Als je ziek wordt van eten laat je testen

Als je ziek wordt van eten

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

januari 29, 2014

Als je ziek wordt van eten (voedingsintolerantie): laat je testen! We kennen allemaal wel het opgeblazen gevoel wat je soms na een maaltijd kunt hebben. Als je een intolerantie voor voeding hebt, kun je echter letterlijk ziek worden van wat je eet. Het aantal mensen met een overgevoeligheid voor voeding neemt, helaas, nog steeds toe.

Signalen

Er zijn een heleboel signalen die er op kunnen wijzen dat je bepaalde voeding niet goed verdraagt:

voedselintolerantie

 

Voedselintoleraltie

Vage klachten

Vaak gaat het om “vage” klachten  die zich opbouwen en een vertraagde reactie geven: variërend van enkele uren tot enkele dagen nadat je bepaalde producten gegeten hebt. Het is daardoor niet altijd direct duidelijk of je mogelijk op voeding reageert.

Testen

Heb je een vermoeden dat je op voeding reageert met klachten? Laat je testen!
Bij praktijk de Groeisprong kun je terecht voor een intolerantie-test op de belangrijkste allergenen (stoffen waarop een reactie kan ontstaan) uit de voeding. Met een vingerprik wordt wat bloed afgenomen.
Vingerprik bloedtest

 

Vingerprik bloedtest

De testen worden ter plekke gedaan en binnen 40 minuten heb je de uitslag.

Je krijgt een overzicht van de uitslag mee en ook voedingsadvies: je kunt er thuis direct mee aan de slag.

Let op: deze test doe ik alleen binnen een consult. Soms is het namelijk nodig op meer allergenen te onderzoeken of is bijvoorbeeld een lactose- of glutenintolerantie-test een betere optie. Ik bespreek met je wat in jouw geval het meest logische onderzoek is.

Het consult bij de Groeisprong wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar (afhankelijk van de polis, kijk dit zelf goed na vooraf om teleurstelling achteraf te voorkomen). De testen worden niet vergoed.

Claudia van Wezel

Meer lezen over voedingsintolerantie

We hebben een uitgebreid artikel rond de vraag of gluten slecht voor je zijn.

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Pseudoallergie of allergie?

Pseudoallergie of allergie?

Pseudoallergie of allergie: hooikoorts, moe, migraine. Soms heb je alle kenmerken van een allergie. Bijvoorbeeld jeuk,...

0 reacties