Baby met darmkrampjes: eenvoudige oplossing

baby met darmkrampjes

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

mei 11, 2012

Baby met darmkrampjes: soms is de oplossing eenvoudig. In dit artikel vind je een aantal oorzaken van darmkrampjes en een aantal oplossingen.

Regelmatig zie ik in mijn praktijk baby’s met (ernstige) buikklachten, allergie en eczeem. Ouders gaan dan samen met hun kind een traject van behandeling in.

Soms is de oplossing echter ook eenvoudig, zoals in het onderstaande voorbeeld. Dan is het eigenlijk voldoende om te luisteren naar wat ouders vertellen en samen met hen een aantal mogelijkheden door te lopen.

Baby met darmkrampjes

Een praktijkverhaal over een baby met darmkrampjes.

Ik word gebeld door een moeder met een meisje van nog maar een paar weken oud, een baby met darmkrampjes. De krampen beginnen vaak zo’n 10 minuten na een borstvoeding. Ze drinkt gulzig. Ook ’s nachts is hun dochter onrustig en dit gaat ten koste van de nachtrust van de ouders. Ze zijn moe en ze weten niet meer wat ze voor hun dochter kunnen doen.

Omdat ik weet (ook uit eigen ervaring!) hoe machteloos je je als pasgeboren ouder kunt voelen in deze situatie en wat het met je doet als de vermoeidheid toeslaat. Daarom ga ik dan vaak telefonisch al een aantal zaken na samen met de ouder(s).

Tips

Zo kan ik wellicht al wat tips  geven tot ik ze in een consult kan zien en we alles goed op een rijtje kunnen zetten. Vragen hierbij kunnen zijn: hoe is de bevalling verlopen? Hoe gaat het voeden (krijgt de baby borst- of flesvoeding)? Hebben de ouders last van een allergie? Hoe is de dagindeling van de baby?

Baby met buikpijn

Voeden met onderbrekingen

Ik geef ze uiteindelijk als tip mee om te voeden met onderbrekingen en te starten met inbakeren (de moeder had al geleerd hoe zij dit kan doen). We maken een afspraak in de praktijk voor een paar dagen daarna.

Twee dagen later krijg ik de volgende email:

“Ontzettend bedankt voor je tips. Ik ben direct begonnen met borstvoeding geven met intervallen. Ik gaf 5 minuten voeding en dan rustig rechtop voor een boertje en laten zakken van de voeding en dat dan 4 keer.

Die nacht en afgelopen nacht waren een verademing: ze sliep 3,5 uur achter elkaar en geen of nauwelijks krampen meer! Geweldig! Inbakeren zijn we vandaag mee begonnen en ik merk al, dat ze meer rust krijgt in haar slaap en langer slaapt”.

De afspraak kan afgezegd worden: deze is hiermee overbodig geworden.

Darmkrampjes “horen er bij”?

Baby met darmkrampjes: deze krampjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt tegen ouders gezegd dat het “er bij hoort” en “ze groeien er vanzelf overheen, als ze 3-4 maanden oud zijn is het over”.

Deels kan dit kloppen. De overgang vanuit de baarmoeder naar de buitenwereld is voor je baby een hele grote. Zeker die eerste periode zal je kind nog erg moeten wennen aan het verteren van voeding en het omgaan met al die nieuwe en andere prikkels.

Buikklachten die “er niet bij horen”

Er zijn echter ook oorzaken voor buikklachten die niet vanzelf overgaan en waarbij het heel fijn is als je als ouder voor je kind de nodige ondersteuning krijgt!

Tijdens de geboorte: spanning

Soms is er tijdens de geboorte spanning komen te staan op het hoofd of de nek van een baby, we noemen dit “spanning hoog in de nek”. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een hersenzenuw (de nervus vagus) onder druk komt te staan. Deze heeft onder meer uitlopers naar alle spijsverteringsorganen en zo kun je dan buikklachten krijgen, terwijl de oorzaak eigenlijk in het nekje zit.

Dit kan bij iedere bevalling gebeuren, maar wanneer je bijvoorbeeld een hele snelle bevalling hebt gehad, lang hebt moeten persen, of wanneer je kind met een vacuümpomp of tang is gehaald of met een keizersnede heb je een grotere kans dat dit gebeurt.

Wanneer er sprake is van een milde spanning behandel ik met de Dorn methode. Regelmatig verwijs ik echter ouders ook door naar een osteopaat.

Voeding en allergie

Wanneer je baby een reactie heeft op zijn of haar voeding (borstvoeding of zuigelingenvoeding) zal deze aangepast moeten worden.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij koemelkeiwit-allergie. Wanneer één of beide ouders allergisch zijn is er een grotere kans dat de baby hier ook last van heeft.

Ondanks wat er soms aangenomen wordt kan een allergische of intolerantie-reactie ook voorkomen zonder dat er begeleidende huid- of benauwdheidsklachten zijn.

Ook reflux (het terugstromen van maagzuur in de slokdarm doordat het klepje bij de maagingang niet goed afsluit) kan een symptoom zijn van koemelkeiwit-allergie.

Met darmtherapie kun je juist bij een baby nog grote verbeteringen op dit gebied bewerkstelligen, omdat de darmen en daarmee het immuunsysteem zich tot ongeveer het derde levensjaar nog volop aan het ontwikkelen zijn.

Prikkels

Baby’s (en ook kinderen!) kunnen letterlijk buikpijn krijgen wanneer zij op een dag te veel prikkels te verwerken krijgen of wanneer zij dingen meemaken die zij niet begrijpen of niet kunnen verwerken. Niet voor niets hebben baby’s vaak aan het einde van de middag of begin van de avond hun “huiluurtje”.

Verwerken

Dit heeft een functie: ze verwerken dan alle belevenissen van de dag. Een vuistregel hierbij is: wanneer je kind ook ’s nachts onrustig is, kijk je allereerst of er tijdens de dag niet te veel prikkels zijn (en te weinig rust om deze te verwerken). Veel baby’s reageren goed op rust en regelmaat. En een zekere mate van voorspelbaarheid in hun dagindeling. Maar zeker prikkelgevoelige baby’s hebben hier baat bij.

Naschrift

Dit artikel is niet bedoeld als “doorwrocht” verhaal over buikklachten bij baby’s en de informatie is dus ook niet volledig en uitputtend. Ik heb dit artikel geschreven omdat ik merk dat ouders lang niet altijd gehoor krijgen wanneer zij hulp zoeken voor hun (jonge) kind. Ik hoop dat je wellicht herkenning vindt in dit verhaal of een stukje ondersteuning.

En als je nu toch aan het lezen bent: het kan goed zijn als je even verder leest over koorts bij kinderen. Wat kun je doen, wanneer moet je beslist een arts inschakelen etc.

Consult

Als je dit verhaal herkent en een consult wilt, lees dan verder op de pagina Baby en kind. Let op: aan een telefonisch of email-consult zijn kosten verbonden.

Wij zijn bij Claudia terechtgekomen omdat onze pasgeboren dochter last had van krampjes en reflux. We vermoedden dat dat te maken kon hebben met het feit dat onze dochter is geboren met een keizersnede, waardoor ze mogelijk geen gezonde darmflora zou hebben. Aangezien Claudia o.a. in deze problematiek gespecialiseerd is, hebben wij contact met haar opgenomen.

Claudia is een heel prettig en rustig persoon. Ze luistert goed naar je verhaal en geeft vervolgens adviezen. Wat ik heel prettig vond, was dat er daarbinnen de ruimte was om onze eigen afwegingen te maken. Zo gaf ze bijvoorbeeld tijdens het eerste consult aan dat een onderzoek van de ontlasting nuttig zou kunnen zijn, maar dat dat niet goedkoop was en dat ze eventueel ook zonder die onderzoeksresultaten zou kunnen behandelen, alleen dan minder specifiek. Wij hebben er overigens voor gekozen om dat onderzoek wel te doen, en dat had inderdaad veel meerwaarde voor het vervolgtraject.

Bij een van de behandelingen die Claudia ons vervolgens adviseerde (het afdoden van de darmflora om schadelijke darmbacteriën te verwijderen), hadden we wat twijfels vanwege de jonge leeftijd van onze dochter. Claudia gaf aan hier veel ervaring mee te hebben, maar accepteerde onze keuze en heeft vervolgens met ons gekeken wat we dan wel zouden kunnen doen.

Dit vonden we erg prettig. We denken dat veel behandelaars hun consulten zouden stopzetten als je niet helemaal mee wilt in hun adviezen. Erg fijn dat Claudia dat juist niet heeft gedaan. Daardoor konden we toch verder met het traject.

Inmiddels zijn de klachten van onze dochter al voor een groot deel verdwenen. We zijn nu bezig met het laatste stukje (de opbouw van de darmflora). Als we dat hebben afgerond, hebben we er alle vertrouwen in dat onze dochter een goede basis heeft gelegd voor haar gezondheid. We zijn Claudia dus dankbaar voor haar adviezen en kundigheid!

Marijn Scheepers

Baby's en kinderen

Rondom de zwangerschap

Rondom de zwangerschap is onze 9-delige special over zwangerschap en de eerste tijd met je kindje. Je kunt deze special gratis opvragen.

Misschien vindt je dit ook leuk…

0 reacties