal maanden komt dan de volgende duidelijke verandering: Tim heeft zijn werk op school sneller af en, zo zegt hij zelf : “het is rustiger in mijn hoofd”. De school geeft ook aan: “wat is hij ontzettend aan het veranderen”.

Tim is er nog niet. De volgende fase bestaat uit het verder doorlopen van de darmtherapie om alle veranderingen te bestendigen.

Claudia van Wezel

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Pseudoallergie of allergie?

Pseudoallergie of allergie?

Pseudoallergie of allergie: hooikoorts, moe, migraine. Soms heb je alle kenmerken van een allergie. Bijvoorbeeld jeuk,...

0 reacties