Moxa bij stuitligging

moxa bij stuitligging

Geschreven door Gastbloggers Groeisprong

juni 7, 2012

Moxa bij stuitligging: hieronder vind je het ervaringsverhaal van Janneke van Loenen. 

Op 24 mei jl. kom ik redelijk onthutst bij de verloskundige vandaan. Na een groei- en liggingsecho (extra check omdat de baby lange tijd aan de kleine kant was en er sprake is van een voorliggende placenta) blijkt onze kleine meid in een stuitligging te zijn gedraaid. Ik ben op dat moment 35 weken en 2 dagen zwanger.

De verloskundige legt uit wat de mogelijke stappen zijn. Ze adviseert moxatherapie of voetreflexzonemassage. Daarnaast geeft ze aan dat ik de volgende week terecht kan voor een versie (uitwendig draaien van de baby).

Versie

Ik zie tegen dat laatste eigenlijk best een beetje op. Heb gehoord dat veel vrouwen het als onprettig ervaren. Ook wordt gebruik gemaakt van een injectie met spierverslappers om de baarmoeder ontspannen te maken, hetgeen de slagingskans vergroot.

Dat klinkt goed, maar ik ben erg bang voor naalden en dat maakt dat dit mijn grootste te nemen hobbel is bij de aanstaande versie. Daarnaast ben ik ook erg bang voor de eventuele keizersnede … Dus alle alternatieven zijn eigenlijk welkom.

Thuisgekomen vertel ik mijn man over ons meisje in stuitligging. Naar mijn gevoel heeft ze niet lang in deze houding gelegen. Ze is de laatste week erg druk in de weer geweest.

Moxa bij stuitligging

Na overleg besluiten we Claudia te bellen die we nog kennen van een “zwangerschapscursus op maat” die we bij de zwangerschap van onze eerste dochter twee jaar geleden hebben gevolgd. Een super fijne cursus! Met de daar geoefende ademhalingstechnieken kon ik tijdens de bevalling erg goed uit de voeten. Ik had het gevoel daardoor mijn lichaam onder controle te hebben en niet overvallen te worden door pijn.

Claudia geeft aan dat ik de volgende dag al terecht kan. Super!

Als ik bij de praktijk binnen stap voelt het weer helemaal vertrouwd. Claudia vertelt rustig wat moxa bij stuitligging inhoudt en geeft antwoord op al mijn vragen. Daarnaast vertelt ze ook over de versie en een eventuele stuitbevalling of keizersnede.

Vervolgens neem ik plaats op een bed en geeft Claudia een voetmassage om daarna met de moxatherapie te beginnen. Ik merkte gelijk dat de baby in beweging kwam … Heel bijzonder.

Dezelfde avond nog een keer zelf aan de gang met mijn man. We doen de therapie twee keer per dag, 7 minuten per kleine teen. Heel eenvoudig en ook fijn om samen zo bezig te zijn en even tijd vrij te maken. De baby bleef erg bewegelijk. Ik had geen idee wat ze allemaal uitspookte en hoe ze lag…het leek iedere keer weer anders.

Dinsdagavond 29 mei de laatste behandeling gedaan (in totaal 10 keer). Woensdagochtend moesten we om 8.30 uur in het ziekenhuis zijn voor de versie. Ontzettend spannend.

Echo

Na een inleidend gesprek kregen we eerst een echo. De echoscopische gaf van te voren aan dat als mijn placenta nog steeds niet gunstig lag ze de baby maar een klein duwtje wilde geven om eventuele complicaties te voorkomen. De placenta zou anders kunnen zorgen voor bloedingen, zodat ik gelijk in het ziekenhuis kon blijven met waarschijnlijk een keizersnede tot gevolg.

Gedraaid

Maar goed, “eerst de echo maar”, zei ze….en wat bleek? De baby lag mooi met haar hoofdje beneden! Wat ontzettend blij waren/zijn we ermee! Daarnaast lag de placenta inderdaad erg ongunstig zodat ze niet eens veel kracht had willen zetten. Wat een geluk!

We zijn blij dat we de moxatherapie hebben gedaan. Je weet natuurlijk nooit of de baby anders misschien ook wel zou zijn gedraaid, maar een feit is dat ik duidelijk de reactie van de baby op de therapie voelde. Dat zegt ons genoeg! We raden het dus iedereen aan … Een eenvoudige behandeling en een groots resultaat…wat wil je nog meer?

Janneke van Loenen

Jouw kindje

Ben jij zwanger en ligt je kindje in stuit? En zou je een moxabehandeling willen proberen? Lees dan hier verder.

 

Rondom de zwangerschap

Rondom de zwangerschap is onze 9-delige special over zwangerschap en de eerste tijd met je kindje. Je kunt deze special gratis opvragen.

Misschien vindt je dit ook leuk…

0 reacties