Glutenvrij knoflookbrood met olijven

haverbrood glutenvrij

Dit lekkere hartige brood is glutenvrij en ook vrij van gist, ei, zuivel en suiker. Het past in je dieet als je een overgevoeligheid voor gluten, gist, koemelk, of ei hebt. Maar ook als je bewust zonder suiker wilt eten. Door het havermeel en de eiwitten in het brood zorg je bovendien voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Zo kun je er weer een paar uur tegenaan zonder honger!

Ingrediënten:

  • 200 gram havermeel
  • 200 gram gierstmeel
  • 100 gram quinoavlokken
  • 1-2 theelepels natrium-bicarbonaat
  • 2 eetlepels psylliumpoeder
  • 180 gram groene olijven in reepjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 3 theelepels biologische Italiaanse kruiden
  • 50 cc. natuurazijn
  • ongeveer 500 cc. water
  • 2 eetlepels sesamolie

Tip: gebruik havermeel van de merken Provena, Lieke of Rosies, dan is het gegarandeerd glutenvrij.

glutenvrij haverbrood

Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 220 graden
  • doe de psylliumpoeder in een kom
  • meet de appelazijn af in een litermaat en vul aan met water tot 500 cc.
  • giet het vocht scheutsgewijs over de psylliumvezels en roer de klontjes glad met een lepel of gebruik de staafmixer
  • laat dit mengsel 10 minuten wellen
  • weeg ondertussen de overige ingrediënten af
  • doe havermeel, gierstmeel en quinoavlokken in een beslagkom
  • voeg olijven, knoflook, Italiaanse kruiden en sesamolie toe
  • mix alle ingrediënten in de beslagkom door elkaar, ook het mengsel met de psylliumpoeder
  • voeg als laatste de bicarbonaat toe (en proef! Want te zout is niet lekker)

Het deeg is een brijige substantie, het mag niet te vast zijn. Als dat wel zo is, voeg dan wat water toe. Voeg dit scheutsgewijs toe, zodat je deeg niet te dun wordt.

  • vet een broodblik in met olie en giet het beslag in de vorm
  • bak het brood gaar in circa 60 minuten op 220 graden

Glutenvrij

Dit brood is lekker bij een lunch met salade of soep of als tussendoortje bij tapas.

Eet smakelijk!

Wil je meer van dit soort recepten? Samen met collega Angelique den Engelsen-Zingel van Gezond Goed heb ik een e-book geschreven met recepten voor brood en banket: gluten-, zuivel-, ei-, gist- en suikervrij! Je kunt het boek hier bestellen.

bestellen handboek voedselovergevoeligheid

Handboek bij voedselovergevoeligheid:

glutenvrij

zuivelvrij

eivrij

suikervrij

gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Glutenvrij knoflookbrood met olijven was last modified: by
Glutenvrij knoflookbrood met olijven was last modified: by

Auteur: Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.