Microbirthing bij keizersnede

microbirthing bij keizersnede

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

februari 26, 2016

Wat kun jij doen voor je baby bij een keizersnede

Is het overbrengen van jouw vaginale bacteriën op je baby na een keizersnede nu wel of niet een goed idee?

Een nieuwe trend op bevallingsgebied: microbirthing

Afgelopen week was er, gelijklopend met de 9 maanden beurs, ineens ophef op bevallingsgebied. Artsen waarschuwden in een artikel in het British Medical Journal voor een nieuwe trend onder ouders: het overbrengen van vaginale bacteriën van de moeder op haar baby na een keizersnede. Dit wordt microbirthing (vaginal seeding) genoemd: ofwel de geboorte van het microbioom (de darmflora) van de baby.

Darmbacteriën? Waarom zijn ze belangrijk bij een geboorte?

Bij een natuurlijke (vaginale) geboorte krijgt je baby bacteriën binnen uit jouw poep en vagina. Ook uit je poep? Ja, als alles goed gaat wel. Bij het persen komt altijd wat ontlasting vrij. En het is niet voor niets dat moeder natuur er voor gezorgd heeft dat je baby bij de uitdrijving liefst met het gezicht naar achteren kijkt, richting jouw anus dus : ).

Dit klinkt onhygiënisch, maar het is van groot belang voor de gezondheid van je baby. Hieruit vormt je kind namelijk zijn of haar eigen darmflora. En die darmflora is heel belangrijk. Deze zorgt er voor dat je kind een betere spijsvertering heeft (lactobacillen maken bijvoorbeeld lactase om lactose uit melk te verteren), een krachtig immuunsysteem ontwikkelt en heeft nog veel meer functies voor een goede gezondheid.

Maar als je baby geboren wordt met een keizersnede  ontwikkelt die darmflora zich heel anders. En dan heeft je kind een verhoogd risico op onder meer buikklachten, allergie, eczeem, overgewicht en ga zo maar door.

microbirthing

Is microbirthing, ofwel het overbrengen van jouw vaginale bacteriën op je baby na een keizersnede nu wel of niet een goed idee?

Door de artsen wordt de nadruk gelegd op de risico’s. Wanneer de moeder een infectie heeft met bijvoorbeeld streptokokken of herpes wordt deze ook op de baby overgebracht.

Als je zwanger bent wordt in Nederland je bloed in ieder geval op een aantal factoren onderzocht als onderdeel van de verloskundige controles, waaronder HIV, Syfilis en Hepatitis B. En als daar reden voor is wordt meer onderzocht. En uiteraard heb je hier als zwangere zelf ook een verantwoordelijkheid in om je verloskundige goed op de hoogte te brengen van jouw situatie.

Bacteriën

Realiseer je dat als je natuurlijk bevalt, jouw baby ook met al jouw bacteriën en eventuele ziektes in aanraking komt. En weet dat wij als mens allemaal in een bepaalde mate ook potentieel ziekmakende bacteriën (en schimmels en meer) bij ons dragen.

Hierbij is de balans in je darmen van belang: wanneer je voldoende “goede” bacteriën hebt krijgen de ziekmakers minder kans. Het is dus zinvol om voor en tijdens je zwangerschap te zorgen voor een optimale darmflora.

Immuunsysteem

Als jouw baby geboren wordt moet deze zijn of haar immuunsysteem nog grotendeels ontwikkelen en is kwetsbaar. Het is dus belangrijk dat je baby de bacteriën binnenkrijgt die daarbij gaan helpen en geen ziektes.

Artsen hebben natuurlijk nog een reden om microbirthing af te raden, maar deze heeft niets met de gezondheid van jouw kind te maken. Wanneer de baby op deze manier een infectie oploopt is de arts aansprakelijk.

Hoe kun je ervoor zorgen dat een baby die met een keizersnede geboren wordt toch een gezonde darmflora ontwikkelt?

Je kunt de baby vlak na de keizersnede inwrijven met de bacteriën van de moeder, met behulp van een voor de keizersnede ingebrachte vaginale tampon.

Op 24 februari 2016 werd ik in het kader van de 9 Maanden Beurs voor Editie NL geinterviewed en mocht ik onder meer uitleggen hoe je dit doet.

En je kunt gebruik maken van specifieke probiotica voor je baby waarmee je direct na de geboorte start. Doe dit alleen na deskundig advies van een natuurgeneeskundig (darm)therapeut. Het is belangrijk dat hierbij alle stapjes in de juiste volgorde worden doorlopen.

En je kunt kiezen voor een combinatie van beide methodes.

Borstvoeding geven en het vermijden van antibiotica

En verder zijn het geven van borstvoeding en het vermijden van antibiotica ook belangrijke factoren! Door borstvoeding te geven krijgt je baby ook belangrijke bacteriën mee en allerlei stoffen die het immuunsysteem helpen. Met het toedienen van antibiotica decimeer je de natuurlijke darmflora en een aantal goede bacteriën komt zelfs levenslang niet meer terug na een antibioticumkuur.

antibiotica

Neem gerust contact met me op als je advies wilt over:

  • een goede darmflora voor jou voor of tijdens je zwangerschap
  • het opbouwen van een goede darmflora voor je baby

Je kunt er hier meer over lezen >>

Claudia van Wezel

Rondom de zwangerschap

Rondom de zwangerschap is onze 9-delige special over zwangerschap en de eerste tijd met je kindje. Je kunt deze special gratis opvragen.

 

Bronnen

Misschien vindt je dit ook leuk…

0 reacties