Dorn methode

Natuurgeneeskundige methode binnen praktijk de Groeisprong: Dorn methode. 

 • Wat is de Dorn methode
 • Wanneer kan de Dorn methode worden ingezet
 • Hoe vaak moet er behandeld worden
 • Contra-indicaties
 • Na de behandeling

Wat is de Dorn methode

De Dorn methode is ontwikkeld door Dieter Dorn in Duitsland en is daar een bewezen en geaccepteerde behandelwijze. Nadat Dieter door een boer uit een naburig dorp met een eenvoudige behandeling (met een duimdruk) van zijn spit afgeholpen werd, heeft hij zelf deze methode verder ontwikkeld. Zijn lijfspreuk werd:

Ein kranken rücken soll mann drücken

Dorn methode: behandeling

De basis van de Dorn-behandeling bestaat uit het onderzoeken en zonodig corrigeren van beenlengteverschil. Bij een beenlengteverschil ontstaat bekken scheefstand en hieruit ontstaan vaak verschuivingen van wervels.

Wanneer kan de Dorn methode worden ingezet

De Dorn methode kan allereerst worden ingezet bij klachten van het bewegingsapparaat. Daarnaast kan de Dorn methode worden ingezet bij een scala aan klachten die kunnen voortkomen uit wervel- en bekkenscheefstand.

Dornmethode, enkele voorbeelden

De Dorn methode kan bijvoorbeeld worden ingezet bij:

 • (Lage) rugpijn
 • Ischias, lumbago (spit)
 • Scoliose
 • Bekkeninstabiliteit
 • Hoofdpijnen en migraine
 • Nek- en schouderklachten
 • Spijsverteringsklachten
 • Menstruatieklachten
Beenlengteverschil

Beenlengteverschil komt zeer veel voor en kan ontstaan doordat de kop van het bovenbeen uit de heupkom schuift. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerde houding. Bijvoorbeeld bij zittend werk waarbij men veel met de benen over elkaar geslagen zit of bij veelvuldig of langdurig autorijden. Maar ook een val (bijvoorbeeld van een paard), “vertillen” of een misstap kunnen hiertoe leiden.

Kniegewricht

Naast het heupgewricht worden ook het kniegewricht en spronggewricht nagezien. In totaal kan er bij verschuivingen wel zo’n 5 cm verschil bestaan tussen het linker- en rechterbeen.

In tegenstelling tot andere methoden waarbij men het korte been kunstmatig langer probeert te maken (door zooltjes of hakverhoging) wordt bij de Dorn-correcties het lange been korter.

Bekken en wervelkolom

Hierna worden het bekken en de wervelkolom gecontroleerd en indien nodig naar een natuurlijke stand teruggebracht.

Door scheefstand van één of meerdere wervels worden de spinale zenuwen die uittreden belemmerd in hun functie. Naast pijn kan dit klachten geven in de hiermee samenhangende segmentale zones.

Een voorbeeld: scheefstand van de 3e lumbale wervel kan klachten geven op het gebied van de zwangerschap, menstruatie en overgang en verder blaasklachten, knieklachten, impotentie, en bedplassen.

Bij de Dorn methode wordt geprobeerd een optimale ruimte in de wervelkolom te creëren, waardoor de spinale zenuwen ongestoord hun werk kunnen doen.

Tenslotte kunnen ook het staartbeen en schouder- en armgewrichten nagelopen worden.

Dorn methode: behandelingen

De eerste behandelingen worden wekelijks gegeven.

Daarna heeft het lichaam zich meestal aan de veranderingen aangepast en kunnen de tussenpozen tussen de behandelingen langer worden en kan de behandeling afgebouwd worden.

Hoeveel behandelingen nodig zijn hangt af van de aard van de klachten. In mijn praktijk combineer ik een Dorn behandeling vaak met bijvoorbeeld massage, voetreflex, ooracupunctuur of een voedings- en supplementenadvies.

Contra-indicaties

Een basisvoorwaarde voor elke behandeling is dat je zelfstandig kunt staan en lopen en dat je kunt plaatsnemen op de massagetafel. Dit is nodig omdat de behandeling plaatsvindt terwijl je bepaalde bewegingen maakt en je na de behandeling de zelfhulpoefeningen moet kunnen uitvoeren.

Na een zwaar ongeluk of zware val moet je eerst een diagnose laten stellen door een arts of specialist voordat je eventueel behandeld kunt worden.

Contra-indicaties

In de volgende situaties kan de Dorn-methode niet toegepast worden:

 • Bij osteoporose (botontkalking)
 • Bij sterke griepsymptomen of koorts
 • Na jarenlang intensief gebruik van cortisonen/Prednison en

Andere contraindicaties

 • Gebruik van bloedverdunners
 • Kanker en metastasering
 • Ontstekingen en verse fracturen van wervels en gewrichten
 • Acute hernia of spit
 • Verlamming

Na de behandeling: spierpijn

Na de behandeling kun je een paar dagen spierpijn hebben want het lichaam moet wennen aan de nieuwe stand. Spieren, pezen en andere weefsels moeten hun nieuwe spanning vinden. Het is belangrijk om de eerste dagen na de behandeling zware inspanning en tillen te vermijden.

Het helpt hierbij om voldoende te drinken (water en kruidenthee) zodat de afvalstoffen die los zijn gekomen uit de weefsels afgevoerd kunnen worden.

Je krijgt zelfhulpoefeningen mee voor thuis, zodat je de veranderingen die tijdens de behandeling zijn ingezet kunt onderhouden.

Tijdens de behandeling wordt Johannesolie gebruikt (tenzij je zwanger bent). Hierna mag je niet onder de zonnebank of in de felle zon: dit kan brandwonden veroorzaken.

Consult

Als je een afspraak wilt maken voor een consult, lees dan verder op de pagina over natuurgeneeskunde. Hier kun je alles vinden dat je hierover weten wilt.

Of lees verder op het blog

Op het blog kun je een interessant artikel vinden over rugpijn in relatie tot seksueel geweld.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...