Voedselintolerantie

Voedingsintolerantie: Een steeds veelvuldiger voorkomende oorzaak van klachten bij kinderen (en volwassenen!) is een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Bij bijvoorbeeld herhaalde oorontstekingen, eczeem, buikpijn, en bepaalde gedrags- en leerstoornissen is het zinvol om de voeding eens onder de loep te nemen.

Allergie

Wanneer je ergens allergisch voor bent geeft je lichaam een duidelijke reactie wanneer je met die stof (het allergeen) in aanraking komt. Je krijgt bijvoorbeeld traanogen en gaat niezen, of je reageert met maag- en darmklachten of met eczeem.

Kenmerk allergie

Een kenmerk van een allergie is dat je immuunsysteem onmiddellijk reageert na contact met het allergeen, iedere keer weer, en ook bij kleine hoeveelheden allergeen. Een allergie is blijvend van karakter: het lichaam maakt antistoffen aan, waardoor iedere keer een reactie zal optreden.

Intolerantie

Wanneer er geen duidelijk aantoonbare relatie is tussen het immuunsysteem en het allergeen spreekt men liever van een intolerantie of overgevoeligheid.

Er zijn twee vormen:

 • inhalatie-intolerantie (bijvoorbeeld sigarettenrook en huisstofmijt)
 • en voedingsintolerantie (bijvoorbeeld koffie en koemelk).

Hierbij zijn de allergenen lang niet altijd aantoonbaar door middel van huid- en laboratoriumtesten (bijvoorbeeld bloedonderzoek). Er treedt vaak een vertraagde reactie op: pas wanneer de inname van een bepaalde stof een grens overschrijdt krijg je klachten. De klachten die je krijgt kunnen bovendien nogal variëren.

Dit kunnen specifieke klachten zijn, bijvoorbeeld hoofdpijn en klachten van de luchtwegen of de spijsvertering, maar ook vagere klachten, zoals moeheid en een verminderde weerstand. Ook spier- en gewrichtspijnen en stemmingswisselingen kunnen veroorzaakt worden door intoleranties.

Omdat een intolerantie een onduidelijk begin heeft en tijd nodig heeft om op te bouwen, leg je zelf vaak de relatie niet met bijvoorbeeld een bepaald voedingsmiddel. Vaak gaat het bovendien juist om een voedingsmiddel (bijvoorbeeld suiker of chocola) wat je erg lekker vindt.

Primair en secundair allergeen

Om het nog ingewikkelder te maken: soms is de scheiding tussen allergie en intolerantie niet zo duidelijk of is er sprake van een combinatie van factoren. Duidelijke klachten treden soms pas op wanneer een secundair (tweede) allergeen op de voorgrond treedt. Een veel voorkomend voorbeeld is hooikoorts. De symptomen treden op wanneer je bijvoorbeeld in aanraking komt met pollen of huismijt.

De werkelijke boosdoener (het primair allergeen) is vaak koemelk. Wanneer de koemelkintolerantie wordt behandeld kan de overgevoeligheid voor andere stoffen vanzelf verdwijnen. Het kan zijn dat de reactie op het secundair allergeen wel meetbaar is met laboratoriumtesten en de reactie op het primair allergeen niet.

Wanneer

Een allergische reactie treedt op bij een overbelasting van het immuunsysteem. Dit kan vele oorzaken hebben en bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden restanten van eerder doorgemaakte ziektes of ontstekingen, belastende factoren uit het milieu, straling, onverwerkte emoties, etc.

Belastende factoren

Vaak is er sprake van een combinatie van belastende factoren. Het primair allergeen komt meestal uit de voeding. Vaak is het een van de volgende middelen: koemelk, suiker, gist, gluten, tarwe of zout.

Voedingsadvies en darmtherapie

In mijn praktijk werk ik onder meer met voedingsadvies en darmtherapie. Met behulp van een persoonlijk voedingsadvies en een traject van darmtherapie kunnen intolerantie-reacties en daaraan gerelateerde klachten (buikpijn, eczeem, e.d.) verminderen en soms ook volledig verbeteren.

Claudia van Wezel

Ervaringen met behandeling

Lees hoe het verhaal over hoe Noortje weer meer kon eten.

Carola Noordendorp

Voedingsintolerantie

We zijn Claudia erg dankbaar wat ze in zo’n korte  tijd heeft bereikt. Dat ze haar kennis en kunde in zet maar ook haar prettige persoonlijkheid. En dat zonder belastende onderzoeken, belastende medicijnen maar met behulp van natuurlijke produkten. Ik wil Claudia van harte aanbevelen bij iedereen die met voedselallergie/intolerantie te maken heeft.

Martijn, Natalia en Marina

Voedingsintolerantie

Al vrij snel na de geboorte kreeg onze dochter last van rode vlekken in de hals en op haar wangetjes. Ze wilde telkens krabben. Ook was ze vaak erg onrustig, ze bleek vreselijk last te hebben van darmkrampen. Huisarts en Consultatiebureau gaven beide aan het eerste jaar hier niets aan te kunnen (of te willen) doen. We moesten maar gewoon afwachten. Het deed ons echter teveel pijn onze dochter zo te zien lijden.

Hierop zochten we hernieuwd contact met Claudia. We kenden Claudia van de cursus ‘van buik tot baby’, een cursus die we iedere aanstaande ouder (zowel moeders als vaders!) van harte aanbevelen.

Dankzij haar werd al snel duidelijk dat onze dochter last had van een koemelkallergie en een daardoor verstoorde darmflora. Het volgen van een koemelkloos dieet (bijv. geen koemelk maar geitenmelk) hielp al snel. Dit overigens voor zowel dochter als moeder, aangezien koemelk ook via borstvoeding kan worden doorgegeven.

Met behulp van een door Claudia opgestelde kuur werd ook de allergische gevoeligheid van onze dochter zelf verminderd. Inmiddels is onze dochter een jaar oud en het gaat prima met haar, ook omdat wij als ouders nu weten hoe we met haar allergie om moeten gaan. Wij zijn Claudia heel erg dankbaar voor haar hulp, en vooral ook voor de wijze waarop zij dat heeft gedaan. Naast de fysieke rust bij onze dochter, heeft Claudia door geduldig te luisteren, de tijd voor je te nemen en haar begrijpelijke uitleg, ook rust weten te brengen bij ons als onervaren ouders…

Mijn vrouw, mijn kinderen en ik komen al een aantal jaren bij Claudia. Ze heeft mijn vrouw o.a. bijgestaan tijdens en na de zwangerschappen, de kinderen met diverse klachten geholpen, en o.a. mijn hooikoorts en koemelkallergie helpen te verminderen.

Na een beet van een teek had ik geen goed gevoel over de antibioticumkuur van de huisarts, hierna heb ik ook haar hulp gevraagd.

Sinds mei (2012, red.) liep ik te tobben, met een lage rughernia. De neuroloog noemde het een lichte hernia, omdat ik (gelukkig) geen uitvalverschijnselen had. Desalniettemin dramatisch voor mij en mijn gezin, mede doordat we net een baby van een half jaar hadden.

Met een manueel therapeut en osteopaat in de hand ging het herstel langzaam, maar gestaag. Begin januari (2013) was ik te overmoedig en heb ik een paar sneeuwballen gegooid. Dat had ik nooit moeten doen! De hernia was weer helemaal terug, ik zat aan 3x daags Ibuprofen en paracetamol en kon weer geen kant op.

Uit wanhoop heb ik toen ook contact gezocht met Claudia en een afspraak gemaakt. Ik weet eigenlijk niet waarom ik dit niet eerder heb gedaan. In het consult heb ik een tweetal naaldjes in mijn oor gekregen, ik heb vanaf dat moment geen pijnstiller meer hoeven gebruiken! Ik merkte dat het herstel ineens wel heel snel ging en kon een kleine week later weer naar mijn werk.

Wij kennen Claudia als een professioneel werkende therapeut. Ze heeft een erg brede en goed onderbouwde kennis van de natuurgeneeskunde, daarbij blijft zij zichzelf ontwikkelen. Ze is voor ons de afgelopen jaren een betrouwbare hulpbron geweest, daar waar de reguliere geneeskunde vaak af laat weten.

Wil je weten wat natuurgeneeskunde voor jou kan doen? Neem dan nu contact met me op.

Tarieven en afspraak maken
ConsultTarief
Natuurgeneeskundig startconsult max 1,5 uur *126,- euro

* Voorbereidings- en nawerktijd worden naar rato doorberekend.

  Afspraak maken

  Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

  Afspraak maken voor een natuurgeneeskundig consult:

  Naam*

  Email*

  Telefoon

  Onderwerp

  Je bericht

  Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

  Ik wil ook Groei-nieuws eens per maand ontvangen

  Privacy beleid

  Afspraken volgens algemene voorwaarden

  Wanneer we een afspraak maken reserveer ik mijn tijd voor je en reken dan ook graag op je. Bij het niet verschijnen op een afspraak zonder afmelding worden de volledige kosten doorberekend. Bij afzegging binnen 48 uur voor het aanvangsuur van een individuele cursus of consult is 50% van de kosten verschuldigd. Bij afzegging langer dan 48 uur van tevoren zijn geen kosten verschuldigd. Op behandelingen en cursussen zijn de algemene voorwaarden van de Groeisprong van toepassing.

  Misschien vindt je dit ook leuk…

  Detox voor je darmen en lever

  Detox voor je darmen en lever

  Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...