Kinderen in de orthomoleculaire praktijk

Kinderen in de orthomoleculaire praktijk

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

oktober 14, 2019

Kinderen in de orthomoleculaire praktijk:

Naast mijn werk in de praktijk geef ik graag mijn kennis en ervaring door aan collega-therapeuten. Ik mocht een artikel schrijven voor de OrthoFyto, het vakblad voor (para)medici en therapeuten in de functionele geneeskunde.

In de OrthoFyto van oktober 2019 vind je mijn artikel “Het kind als cliënt in de orthomoleculaire praktijk”.



Kinderen in de orthomoleculaire praktijk

Wettelijke bepalingen

Want het behandelen van kinderen  in de natuurgeneeskundige praktijk vraagt meer dan alleen vakinhoudelijke kennis. Zo zijn er specifieke wettelijke bepalingen voor de behandeling van minderjarigen waar je als therapeut mee te maken krijgt.

Omgeving van het kind betrekken

Het is belangrijk de omgeving van een kind bij de behandeling te betrekken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ook opa en oma, school, etc. Ook is het essentieel een kind zelf te betrekken en hier moet natuurlijk rekening gehouden worden met de leeftijd van het kind.

Buikklachten en eczeem

Veel therapeuten zijn weifelachtig wanneer het gaat om het behandelen van kinderen in hun praktijk. Dat is deels begrijpelijk, maar ook jammer. Juist vanuit orthomoleculaire geneeskunde kan veel voor kinderen gedaan worden. Zo werk ik in mijn praktijk met kinderen met buikklachten en eczeem bijvoorbeeld. En met kinderen met een groei-achterstand, bijvoorbeeld omdat zij een gluten-overgevoeligheid hebben.

Dit zijn niet de meest eenvoudige klachten.  Heel vaak is het echter ook mogelijk met relatief kleine aanpassingen met betrekking tot voeding en suppletie grootse resultaten te bereiken. Denk aan kinderen met peuterdiarree, die enorm opknappen wanneer zij minder suikers gaan eten. En de “snotneusjes” die een veel betere weerstand krijgen met wat extra vitamine D.

Kinderen in de orthomoleculaire praktijk

Wanneer je kinderen wilt behandelen in je praktijk zul je je wel extra moeten scholen. Een kind is geen “kleine volwassene”.
Je krijgt te maken met aanvullende regelgeving. Zo dien je bijvoorbeeld al voor de behandeling aanvangt toestemming te hebben van alle gezagsdragers. In de praktijk zijn dit meestal de beide ouders.

Het is belangrijk kind en omgeving te betrekken bij de behandeling en dit kan wat creatieve oplossingen vragen. Want geen enkele ouder wil dat zijn of haar kind niet kan meedoen. Hoe moet het dan wanneer het kind bij opa en oma logeert bijvoorbeeld, of een keertje uit spelen gaat? Of hoe is het nieuwe dieet in te passen op school? En het zal je maar gebeuren als ouder dat je te maken krijgt met meerdere kinderen in je gezin die allemaal voor iets anders allergisch zijn: dat vraagt wat van je in de keuken!

OrthoFyto van oktober 2019

Mijn artikel “Het kind als cliënt in de orthomoleculaire praktijk” staat in de OrthoFyto van oktober 2019! Je vindt tips om betere resultaten te behalen bij de behandeling van kinderen.

Of lees hier verder over orthomoleculaire geneeskunde.


Kinderen in de orthomoleculaire praktijk: met dank aan Lorri Lang voor de uitgelichte afbeelding.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Leiden en volgen met je kind

Leiden en volgen met je kind

Leiden en volgen: het is niet wat je zegt maar wat je doet. Hoe overleef ik als ouder een consult met mijn kind? Deze...

0 reacties