Heb jij een kinderwens? Door eerst naar je gezondheidsverleden te kijken en je leefstijl en voeding te optimaliseren creëer jij een veel betere start voor je baby.
Ik realiseer me dat dit voor veel mensen geen leuke informatie zal zijn om te lezen. Misschien zelfs wel pijnlijk. Confronterend. Maar er moet me toch iets van mijn hart. Ik, en veel collega’s, merken dat de huidige generatie kinderen minder gezond is.
Steeds meer kinderen krijgen niet wat zij nodig hebben. Aan bouwstoffen, beweging, buitenlucht. Kinderen worden “belast” vanuit de leefstijl van hun ouders en vanuit het milieu. We hebben als mens met steeds meer stoffen te maken die ons lichaam niet kan verwerken. Stoffen als Bisfenol A en ftalaten in kunststoffen, zware metalen, het bestrijdingsmiddel glyfosaat en ga zo maar door. Ziektes die we wel “ouderdomsziekten” noemen, starten op steeds jongere leeftijd.
Je bent jong en je wilt wat. En dan wil je… een kind
“Je bent jong en je wilt wat” was jarenlang een slogan. En in die tijd, ik was toen een stuk jonger, werd er nog weleens achteraan gezegd “je bent wild en je jongt wat”.
Af en toe los gaan hoeft nog geen probleem te zijn voor je lichaam. Ik hanteer zelf de 80-20% regel: wanneer je 80% van de tijd gezond leeft, is er ruimte voor uitzonderingen tijdens een vakantie, een feestje of een etentje.
Maar een patroon van veel alcoholgebruik, regelmatig “een pilletje” – of meer- op een feestje, of jezelf bijna uithongeren om aan een slankheidsideaal te voldoen, kan echt consequenties hebben.
Als eerste voor jezelf, en later misschien ook wel voor je kinderen. Ik zie namelijk regelmatig terug in mijn praktijk dat jonge mensen na een periode van zichzelf te buiten gaan niet meer zo makkelijk herstellen.
Burn-out, eetstoornis, overmatig alcoholgebruik en impact op het gezin
Een aantal voorbeelden uit mijn praktijk zijn illustratief voor wat ik regelmatig tegenkom.
Een vrouw van rond de 30 jaar komt in de praktijk met burn-out klachten. Ze heeft een kinderwens. In mijn eerste gesprek met haar blijkt dat zij in de puberteit een eetstoornis heeft gehad. Nader onderzoek wijst uit dat zij verteringsproblemen heeft. Dit komt vaak voor na een eetstoornis. Ook is zij hormonaal ontregeld. Na een lange – soms ontmoedigende- periode van werken aan al deze aspecten is zij heel blij met haar eerste zwangerschap!
Het is duidelijk dat een eetstoornis risico’s geeft voor een zwangerschap. Ook wanneer de extreme periode van een eetstoornis al een poos geleden is, is het goed te kijken in hoeverre je daadwerkelijk hersteld bent.
Het is opvallend dat ik meerdere mensen, mannen en vrouwen, in de praktijk heb, die ofwel te weinig energie hebben om van hun jonge gezin te genieten, ofwel problemen hebben of ondervonden hebben bij het zwanger worden.
Kenmerkend is dat zij allen aangeven dat zij tijdens een schoolreis of in hun studententijd een periode hebben gehad van overmatig alcohol- en drugsgebruik, samen met slaapgebrek en slechte voeding. Hierna zijn zij eigenlijk niet voldoende hersteld.
Optimaliseer jouw situatie bij een kinderwens
Wil ik hiermee zeggen dat je “een perfect mens” moet zijn om een gezin te starten of zelfs maar in perfecte conditie? Nee, maar ik wil wel aangeven dat dingen met elkaar samenhangen en dat een stukje voorbereiding op een zwangerschap kan meehelpen. Jouw gezondheidsgedrag is mede bepalend voor je kind. Het loont om bewustere keuzes te gaan maken.
Mogelijk worden wij inmiddels vanuit ons leefmilieu zo sterk belast, dat het noodzaak is om hiervoor te compenseren met een gezonde leefstijl.
En misschien is het ook een goed idee om – nog meer – met je partner te bespreken hoe jullie in het leven staan en over bepaalde zaken denken. Dit gaat verder dan de vraag “wil je kinderen”. Het raakt ook aan opvoedings-technische aspecten waar niet veel mensen het met elkaar over hebben.
Om maar even een heel eenvoudige te noemen: realiseer je dat jij jouw eetpatroon bijvoorbeeld op je kind overbrengt. Met een partner aan tafel die geen groente eet wordt het heel moeilijk om aan je peuter van 3 jaar uit te leggen dat hij zijn groenten wel moet eten.
Bijna iedereen heeft wel dingen meegemaakt in zijn of haar levens- en gezondheidsgeschiedenis die een impact hebben gehad. Zo ben ik zelf aan mijn eerste zwangerschap begonnen na een moeizaam verblijf in India met behoorlijke gevolgen voor mijn gezondheid. Had ik destijds maar geweten welke impact dit op mijn zwangerschap zou hebben!
Kinderwens
Heb jij een kinderwens? Start dan minimaal 3 tot 6 maanden voor de conceptie van je kindje, en liever nog langer van tevoren, op zijn minst met het optimaliseren van je voeding en aanvullen van tekorten aan vitamientjes en dergelijke die je nodig hebt voor krachtige zaadcellen en een eicel in goede conditie.
Steun als partner je vrouw of vriendin verder hierin door samen met haar een gezonde leefstijl te behouden, die je later ook samen weer doorgeeft aan je kind.
Neem contact met me op wanneer je hiermee wilt starten! En lees hier meer over wat je allemaal kunt doen om je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier te vergroten.
0 reacties