Alles over een keizersnede wat ze je niet vertellen

alles over een keizersnede wat ze je niet vertellen

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

juli 9, 2014

En wat ze je niet vertellen als je baby met een keizersnede geboren wordt

Alles over een keizersnede

Als jouw baby met een keizersnede geboren is heeft je kind een hoger risico op bepaalde klachten. Jij kunt goede keuzes maken voor de gezondheid van je kind: door je baby pre- en probiotica te geven en de voeding van je kind op een goede manier op te bouwen.

Het aantal keizersnedes is toegenomen

De laatste jaren is het aantal keizersnedes in Nederland toegenomen. In 1993 lag dit nog op 8,1 procent, in 2002 ging het naar 13,6 procent en nu ligt het rond de 15,1 procent. Bijna 1 op de 7 vrouwen bevalt dus door middel van een keizersnede.

Soms is er uiteraard geen keuze en wordt vanwege gezondheidsrisico’s voor moeder en kind tot een keizersnede besloten. Dan kun je alleen maar blij zijn dat we over deze mogelijkheid beschikken.

Maar als de keuze nog bij jou als ouder ligt, omdat je kindje in een stuit ligt, dan raad ik je aan de informatie over het draaien van een stuitbaby met behulp van moxa, op mijn website eens te lezen.

Stel dat jouw baby wel met een keizersnede geboren moe(s)t worden. Dan zijn er een aantal belangrijke verschillen met een vaginale bevalling.

Na een keizersnede: jouw herstel als moeder

Allereerst zijn daar natuurlijk de risico’s van de operatie en jouw herstel.

Moeders vinden de hinder die ze ondervinden van de wond en de vermoeidheid die nog lang na de keizersnede kan optreden vaak het moeilijkst. Daarnaast kun je last hebben van verklevingen in het operatie-gebied.

Recent is er meer aandacht gekomen voor het feit dat je na een keizersnede hinderlijke bloedingen kunt hebben.

  • Voor je baby zijn er een aantal belangrijke verschillen!

Een vaginale massage voor je baby

Als je baby vaginaal geboren wordt, wordt je kind als het ware “gemasseerd en gekneed” in de gang door het geboortekanaal naar buiten. Deze massage mist je kind als het met een keizersnede gehaald wordt.

Dat deze massage belangrijk is voor de longen van je baby wist je waarschijnlijk wel: de longblaasjes zijn in de baarmoeder nog gevuld met vruchtwater en worden dan tijdens de uitdrijving leeggeperst zodat ze zich bij de geboorte van je baby goed met lucht kunnen vullen.

Maar wist je dat deze massage ook van belang is voor alle andere organen van je baby?

Weeën en hormonen tijdens de bevalling

Weeën en bevallingshormonen hebben een doel. Als je baby met een keizersnede geboren wordt krijgt je kind een andere “make-up” aan hormonen mee.

Een vroege keizersnede geeft bijvoorbeeld minder toevoer van oxytocine naar je kind, het hormoon dat belangrijk is voor onder meer het aangaan van sociale relaties en het verminderen van angst. Oxytocine wordt niet voor niets een “feel-good” hormoon genoemd.

Recent bleek uit een onderzoek waarbij naar het navelstrengbloed werd gekeken dat bij een keizersnede-baby andere genen “aan” of “uit” gezet worden dan bij een baby die natuurlijk geboren is. Het is nog niet duidelijk in hoeverre deze verschillen later in het leven blijven bestaan.

De geboorte van de darmflora van je baby

gut feelingAls een baby natuurlijk geboren wordt, krijgt de baby een hap poep en een hap van de vaginale flora van de moeder binnen. Hierin zitten belangrijke darmbacterien die het immuunsysteem en de spijsvertering van je kind gaan ondersteunen.

Maar als je met een keizersnede geboren wordt krijg je deze niet binnen.

Meer weten? Lees dan deze uitleg over de geboorte van de darmflora van je baby.

Wanneer je baby in het ziekenhuis geboren wordt krijgt deze daarnaast wel met andere bacteriën te maken, zoals bijvoorbeeld clostridium difficile.

Je keizersnede baby heeft dus vanaf de geboorte een andere opbouw van de darmflora.

Na een keizersnede:

de feiten liegen er helaas niet om

Na een keizersnede:

  • Heeft je baby een hoger risico op een piepende ademhaling, astma, allergie en eczeem. En deze kans is nog groter wanneer jij als ouder kampt met deze klachten
  • Heeft je baby meer risico op buikklachten. Zowel “darmkrampjes” als verdergaande problemen met het verteren van voeding, bijvoorbeeld een overgevoeligheid voor koemelkeiwit of gluten
  • Heeft je baby tweemaal zoveel kans om vanaf de leeftijd van 3 jaar al met ernstig overgewicht te kampen

second brainNaast lichamelijke klachten kun je ook veranderingen zien in het gedrag van je kind.

Inmiddels weten we dat processen die zich in de darmen afspelen zich ook in de hersenen afspelen. De darmen worden niet voor niets je “second brain” genoemd. Met een prettig buikgevoel (“gut-feeling”) kun je de wereld beter aan.

Herkenning

Herken je je baby in deze blog? Neem gerust contact met me op als je:

  • begeleiding wilt bij het alsnog op een goede manier opbouwen van de darmflora van je baby
  • advies wilt bij het opbouwen van de voeding voor je kind.

Claudia van Wezel

    Rondom de zwangerschap

    Rondom de zwangerschap is onze 9-delige special over zwangerschap en de eerste tijd met je kindje. Je kunt deze special gratis opvragen.

    Misschien vindt je dit ook leuk…

    2 Reacties

    1. Kristian

      Beste Claudia,

      Waar heeft u de informatie vandaan dat kinderen van 3 jaar een 2x zo grote kans hebben op ernstig overgewicht?

      • Claudia van Wezel

        Mijn bronnen staan onder het artikel. Maar je hebt gelijk, dit heb ik niet handig gedaan want nu moet je alle bronnen doorspitten om het antwoord te vinden. En ik weet het zelf ook niet meer precies, het betreft namelijk een blog uit 2014. In het volgende artikel (publicatie juli 2012) https://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/27003770/nihms500694.pdf?sequence=1 kun je in de discussie het volgende lezen “In this prospective cohort study, we found that children delivered by caesarean section had double the odds of obesity, along with higher BMI (about 0.2 z-score units) and sum of skinfolds (about 1 mm) at age 3 compared with children who had been delivered vaginally “. Bedankt voor je feedback, volgende keer ga ik dit handiger doen zodat je de antwoorden op je vragen gemakkelijker kunt vinden.