Wat zou jij doen als je invloed had op je zorgverzekeraar?

NU.nl kopte vandaag “Zorgmarkt krijgt te maken met nieuwkomer

Ik lees: “het gaat om Anno 12, een coöperatieve onderneming die bewust gezond gedrag wil bevorderen”.

Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Maar eens verder kijken. De tekst op de website is vrij algemeen. Het gaat om een coöperatie waarbij je je als lid “inkoopt” en vervolgens kunt meebepalen.

Invloed zorgverzekeraar

Op de facebook-pagina zie ik direct een stukje wat mijn aandacht trekt. Anno12 wil bewust gezond gedrag bevorderen ” door niet onnodig een beroep te doen op zorg”, en, “ook tijdig, dus niet in een te laat stadium, een beroep te doen op zorg” .

Aha. Meer aandacht voor preventie? De “patiënt” als zelf-sturend mens (of de mens als autonome patiënt?). Dat klinkt als muziek in mijn oren.

Invloed dokter

In het Westen wordt het lichaam vaak beschouwd als een apparaat : je gaat naar de dokter als er iets slechter functioneert of stuk gaat. Vervolgens kiest een huisarts meestal voor een afwachtend beleid. En dan zit je vaak met een “uit de hand gelopen” klacht.

Terwijl je met een stuk preventie zoveel kunt betekenen voor je eigen welzijn (en de zorgkosten kunt beperken!).

zorgkosten beperken

Gezond blijven

Dan moet ik altijd weer denken aan een voorbeeld wat een van mijn docenten in mijn opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut gaf: dat men in China vroeger naar de acupuncturist ging om gezond te blijven en boos werd op de dokter als men klachten ontwikkelde. Want dan had deze immers zijn werk niet goed gedaan!

Als je gezond leeft, met onder meer goede voeding, voldoende beweging en genoeg ontspanning, creëer je een beter lichaamsgevoel. En dan heb je het eerder door wanneer je uit balans raakt en kun je jezelf vaak beter op tijd “bijsturen”.

Inzetten op gezondheid

Zou het kunnen? Een zorgverzekeraar die inzet op gezondheid in plaats van op ziekte? En die de inbreng van haar achterban (de leden) serieus neemt?

Helaas zijn er op dit moment nog te veel onduidelijkheden. Ik moet een ledencertificaat aanschaffen ad 850,– euro. Toch geen klein bedrag. De premie is nog niet bekend. En wat krijg ik daar dan voor? Wat mij bijvoorbeeld nog niet duidelijk wordt is hoe de leden dan precies invloed kunnen uitoefenen en hoe men gaat inzetten op beloning van gezond gedrag (preventie dus). Volstaan wordt nu met de mededeling dat een en ander “samen met de leden ingevuld zal worden”.

Ik ga het in ieder geval kritisch volgen.

Claudia van Wezel

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...