Diepe bindweefselmassage bij de verwerking van seksueel geweld

Diepe bindweefsel massage en seksueel geweld

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

augustus 16, 2012

Diepe bindweefselmassage bij de verwerking van seksueel geweld. Marieke*, een vrouw van achter in de dertig, neemt contact met mij op vanwege heupklachten. Ze heeft jarenlang last gehad van rugklachten. Na de zwangerschap van haar tweede kind is ze hiervoor onder behandeling gekomen van een manueel therapeut en recent ook bij een osteopaat. De klachten zijn minder geworden, maar ze heeft nog steeds pijn in haar heup. Ook zijn de klachten van laag in haar rug verschoven naar haar bovenrug en nek. De informatie op mijn website over de Dorn methode en klachten die ontstaan vanuit wervels en gewrichten die niet op hun plek zitten, spreekt haar aan en ze wil proberen of deze methode verlichting kan geven.

Gesprek

Bij het kennismakingsgesprek vertelt ze dat ze het gevoel heeft scheef te lopen en dat haar been soms “zwabbert”. Ze doet aan yoga en bepaalde posities, met name die in kleermakerszit, kan ze heel moeilijk aannemen. In een eerste gesprek stel ik veel vragen. Dit zijn zeker niet altijd vragen die direct te maken hebben met de klacht waarvoor iemand komt. Vanuit mijn manier van werken probeer ik juist een breder beeld van een persoon te krijgen zodat ik wellicht inzicht kan krijgen in verbanden tussen lichamelijke en emotionele klachten en iemands leefsituatie en kan kijken waardoor een klacht mogelijk ontstaan kan zijn. Zo vraag ik bijvoorbeeld vaak of iemand littekens heeft. Hierop antwoord Marieke bevestigend en geeft direct aan dat ze op 8-jarige leeftijd is verkracht.

Dorn-methode en Tissue Release

Ik leg uit dat ik in combinatie met de Dorn-methode vaak werk met Tissue Release, een vorm van diepe bindweefselmassage. Het lichaam pakt de gegeven correcties van wervels e.d. dan sneller op (in plaats van dat de spieren door hun spanning bijvoorbeeld de wervels direct weer terugtrekken). Ik vertel ook dat (levens)ervaringen worden opgeslagen in het bindweefsel en dat door te werken op het bindweefsel oude spanningen en ervaringen ook aangeraakt kunnen worden. Marieke stemt er in toe om op deze manier te gaan werken.

Resultaat

Direct na de eerste behandeling heeft ze veel minder last van haar nek en haar bovenrug en wil graag doorgaan met de diepe bindweefselmassage. Het gebied rondom haar linkerheup blijft gevoelig. Ze krijgt wel steeds meer controle over haar been. Na een aantal vervolgbehandelingen geeft ze aan dat ze flashbacks krijgt over wat ze als kind heeft meegemaakt. Langzaam maar zeker gaat ze voelen hoe de pijn in haar lichaam in direct verband staat met haar verkrachting en alle opgeslagen verdriet, woede, schaamte.

Kind

Als therapeut (en als ouder) weet ik dat de uitspraak “door de ogen van je kind ga je de wereld opnieuw zien” een diepere betekenis heeft: de dingen die je als kind hebt ervaren (positief en negatief) komen vaak weer naar boven wanneer je eigen kinderen dezelfde leeftijd hebben. Ook bij Marieke is dit het geval: haar jongste kind is 8 wanneer zij haar eigen ervaringen als 8-jarige gaat verwerken.

Seksueel geweld

Zij is ’s nachts uit haar ouderlijk huis ontvoerd, op gruwelijke wijze verkracht en meer dood dan levend achtergelaten. Ze vertelt dat ze direct, toen de man naast haar bed stond en haar mee wilde nemen, voelde dat het “helemaal mis was”. Ze durfde echter niet te schreeuwen uit angst dat hij haar ouders en broertje, die lagen te slapen, iets zou aandoen.

Doorbraak

Na een aantal behandelingen komt de eerste doorbraak: Marieke kan naar het schuldgevoel toegaan wat ze voelt naar haar moeder, zus en broertje en wat haar als kind heeft doen besluiten het niet meer over haar ervaring te hebben omdat ze zag hoe pijnlijk het was voor haar omgeving. Nu, als volwassene, worstelt ze met hetzelfde gevoel naar haar eigen kinderen: ze wil ze niet belasten met haar ervaring maar wil ook eindelijk de vrijheid hebben de wereld en als eerste de mensen die het dichtst bij haar staan te vertellen wat ze heeft meegemaakt. Ze wil de stilte doorbreken. We bespreken hoe ze dit aan kan pakken.

Opluchting

De keer erna is ze blij en opgelucht. Het is goed gegaan: ze kan nu eindelijk ook dit deel van zichzelf laten zien.

Verwarring

Na een voor Marieke verwarrende periode, waarin de pijn in haar bekken eerst minder wordt en dan juist toeneemt, komt de volgende doorbraak. Rationeel realiseert ze zich heel goed dat zij geen schuld heeft aan de verkrachting. Tijdens de behandeling komt het besef dat ze het zichzelf niet toestaat slachtoffer te zijn. Ze heeft zichzelf als kind beloofd dat “ze zich er niet onder liet krijgen”. Nu wil ze uit deze “overlevings-stand”. Ze gaat de pijn voelen. Ze ligt te klappertanden op de massagetafel en het hele verhaal over de periode na de verkrachting komt eruit. Ze heeft zich heel alleen gevoeld.

Emotionele kou

In de weken erna komt er veel verdriet en emotionele kou los. De uitwaaierende pijn die ze in haar heup voelde en die ze nu naar het moment van ontstaan kan terugbrengen is bijna helemaal verdwenen. Ze is trots op zichzelf: ze leert om direct om hulp te vragen en om te zeggen hoe het met haar is.

Woede

Dan komt er een voor Marieke belangrijk inzicht: door flarden uit haar herinnering als puzzelstukjes in elkaar te leggen komt ze tot het besef dat ze als kind al geweten heeft wie haar verkrachter is. Haar eerste impuls is: “ik zoek hem op en ga hem confronteren”. De woede komt naar boven. Haar lichaam gaat weer pijn doen en ze is een tijdje passief.

Verwerking

Dan besluit ze haar verwerkingsproces helemaal aan te gaan. Ondanks dat het steeds pijnlijke herinneringen in haar oproept en de flashbacks zeer sterk worden (de dader heeft haar bewusteloos geslagen en ze voelt soms letterlijk de klap op haar hoofd) gaat ze het gesprek aan met haar moeder, die vervolgens in de oude woonbuurt gaat rondvragen, en neemt contact op met de zedenpolitie. Ze heeft een gesprek met de inmiddels gepensioneerde rechercheur die destijds bij haar zaak betrokken was en vraagt inzage in haar dossier. Ze gaat ook terug naar de plek van de verkrachting. Al deze stukjes informatie helpen haar beetje bij beetje haar ervaring een plek te geven. Het doet haar goed om te merken hoe begaan mensen zijn geweest met haar. Het gaat steeds beter.

Overrompeling

Na één van de massages geeft ze aan het gevoel te hebben “overrompeld” te zijn. Ze geeft aan dat er een stuk bij haar is aangeraakt wat vaker bovenkomt. Ze heeft dan ineens het gevoel “dat er iets naars gaat gebeuren”. Ze kan volledig naar het gevoel toe gaan. De keer erna geeft ze aan dat de stekende pijn die ze ervoer eindelijk verdwenen is en dat ze zelfs weer normaal op haar zij kan liggen. Ze vindt de verandering spectaculair. Lees direct verder over diepe bindweefselmassage bij uitgestelde rouw.

Naschrift

De naam Marieke is gefingeerd en hier wordt slechts een deel van haar verhaal weergegeven. Mijn cliënte heeft toestemming gegeven om haar verhaal in een blog weer te geven, mede omdat zij hoopt dat vrouwen die zich in haar verhaal herkennen moed vatten om ook met hun verhaal naar buiten te treden. Claudia van Wezel

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

2 Reacties

  1. Claudia van Wezel

    Dank je wel voor je mooie compliment!

  2. Aniek van Wijgerden (By Aniek Photography)

    Claudia, wat ben je een fantastische vrouw. De passie voor het vak straalt van alles af en van deze blog in het bijzonder. Wat mooi dat mensen jou zo in vertrouwen nemen en dat jullie samen de reeks behandelingen tot een goed einde kunnen brengen. Fantastisch! Ik wens je nog heel veel warme sessies toe.

    Vriendelijke groet,
    Aniek van Wijgerden