Obstipatie bij baby’s en wat je kunt doen

obstipatie bij baby's

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

februari 21, 2014

Obstipatie bij baby’s.

Vanochtend had ik telefonisch contact met een moeder die graag tips wilde voor haar baby van 8 maanden. Het jongetje had sinds dat zij overgestapt waren van borstvoeding naar flesvoeding meer moeite met poepen en de ontlasting kwam onregelmatiger.

Omdat ik uit de praktijk weet dat dit veel voorkomt geef ik hieronder alvast een paar tips.

Meer drinken

verse groentenDarmen houden van vocht. Je kunt je baby best – verdeeld over de dag – wat gekookt en afgekoeld water geven. Wat mij betreft liefst bronwater.

Waarom? De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater is heel goed vergeleken met de kwaliteit in sommige andere landen, echter… men krijgt restjes antibioticum, anticonceptiepil en cocaïne (!) er niet meer volledig uit met de huidige filtertechnieken.

Denk ook aan nitraat wat in kraanwater zit: dit kan omgezet worden in nitriet en sommige baby’s reageren hierop met krampjes. Door het water te koken wordt het minder hard.

Beweging

Darmen houden van beweging! Er zijn verschillende (massage)technieken waarbij je de darmen van je kind een beetje stimuleert en die je baby ziet als een leuk en gezellig spelletje.

Voldoende goede vetzuren

De darmen hebben goede vetten nodig om een goede prikkel tot samentrekken te geven (darmperistaltiek) zodat de ontlasting makkelijk naar buiten komt.

obstipatie bij baby'sJe kunt je baby hierbij helpen door iedere dag een theelepeltje van een extra vierge (dit is hetzelfde als extra virgine) olie (bijvoorbeeld een omega 3-6-9 olie) door de voeding te doen.Dit kun je bijvoorbeeld toevoegen aan een fruit- of groentehapje of een papfles.

 • Let op: deze oliën oxideren snel onder invloed van licht en zuurstof: bewaar het daarom in een donkere fles en/of op een donkere plek en sluit het iedere keer goed af.

Neem ook een niet te grote fles zodat je de olie relatief snel verbruikt. Geoxideerde olie is ranzige olie en dit is niet goed voor een (baby)-lichaam.

Meer vezels in de voeding

Voor een goede stoelgang heb je vezels nodig. Geef je baby meer en gevarieerde vezels in de voeding.

 • Let op: wat je baby al mag eten is uiteraard afhankelijk van de leeftijd

Met een extra groente-hapje kun je je baby al meer vezels geven en ook bijvoorbeeld door het toevoegen van peulvruchten aan de voeding of bijvoorbeeld pruimen.

In fruit zitten natuurlijk ook vezels, maar fruit is ook zoet en te veel zoet is niet goed (en probeer ze dan later nog maar eens aan de groenten te krijgen!).

Als je baby darmkrampjes heeft, lees dan ook het artikel over baby’s met darmkrampjes. 

Obstipatie bij baby’s

Hierboven heb ik algemene tips gegeven: soms is er echter meer aan de hand.

Neem gerust contact met me op voor een consult als je:

 • een persoonlijk advies wilt voor je baby dat aan de leeftijd van je baby is aangepast
 • begeleiding wilt bij (het starten met) bijvoeding voor je baby
 • een voedingsadvies wilt voor jezelf als je borstvoeding geeft
 • wilt weten hoe je de voeding voor je baby kunt verrijken als je van borstvoeding naar flesvoeding overstapt

Of lees eerst meer over voedingsintolerantie bij baby’s en kinderen.

Handboek bij voedselovergevoeligheid

 • glutenvrij
 • zuivelvrij
 • eivrij
 • suikervrij
 • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties