Het gebruik van een maagzuurremmer kan belangrijke nadelen hebben voor je gezondheid. Dit geldt voor volwassenen, en zeker voor baby’s. In plaats van hier zomaar mee te starten, is het goed eerst te kijken naar de mogelijke oorzaken van maagklachten en deze aan te pakken.
Regelmatig kom ik in mijn praktijk tegen dat volwassenen, en soms zelfs baby’s, een maagzuurremmer gebruiken, of er over denken om deze te gaan inzetten. Maagzuurremmers staan op nummer 1 in de top 3 van meest voorgeschreven medicatie in de huisartsenpraktijk. Ook de specialist schrijft het vaak voor.
Een maagzuurremmer kan nadelen hebben voor je gezondheid!
Voor de vertering van je voeding is het juist de bedoeling dat je maag heel zuur is! Dit zorgt ervoor dat voeding voor-verteerd wordt. Met name voor de eiwit-vertering, en ook voor de vertering van vetten is dit belangrijk. Dit betekent dus dat wanneer je maagsap minder zuur is, je voeding minder goed verteerd wordt. En dit heeft gevolgen.
Spijsverteringsenzymen
Wanneer de voedingsbrij vanuit je maag minder zuur in je darm aankomt, krijgt je pancreas minder signalen dat er spijsverteringsenzymen nodig zijn.
Gal
Ook de lever zal minder gal uitstuwen in je darm, waardoor vetten minder goed verteerd worden. “Geëmulgeerd” heet dit. Een goede galstroom heb je ook nodig voor een goed functionerend immuunsysteem en voor een goed werkende darm. Bij een haperende galstroom kan bijvoorbeeld obstipatie ontstaan.
Als je je voeding minder goed verteert, betekent dit dat je de voedingsstoffen uit die voeding ook minder goed kunt opnemen.
Bovendien blijven er dan meer onverteerde voedingsresten in de darm aanwezig, waaraan bacteriën zich te goed doen in een 2e verteringsronde. En daarmee voed je vaak net de verkeerde bacteriën, waarmee een disbalans in je microbioom ontstaat wat ook weer klachten kan geven.
Je maagzuur zorgt er ook voor dat ziektekiemen gedood worden. Je immuunsysteem krijgt het dus ook zwaarder voor de kiezen wanneer je maag niet afdoende werkt. En ook je lever krijgt het zwaar, onderzoekers denken dat het gebruik van maagzuurremmers zelfs een grotere kans op leverziektes geeft. Wanneer je de maagbacterie Helicobacter Pylori hebt (gehad), kan het gebruik van een zogenaamde protonpompremmer de kans op maagkanker tot wel 800% doen toenemen.
Een speciaal probleem van maagzuurremmers is dat je mineralen minder goed opgenomen worden. Zoals magnesium en zink bijvoorbeeld. Je hebt je mineralen nodig voor heel veel processen in je lichaam.
Maagzuurremmers
Een maagzuurremmer wordt wel eens heel eufemistisch een “maagbeschermer” genoemd. Nou, vergeet het maar. Hij is helemaal niet zo vriendelijk voor je maag, en ook niet voor jou. Wanneer je een maagzuurremmer gebruikt ga je ook minder intrinsieke factor aanmaken. En die heb je nodig om je vitamine B12 op te nemen via je spijsverteringskanaal.
En wanneer je langdurig een maagzuurremmer gebruikt hebt, is het nog maar de vraag overigens of de maag nog “zuur” kan produceren, want op de lange termijn verliezen de cellen in je maagslijmvlies deze capaciteit. De boel blijft beschadigd achter.
Soms wordt een maagzuurremmer ook ingezet om er voor te zorgen dat andere medicatie die je neemt niet te snel al in je maag afgebroken wordt en dan minder werkzaam is. Het is dus goed bij je arts altijd te informeren waarom deze een maagzuurremmer wil inzetten.
Maagzuurremmers vergroten de kans op allergie. Dit komt omdat ze je microbioom veranderen, waardoor je minder gunstige bacteriën in je maag-darmkanaal krijgt.
En toch…. worden maagzuurremmers soms bij baby’s al ingezet!
Maagzuurremmers worden soms bij baby’s ingezet als men denkt dat je kind reflux heeft. Dit is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm.
Het is nog geenszins zeker dat maagzuurremmers werken bij baby’s die reflux hebben, terwijl ze wel veel bijwerkingen kunnen hebben.
Een jong kind is zijn of haar spijsverteringsstelsel nog helemaal aan het ontwikkelen. Hier is het zeker de moeite waard om eerst eens te kijken of er misschien andere mogelijkheden zijn om de klachten van je kind te verlichten.
Voedselovergevoeligheid
Heel vaak speelt er een voedselovergevoeligheid mee, en een niet optimale opbouw van het microbioom van je kind vanaf de geboorte.
En dan kom je soms in een vicieuze cirkel terecht. Want bij een onderzoek naar baby’s tot 6 maanden bleek dat kinderen die in de eerste 6 maanden van hun leven maagzuurremmers kregen een grotere kans hebben op allergie, omdat het microbioom zich minder goed ontwikkelt.
Waar komen maagklachten eigenlijk vandaan?
Het is goed om eerst eens te kijken waar je maagklachten vandaan komen en aan de oorzaak te werken.
Wanneer er echt medische redenen zijn om een maagzuurremmer in te zetten, zoals bij een flinke middenrifbreuk, kan het zijn dat je er echt niet onderuit komt. Wat je wel kunt doen is er met een goed voedings- en suppletie-advies voor zorgen dat je je gezondheid zo optimaal mogelijk houdt.
Even anders bekeken: je maag is je keuze-orgaan
Vanuit de Oosterse geneeskunde bekeken hoort je maag bij het aarde-element. Je zou kunnen zeggen dat je maag je keuze-orgaan is. Met je maag beslis je immers of je wat je binnenkrijgt er direct weer uitgooit, door over te geven, of dat je het door laat gaan naar je darmen, om verder te verteren. Je verteert niet alleen je voeding, maar ook alles wat je in je leven meemaakt.
Soms knapt je maag ook een stuk op wanneer je beter naar je gevoel luistert, en actief aan de slag gaat met wat je bezighoudt in je leven.
Geen maagzuurremmer? Wat dan wel doen?
Allereerst is het belangrijk om te kijken of je wel een “teveel” aan maagzuur hebt. Vaak is het namelijk eerder een te weinig. En als je dan een maagzuurremmer gaat nemen ben je nog verder van huis.
Onderzoek of je mogelijk voedsel overgevoeligheidsreacties hebt die maagbezwaren veroorzaken.
En misschien kun je door veranderingen in je leefstijl, zoals het moment en de manier waarop je eet, al wel verbeteringen tot stand brengen.
0 reacties