Geef je immuunsysteem een boost met deze lekkere uiensoep

uiensoep

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

oktober 5, 2020

Geef je immuunsysteem een boost met deze lekkere uiensoep, want als de “r” weer in de maand is, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je weerstand te ondersteunen. Hieronder vind je een heel eenvoudige en lekkere soep die je hierbij kan helpen.

Recept voor uiensoep

Ingrediënten

Uiensoep voor 3-4 personen
  • 4 grote rode uien, in stukken gesneden
  • 2-3 kleinere witte uien, in ringen gesneden
  • een stuk verse kurkuma van ongeveer 2 centimeter lang, klein gesneden
  • een stuk verse gember van ongeveer 2 centimeter , klein gesneden
  • de helft van een bolletje knoflook
  • 1,5 – 2 bouillonblokjes, er van uitgaand dat  je voor 1 bouillonblokje 500 ml. water toevoegt
  • 750 milliliter – 1 liter water. Afhankelijk van of je de soep wat dikker of wat dunner wilt hebben. Pas de hoeveelheid bouillonblokjes hierop aan.
  • Peper en zout naar smaak

De hierboven genoemde hoeveelheden zijn maar een suggestie. Je kunt naar eigen inzicht en smaak variëren. Ik vind het zelf altijd heel moeilijk om precieze hoeveelheden aan te geven, omdat ik eigenlijk nooit volgens een recept kook, maar steeds mijn eigen variaties maak.

Bereiding

Doe de kurkuma, de gember, en 2-3 bolletjes knoflook met wat water in de blender en houdt dit apart. Houdt de witte uien ook apart.

Kook het water in de waterkoker en doe dit in de pan samen met de bouillonblokjes. Voeg de rode uien toe aan de bouillon, samen met de rest van de knoflookteentjes. Breng het goed aan de kook en laat het dan ongeveer 10 minuten op zachte stand koken. Zet dan de staafmixer erop.

Voeg de witte uien toe en ook het mengsel met de kurkuma, gember en knoflook totdat alles opgewarmd is. Wanneer je de smaak van rauwe uien in de soep minder lekker vindt kun je de uien eventueel nog iets langer laten mee sudderen.

Voeg tenslotte peper en zout naar smaak toe.

Eet smakelijk!

Nog een paar tips

Gebruik zoveel mogelijk biologische en liever nog biologisch dynamische producten, deze zijn rijker aan voedingsstoffen.
Het bewerken van voeding, ook het verhitten door koken en bakken,  zorgt er voor dat belangrijke micronutriënten verloren gaan, daarom gebruik  ik voor dit recept een gedeelte van de voedingsmiddelen rauw.

Gebruik voor de  bouillonblokjes het echte werk, dat wil zeggen bouillonblokjes die bestaan uit geperste kruiden. En dan bij voorkeur zonder gist(extract) want dat krijgen we al genoeg binnen! Gist wordt aan veel zaken te pas en onpas toegevoegd omdat het alle smaken versterkt en de zogenaamde Umami smaak aan voeding geeft , een hartige vleesachtige smaak. Maar met teveel gist doe je je lijf geen plezier en het kan zelfs gezondheidsklachten veroorzaken.

Wat je natuurlijk wel kunt doen is een zoutstrooier gebruiken waarin ook zeewier toegevoegd is. Of een stukje zeewier aan de soep toevoegen

Ook als je soep eet is het belangrijk te kauwen op je voeding. Zo zorg je ervoor dat je spijsvertering wakker wordt en al in je mond start met het aanmaken van enzymen.

Houdt eventueel wat achter in kleine porties en vries dit in. Dan heb je nog een opkikkertje achter de hand.

De gezondheidsvoordelen van ui, knoflook, gember en kurkuma

Deze voedingsmiddelen geven je weerstand een boost op een aantal manieren.

Uien

Uien zijn rijk aan vitamine C. En vitamine C is een natuurlijke remedie tegen virussen en bacteriën.

In uien en knoflook zit inuline. Dit is een voedingsvezel,  een zogenaamd  “prebioticum”, en het is een superfood voor allerlei darmbacterien die onder meer jouw immuunsysteem ondersteunen.

Gember

In gember zitten ontstekingsremmende stoffen. Bovendien kan gember je maag en darmen wat kalmeren. Wanneer je winderig wordt van knoflook en ui kan de gember er voor zorgen dat je hier wat minder last van hebt. Wanneer je veel last hebt van een opgeblazen buik of winderigheid is het goed eens verder te kijken naar je vertering en mogelijke voedselovergevoeligheidsreacties overigens.

Kurkuma

Kurkuma komt uit dezelfde plantenfamilie als gember. In onder meer de Indiase keuken wordt kurkuma veel gebruikt, om de spijsvertering te bevorderen. Kurkuma in je voeding heeft op zich een zogenaamde lage biologische beschikbaarheid. De werkzame stoffen worden niet zo goed opgenomen  het wordt snel weer afgebroken. Het heeft lokaal echter wel een beschermend effect op maag en darmen.

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

 

Misschien vindt je dit ook leuk…

Mungbonen groentesoep

Mungbonen groentesoep

Mungbonen groentesoep: met deze vezelrijke soep zorg jij voor je weerstand. Als jij goed voor je darm zorgt, zorgt je...

0 reacties