Voedselintolerantie

voedingsintolerantie

Voedingsintolerantie: Een steeds veelvuldiger voorkomende oorzaak van klachten bij kinderen (en volwassenen!) is een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Bij bijvoorbeeld herhaalde oorontstekingen, eczeem, buikpijn, en bepaalde gedrags- en leerstoornissen is het zinvol om de voeding eens onder de loep te nemen.

Allergie

Wanneer je ergens allergisch voor bent geeft je lichaam een duidelijke reactie wanneer je met die stof (het allergeen) in aanraking komt. Je krijgt bijvoorbeeld traanogen en gaat niezen, of je reageert met maag- en darmklachten of met eczeem.

Kenmerk allergie

Een kenmerk van een allergie is dat je immuunsysteem onmiddellijk reageert na contact met het allergeen, iedere keer weer, en ook bij kleine hoeveelheden allergeen. Een allergie is blijvend van karakter: het lichaam maakt antistoffen aan, waardoor iedere keer een reactie zal optreden.

Intolerantie

Wanneer er geen duidelijk aantoonbare relatie is tussen het immuunsysteem en het allergeen spreekt men liever van een intolerantie of overgevoeligheid.

Er zijn twee vormen:

  • inhalatie-intolerantie (bijvoorbeeld sigarettenrook en huisstofmijt)
  • en voedingsintolerantie (bijvoorbeeld koffie en koemelk).

Hierbij zijn de allergenen lang niet altijd aantoonbaar door middel van huid- en laboratoriumtesten (bijvoorbeeld bloedonderzoek). Er treedt vaak een vertraagde reactie op: pas wanneer de inname van een bepaalde stof een grens overschrijdt krijg je klachten. De klachten die je krijgt kunnen bovendien nogal variëren.

Dit kunnen specifieke klachten zijn, bijvoorbeeld hoofdpijn en klachten van de luchtwegen of de spijsvertering, maar ook vagere klachten, zoals moeheid en een verminderde weerstand. Ook spier- en gewrichtspijnen en stemmingswisselingen kunnen veroorzaakt worden door intoleranties.

Omdat een intolerantie een onduidelijk begin heeft en tijd nodig heeft om op te bouwen, leg je zelf vaak de relatie niet met bijvoorbeeld een bepaald voedingsmiddel. Vaak gaat het bovendien juist om een voedingsmiddel (bijvoorbeeld suiker of chocola) wat je erg lekker vindt.

Primair en secundair allergeen

Om het nog ingewikkelder te maken: soms is de scheiding tussen allergie en intolerantie niet zo duidelijk of is er sprake van een combinatie van factoren. Duidelijke klachten treden soms pas op wanneer een secundair (tweede) allergeen op de voorgrond treedt. Een veel voorkomend voorbeeld is hooikoorts. De symptomen treden op wanneer je bijvoorbeeld in aanraking komt met pollen of huismijt.

De werkelijke boosdoener (het primair allergeen) is vaak koemelk. Wanneer de koemelkintolerantie wordt behandeld kan de overgevoeligheid voor andere stoffen vanzelf verdwijnen. Het kan zijn dat de reactie op het secundair allergeen wel meetbaar is met laboratoriumtesten en de reactie op het primair allergeen niet.

Wanneer

Een allergische reactie treedt op bij een overbelasting van het immuunsysteem. Dit kan vele oorzaken hebben en bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden restanten van eerder doorgemaakte ziektes of ontstekingen, belastende factoren uit het milieu, straling, onverwerkte emoties, etc.

Belastende factoren

Vaak is er sprake van een combinatie van belastende factoren. Het primair allergeen komt meestal uit de voeding. Vaak is het een van de volgende middelen: koemelk, suiker, gist, gluten, tarwe of zout.

Voedingsadvies en darmtherapie

In mijn praktijk werk ik onder meer met voedingsadvies en darmtherapie. Met behulp van een persoonlijk voedingsadvies en een traject van darmtherapie kunnen intolerantie-reacties en daaraan gerelateerde klachten (buikpijn, eczeem, e.d.) verminderen en soms ook volledig verbeteren.

Claudia van Wezel

Ervaringen met behandeling

Lees hoe het verhaal over hoe Noortje weer meer kon eten.

voedingsintolerantie

Martijn, Natalia en Marina Baby en kind: voedingsintolerantie Voedingsintolerantie

Al vrij snel na de geboorte kreeg onze dochter last van rode vlekken in de hals en op haar wangetjes. Ze wilde telkens krabben. Ook was ze vaak erg onrustig, ze bleek vreselijk last te hebben van darmkrampen. Huisarts en Consultatiebureau gaven beide aan het eerste jaar hier niets aan te kunnen (of te willen) Lees meer

voedingsintolerantie

Ernst Voedingsintolerantie

Mijn vrouw, mijn kinderen en ik komen al een aantal jaren bij Claudia. Ze heeft mijn vrouw o.a. bijgestaan tijdens en na de zwangerschappen, de kinderen met diverse klachten geholpen, en o.a. mijn hooikoorts en koemelkallergie helpen te verminderen. Na een beet van een teek had ik geen goed gevoel over de antibioticumkuur van de Lees meer

voedingsintolerantie

Carola Noordendorp Voedingsintolerantie

We zijn Claudia erg dankbaar wat ze in zo’n korte  tijd heeft bereikt. Dat ze haar kennis en kunde in zet maar ook haar prettige persoonlijkheid. En dat zonder belastende onderzoeken, belastende medicijnen maar met behulp van natuurlijke produkten. Ik wil Claudia van harte aanbevelen bij iedereen die met voedselallergie/intolerantie te maken heeft.

Afspraak maken

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Afspraak maken voor een natuurgeneeskundig consult:

Naam*

Email*

Telefoon

Onderwerp

Je bericht

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Ik wil ook Groei-nieuws eens per maand ontvangen

Privacy beleid

Meer lezen over: voedigsintolerantie, baby, kinderen | eczeem | buikpijn

Afspraken volgens algemene voorwaarden
Wanneer we een afspraak maken reserveer ik mijn tijd voor je en reken dan ook graag op je. Bij het niet verschijnen op een afspraak zonder afmelding worden de volledige kosten doorberekend. Bij afzegging binnen 48 uur voor het aanvangsuur van een individuele cursus of consult is 50% van de kosten verschuldigd. Bij afzegging langer dan 48 uur van tevoren zijn geen kosten verschuldigd. Op behandelingen en cursussen zijn de algemene voorwaarden van de Groeisprong van toepassing.
Voedselintolerantie was last modified: by
LVNT
Natuurdietisten
MBOG
Voedselintolerantie was last modified: by
Voedselintolerantie was last modified: by