6 eenvoudige tips om meer groenten te eten

meer groenten

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

augustus 5, 2021

Groenten eten heeft veel voordelen voor je gezondheid. Toch eten de meeste mensen hier nog steeds te weinig van. Heb jij er ook zo’n moeite mee om genoeg groenten te eten? In dit blog vind je eenvoudige tips om er snel meer van te eten.

Groenten zijn eigenlijk onze “superfoods”.Wanneer je meer broccoli, bloemkool, pompoen, etc. gaat eten zal je lijf je daar dankbaar voor zijn. En vaak is het resultaat al snel voelbaar.

Het eten van meer groenten zorgt onder meer voor:

  • een beter evenwicht in je buik door een darm-microbioom wat beter in balans is. En dit is algeheel gezondheids-bevorderend.
  • een mooiere huid
  • een beter humeur
  • een betere weerstand
  • en uiteindelijk ook voor een lager risico op hart- en vaatziekten, kanker en meer “welvaartsziektes” die je niemand toewenst.

De slogan “met 2 ons groente en 2 stuks fruit, hou je het veel langer uit” is inmiddels bekend. Maar minder bekend is dat dit eigenlijk nog steeds veel te weinig is. En veel mensen halen die 200 gram per dag niet eens!

Uit onderzoek blijkt dat het eten van 400 gram groenten en fruit zeker voordelen heeft, maar je bereikt pas een optimale bescherming met 800 gram per dag.

Je kunt niet vroeg genoeg starten met je kind een gezond eetpatroon aan te leren met ook veel groenten hierbij. Waarom dit extra belangrijk is voor jonge kinderen wordt in dit filmpje uitgelegd door kinderarts Koen Joosten.

Tips om meer groenten te eten

Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn! Het is vaak meer een kwestie van er net even aan denken en er rekening mee houden wanneer je je weekmenu plant en je boodschappen doet.

1. Vervang eens een broodmaaltijd door een soep

In soepen kun je bij uitstek heel veel groenten kwijt. Wanneer je er een eiwitbron aan toevoegt, zoals bijvoorbeeld linzen of stukjes kip of stukjes zalm, heb je een lekkere maaltijdsoep waar je weer een aantal uurtjes op door kunt.

Tip: maak een extra grote pan klaar en doe ook wat kleinere porties in de vriezer. Dan heb je op een moment dat je minder tijd hebt toch snel je soepje klaar.

Tip: neem dan wel een bouillonblokje van geperste kruiden en het liefst zonder gist, want dit krijgen we vaak al te veel binnen.

meer groenten superfoods

2.Maak eens een “kliekjes-soep”

Heb je aan het eind van de week nog verschillende resten van groenten liggen? Met een bouillonblokje erbij en even de staafmixer erop heb je een makkelijke soep die in porties in kunt vriezen voor later.

Afgelopen week had ik bijvoorbeeld nog wat witlof, een beetje broccoli en een beetje bloemkool en wat sla liggen. Hiervan heb ik met een bouillonblokje, een beetje gember, en een beetje knoflook een lekkere soep gemaakt. Met wat feta erdoor verkruimeld was het een prima soep voor tijdens mijn lunch, met een lekkere fris-zure smaak. Fijn voor een warme dag!

3.Vervang eens een broodmaaltijd door een salade

Zelf vind ik een soepje het hele jaar door lekker, maar ik kan me voorstellen dat je in de zomer misschien de voorkeur geeft aan een salade. Varieer dan vooral. Een salade is veel meer dan een krop sla met komkommer en een tomaatje. Er kan veel meer groente in, zoals witlof, stukjes wortel, bietjes in blokjes gesneden. Door er bijvoorbeeld quinoa of bonen aan toe te voegen heb je een goede maaltijdsalade.

Tip: doe er ook kiemen bij, deze zitten boordevol vitaminen en mineralen en andere gezonde stoffen. Je kent vast wel taugé en tuinkers. Maar er zijn veel meer kiemen verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld kiemen van broccoli.

4. Maak eens een groenten-omelet

Met een groenten-omelet maak je een goede start van de dag. En natuurlijk kun je het ook als lunch nemen. Kluts een aantal eieren (het mogen er best wat meer zijn!) en voeg naar smaak kruiden toe en je groenten-mengsel. Wanneer je nog groente over hebt van de dag ervoor van het avondeten bijvoorbeeld kun je dit er door mengen.

Tip: een omelet met geraspte bloemkool is makkelijk en snel klaar.

En natuurlijk mag het ook een groenten-pannenkoekje zijn met bijvoorbeeld boekweit en quinoameel en een groenten mix.

5. Gebruik extra groenten bij de avondmaaltijd

Je kunt een extra portie groente klaarmaken, door bijvoorbeeld combinaties van groenten bij je avondmaaltijd te nemen.

Maar er zijn meer creatieve manieren om groenten te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een “pasta”-schotel waarbij de pasta bestaat uit een courgette die je door de spirelli (spiraalsnijder) hebt gehaald en even een paar minuutjes in wat kokosvet hebt gebakken, met een lekkere zelfgemaakte saus waarin je veel groenten hebt verwerkt, zoals tomaat en broccoli, en dan nog eens een groenten mix door deze pasta. Dat is groente op groente op groente!

Tip: er is lekkere “pasta” verkrijgbaar van linzen en kikkererwten, die smaakt hier uitstekend bij. Of je kunt natuurlijk een andere eiwitbron toevoegen, zodat je een volledige maaltijd hebt.

6. Neem groenten bij je boterham

Je kunt zelf een “spread” maken voor op brood. Kook hiervoor bij je avondmaaltijd wat extra groenten en houdt wat achter. Even de staafmixer erop, naar smaak kruiden toevoegen, wat extra vierge olie er koud overheen en voilà, je hebt je eigen homemade broodbeleg.

En als je dan toch “gewoon” je boterhammetje eet, garneer het dan met tomaatjes, komkommer, een beetje sla of bijvoorbeeld tuinkers. Lekker en gezond!

Wanneer je zelf brood bakt kun je hieraan groente toevoegen, bijvoorbeeld geraspte wortel, pompoen of courgette.

Probeer wel zoveel mogelijk je groenten biologisch te kopen. Daar zit echt veel meer in!

Wil jij nog veel meer tips voor een gezonde voeding en leefstijl? Neem contact met me op!

Eet groente-smakelijk!

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties