Tips om veilig van de zon te genieten

tips om van de zon te genieten

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

juli 8, 2021

Hier vind je tips om veilig van de zon te genieten, want zonlicht is belangrijk voor je gezondheid. Met een gezonde leefstijl kun jij veilig zonnen. 

Het zonnetje schijnt weer volop deze dagen en het is belangrijk hiervan gebruik te maken en lekker naar buiten te gaan.

 

Je kent vast wel dat lekkere rozige gevoel na een dagje aan het strand. Zonlicht heeft een positieve invloed op je hormonen en je stemming, je hartslag en je bloedsomloop, je immuunsysteem, je spierspanning, je hele stofwisseling. Op je hele lijf dus!

Verstandig zonnen

Overmatig zonnen kan jammer genoeg ook schade aan je huid veroorzaken en dat mag nooit de bedoeling zijn. Te veel UVA-straling kan DNA-schade geven op je huid. Te veel UVB-straling, met de b van “burning”, kan een verbrande huid geven, DNA-schade, en huidkanker.

Het is goed met jouw huidtype rekening te houden. 

infographic huidfonds

Bron: Infographic Huidfonds

Vertroetel je huid en gebruik geen schadelijke producten

Je huid is je grootste orgaan en via je huid kun je heel gemakkelijk allerlei stoffen opnemen. Het is belangrijk om geen schadelijke stoffen op je huid te smeren. Lijkt logisch, toch? Maar de kans is groot dat je dit iedere dag doet. Welke producten komen in contact met jouw huid? Wat voor make-up, crèmes, deodorant, wasmiddel gebruik jij? Zitten er parabenen in, of alcohol, of andere irriterende stoffen? Een vuistregel die ik zelf zoveel mogelijk hanteer is: “als ik het niet kan eten, smeer ik het ook niet op mijn huid”.

Wanneer je de zon in gaat kunnen verkeerde stoffen die op je huid zitten er dieper “inbranden” en dit kan leiden tot een zonneallergie-reactie of grotere schade veroorzaken. Ook sommige natuurlijke producten overigens, zoals bijvoorbeeld St. Janskruidolie, zijn foto-toxisch, en hiermee moet je niet in de zon gaan. 

Tips om veilig van de zon te genieten

Bij je keuze van een zonnebrandcrème is het belangrijk er op te letten dat deze zo natuurlijk mogelijk is:

  • Liever een minerale UV-filter dan een chemische. Minerale UV-filters kaatsen het zonlicht terug, maar worden niet door de huid opgenomen zoals chemische filters. Let er wel op dat er geen nano-deeltjes in zitten, want deze worden juist wel weer opgenomen door je huid en komen in het milieu terecht.
  • Kies voor een biologisch afbreekbaar zonne-product. Zorgvuldig met zonnebrandcrèmes omgaan is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor het milieu. Want al die chemicaliën in verkeerde zonnebrandcrèmes, met name oxybenzone, zijn bijvoorbeeld desastreus voor de koraalriffen.
tips om veilig van de zon te genieten

Wist je dat je een gezonde leefstijl kunt inzetten als natuurlijke bescherming tegen de zon? 

Want hoe deden onze voorouders dat dan? Zij waren veel meer in de buitenlucht en moesten het zonder zaken als zonnebrandcrème stellen. 

Je huid en je darmen communiceren met elkaar!

Wanneer je voldoende buiten in de zon komt maak je vitamine D aan. En voldoende vitamine D heb je nodig voor een goed werkend immuunsysteem.  Minder bekend is dat je darm-microbioom ook positief verandert wanneer je lekker buiten bent. Onder invloed van zonlicht wordt je darmflora meer divers

En een mooi darm-microbioom geeft dan weer extra bescherming tegen de mogelijk schadelijke gevolgen van zonlicht. Onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde prebiotica en probiotica mogelijk een beschermende werking hebben tegen de UVB-stralen in zonlicht.

Een voeding met voldoende antioxidanten kan meehelpen tegen verbranding. Antioxidanten beschermen tegen oxideren. Dat wil zeggen dat ze er voor zorgen dat belangrijke moleculen in cellen minder of niet beschadigen. Bessen zijn bijvoorbeeld een rijke bron van antioxidanten, maar ook groene thee, chocola, kruiden, tomaten, rode wijn, artisjokken, granaatappels en nog veel meer andere voedingsmiddelen. Een gezonde gevarieerde voeding met veel kleurtjes is aan te bevelen. 

Er zijn zelfs supplementen in de handel waarmee je, wanneer je enkele weken voor je de zon in gaat start met gebruik, een natuurlijke zonnebescherming van binnenuit kunt opbouwen. 

In een consult krijg je meer tips over een gezonde voeding en leefstijl en een gezonde buik.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties