Zorgverzekering of budget voor 2015

Zorgverzekering afsluiten voor natuurgeneeskunde of zelf een budget maken?

Het is weer de tijd van het jaar om eens goed na te denken over de zorgverzekering. Wat denk je nodig te hebben? Wil je overstappen of niet?

Wil je wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten of  kun je beter zelf een budget voor zorgkosten aanleggen?

Petitie

Er is de laatste tijd weer veel te doen geweest over de zorgverzekeringen. Het kabinet is zelfs nipt niet gevallen over de vrije artsenkeuze, maar het laatste woord is hier nog niet over gezegd! Wil je voorkomen dat straks jouw zorgverzekeraar bepaalt welke arts jij nog mag bezoeken? Teken dan de petitie Red de vrije artsenkeuze. 

Macht van de zorgverzekeraars

zorgkosten beperkenLangzaam maar zeker wordt ook voor het grote publiek duidelijk hoeveel macht de zorgverzekeraar in Nederland heeft.

De Nederlandse markt bestaat uit maar een beperkt aantal zorgverzekeringsconcerns. De grote vier- Achmea, CZ, VGZ en Menzis – hebben samen 90% van de markt in handen. Op Zorgkiezer staat een infographic waarin je kunt zien onder welke zorgverzekeraar de verschillende merken vallen.

Nieuw in zorgverzekeringsland is Anno 12, hierover berichtte ik al eerder.

Van mijn beroepsvereniging VNT (Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten) heb ik inmiddels de lijst gekregen met zorgverzekeraars die in 2015 een natuurgeneeskundige behandeling in één of meer polissen hebben opgenomen.

Voor veel zorgverzekeringen geldt echter dat steeds minder –  tegen vaak hogere kosten – vergoed wordt. Ik raad je daarom aan zeer kritisch naar je verzekeringspolis te kijken en goed te vergelijken als je een aanvullende verzekering wilt afsluiten.

Een aanvullende verzekering afsluiten of een eigen budget aanleggen?

Hier moet je rekening mee houden:

  • Vraag je af hoeveel een zorgverzekering daadwerkelijk vergoedt.

Als je een bepaald bedrag per dag vergoed krijgt en een maximum bedrag per jaar, is het dan niet goedkoper om iedere maand zelf een bedrag weg te leggen als reservering voor je gezondheid?

  • Let heel goed op de “kleine lettertjes”: spit de (volledige!) voorwaarden en de vergoedingenlijst goed door.

En wanneer je deze informatie van een website haalt: vergewis je ervan dat je de informatie compleet is. Heb je vrijheid van keuze? Moet de zorgverlener een arts zijn of worden ook therapeut-consulten vergoed? Moet de zorgverlener bij een specifieke beroepsvereniging zijn aangesloten of heb je hier keuze?

  • Realiseer je dat supplementen en onderzoeken die aangevraagd worden door therapeuten meestal niet vergoed worden door de zorgverzekeraar

Verder lezen

Bronnen

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...