Mungbonen groentesoep

mungbonen groentesoep

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

oktober 15, 2020

Mungbonen groentesoep: met deze vezelrijke soep zorg jij voor je weerstand.

Als jij goed voor je darm zorgt, zorgt je darm goed voor jou. Eenvoudiger kan ik het gewoon niet zeggen. Je darmbacteriën helpen niet alleen je spijsvertering, ze spelen ook een grote rol bij het behoud van een goede weerstand en ze zijn van invloed op je stemming.

Onderstaand recept is lekker vezelrijk en daar smullen jouw darmbacteriën van!

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen

  • 150 gram mungbonen
  • 2 stengels prei
  • 1 rode ui
  • 2 zoete aardappels
  • ½ venkelknol
  • Paddestoelenmix 200 gram
  • 1 liter water
  • 2 bouillonblokjes (zoveel als nodig zijn voor het water dat je toevoegt)
  • gember en knoflook naar smaak
  • peper en zout naar smaak

En eventueel nog:

  • 3 eetlepels rozemarijn
  • 2 theelepels citroengras (Sereh)

mungbonen groentesoep

Bereiding van mungbonen groentesoep

Laat de mungbonen een nacht weken in driemaal zoveel water. Giet ze de andere dag af en kook ze in vers water ongeveer 30 minuten. Omdat de mungbonen langer moeten koken dan de groenten is het goed dit even in een aparte pan te doen.

Snijdt in de tussentijd prei, ui, venkel, zoete aardappel, en de knoflook en gember in kleine stukjes.

Kook het water en doe de bouillonblokjes in de pan. Voeg de groenten mix van prei, ui, venkel en zoete aardappel toe met ook de knoflook en gember.

Giet de mungbonen af en voeg ze toe aan de pan met groenten.

Breng het geheel aan de kook en laat het dan nog 10 minuten zachtjes doorkoken.

Snijdt of scheur de paddenstoelen in kleine stukjes en voeg ze de laatste 5 minuten toe en laat ze mee sudderen.

Voeg peper en zout naar smaak toe. Zelf voeg ik er graag op het eind nog rozemarijn en citroengras aan toe. Het is een flinke pan soep, en mungbonen en paddenstoelen hebben van zichzelf een neutrale smaak, dus er mogen best wat specerijen bij!

soepkom met mungbonen groentesoep

Mungbonen groentesoep: de toelichting

Mungbonen

Misschien ken je mungbonen nog niet. Het zijn kleine boontjes die in de Oosterse keukens gebruikt worden. Het is een goed idee ze aan je voedingspatroon toe te voegen. Ze zijn vezelrijk. Ze kunnen helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. En ook rondom een zwangerschap kun je ze zeker inzetten omdat ze onder meer rijk zijn aan folaat, de actieve vorm van foliumzuur.

Vezels en resistent zetmeel

Deze soep zit boordevol vezels en resistent zetmeel. Vezels zijn kleine wondertjes in voeding. Ze zorgen onder meer voor een betere stoelgang en meer weerstand, en ze helpen bij het afvoeren van afvalstoffen.
De meeste mensen krijgen veel te weinig vezels binnen. Een beetje extra kan geen kwaad!

Resistent zetmeel is een gezonde vorm van zetmeel. Resistent zetmeel wordt niet afgebroken door je spijsverteringsenzymen. Het is dan vervolgens voeding voor je darmbacteriën die er graag een feestje mee maken. En het mooie is dat het juist die bacteriegroepen in je darm voedt die jij graag wilt hebben om jouw gezondheid te ondersteunen.

Vezelrijk eten

Wil jij weten hoe je vezelrijker kunt gaan eten?
Wil je weten hoe je jezelf gezond eet?
En wil je weten hoe het met jouw darm-microbioom gesteld is?
Heb je juist last van je buik wanneer je vezelrijk gaat eten?

Dan wordt het tijd om contact met me op te nemen!

Misschien vindt je dit ook leuk…

2 Reacties

  1. Liesbeth van Gemert

    De recepten zien er allemaal goed uit, ik ga als eerste de
    mungbonen groentesoep uitproberen. Daarna gaan we weer verder
    met uit proberen hoe het allemaal smaakt.
    bedankt voor de recepten en tot de volgende keer.
    groetjes Liesbeth van Gemert.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *