Moxa therapie: ligt je baby in een stuit? Door jou tijdens de zwangerschap met moxa te behandelen heb je 75% kans dat de baby naar een hoofdligging draait.
Hoe vroeger in de zwangerschap je start, des te meer kans je hebt dat de baby inderdaad draait. Het beste is in week 33 of 34 te starten.
Wanneer de baby niet draait onder invloed van de moxa, kan alsnog een uitwendige versie (draaiing) uitgevoerd worden in het ziekenhuis.
Het goede nieuws is dat ik afgelopen woensdag een echo heb gehad waaruit bleek dat het kindje is gedraaid en nu netjes met zijn hoofdje naar beneden ligt! Daar ben ik uiteraard heel blij mee. Dank!
Helpen
Uiteraard kan de baby ook nog spontaan draaien, maar wanneer je het lot een beetje wilt helpen kun je behandelen met moxa.
Een moxa-stick is een soort dikke wierookstaaf, gemaakt van bijvoetskruid (Artemisia Vulgaris). Je beweegt hiermee boven een specifiek acupunctuurpunt. De stick gaat gloeien en je voelt een aangename warmte. De baby wordt hierdoor gestimuleerd om flink te gaan bewegen en uiteindelijk, op natuurlijke wijze, te draaien.
Gister na de moxa behandeling was de baby erg actief. Ik kreeg het idee dat hij aan het proberen was te draaien. Net controle gehad bij de verloskundige en inderdaad, de baby ligt nu netjes met z’n hoofdje naar beneden : ) We hadden niet verwacht dat de moxa zo snel zou werken!
Ongeveer 96% van alle baby’s ligt tegen het einde van de zwangerschap in een hoofdligging. 0,5% neemt een dwarsligging aan en 3,5% ligt in een stuitpositie.
Er zijn verschillende soorten stuitligging:
- volkomen stuitligging: de baby ligt in kleermakerszit in je bekken
- onvolkomen stuitligging: de beentjes liggen helemaal omhoog langs het lichaam
- half onvolkomen stuitligging: één beentje ligt gestrekt langs het lichaam omhoog en het andere ligt gebogen, met de voet naar beneden
- voetligging: het kind ligt met een of beide benen gestrekt naar beneden.
Oorzaak
Het is vaak niet bekend waardoor een baby een stuitligging aanneemt. Als de baby in een stuit ligt moet je altijd in het ziekenhuis bevallen. Het hangt onder meer af van het soort stuitligging of je de keuze krijgt tussen een vaginale bevalling en een keizersnede of dat je een geplande keizersnede krijgt. In ieder geval word je doorverwezen naar het ziekenhuis om een echo te maken om de exacte ligging van de baby te bepalen.
Hierbij onze ervaring met de moxa-therapie. Vanaf het moment dat we bij je zijn geweest hebben we de moxa gebruikt. We merkten duidelijk dat ons kindje hierop reageerde.
Ze werd erg druk en beweeglijk op het moment dat Dominic met de moxa bezig was. Vandaag zijn we weer bij de gynaecoloog geweest en ons kindje is inderdaad gedraaid en ligt netjes met haar hoofdje naar beneden. Super dus!
Draaien
Verder wordt meestal een afspraak gemaakt om te proberen om de baby uitwendig (en soms ook deels inwendig) te draaien (“versie”), onder geleide van echografie. Dit gebeurt doorgaans rond 36 weken zwangerschap, soms ook later.
Een aantal factoren zijn hierbij belangrijk: onder meer de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta. Het draaien met de hand door een arts of verloskundige lukt in ongeveer 45-55% van de gevallen. Soms lukt het draaien naar een hoofdligging wel, maar draait de baby later alsnog terug naar een stuitligging. De meeste vrouwen vinden het draaien een behoorlijke ingreep.
Een uitwendige versie in het ziekenhuis:
Evidence-based
Wetenschappelijk onderzoek over toepassing van moxa bij stuitligging
Het gebruik van moxa-therapie is evidence-based (gebaseerd op breed wetenschappelijk onderzoek).
Eind 2010 is Ineke van den Berg gepromoveerd aan de Erasmus universiteit op onderzoek naar onder meer de toepassing van moxa-therapie bij stuitligging.
Ze constateert op basis van 6 studies (uit Japan, Hongarije, Italie en China) dat na gebruik van moxa-therapie in de 34e zwangerschapsweek 66% van de baby’s in hoofdligging komt te liggen tegen 34% die spontaan nog draaien als alleen afgewacht wordt.
Draait de baby niet door middel van de moxa therapie dan kan de gyneacoloog rond week 36 alsnog een uitwendige draaiing toepassen. Het aantal keizersnedes bij eenling-zwangerschappen neemt hiermee tot meer dan 50% af!
Wanneer moet ik stoppen met moxa?
Ik adviseer zelf mensen te stoppen met de moxa-therapie wanneer de baby goed ligt. En uiteraard weet je dit pas zeker wanneer er een echo gemaakt is.
Dit is vanuit het “common sense” inzicht dat het niet nodig en minder wenselijk is om extra prikkels toe te voegen tijdens een zwangerschap. Er is mij echter geen onderzoek bekend dat het nadelig voor de baby zou zijn wanneer je doorgaat met de moxa-behandeling. Ik zou dus de afweging maken van het risico op een keizersnede, wat voor de baby en jou nadelen heeft, en de mogelijke, maar niet bekende, nadelen van verder stimuleren met moxa.
Maar als ik stop kan de baby dan nog terugdraaien?
In mijn praktijk ben ik het niet eerder tegengekomen dat een kindje, nadat het met moxa naar hoofdligging was gedraaid, terugdraaide naar stuit- of dwarsligging. Ik kan mij wel voorstellen, dat in een situatie waarin er nog veel ruimte is in je buik, dit wel zou kunnen gebeuren.
Is bekend hoe moxa precies werkt?
We weten dat de baby op een natuurlijke manier gestimuleerd wordt naar hoofdligging te bewegen door de moxa-behandeling. Maar hoe dit mechanisme precies werkt is nog niet bekend. Hier hebben we namelijk ook nog te maken met de vertaling van Oosterse geneeskunde naar Westerse terminologie.
Moxa, hoe gaat het in zijn werk?
Tijdens een consult in mijn praktijk behandel ik je de eerste keer met moxa en leg ik precies uit hoe een en ander in zijn werk gaat.
- Ik combineer deze behandeling altijd met voetreflexzonemassage om je te ontspannen en om je lichaam meer ontvankelijk te maken voor het draaien van de baby.
- Neem je partner of iemand anders mee die jou verder thuis gaat behandelen met de moxa.
- Je krijgt moxa-sticks mee naar huis hiervoor.
- In principe mag je 2 weken doorgaan met de moxa-behandeling.
Mijn ervaring is echter dat de meeste baby’s in de eerste dagen tot eerste week draaien. Is de baby daarna nog niet gedraaid dan wordt de kans dat je kind in de 2e week toch nog draait erg klein.
Wanneer je dit plezierig vind kan ik je meer vertellen over de voor- en nadelen van een vaginale stuitbevalling en een keizersnede, zowel vanuit medisch oogpunt als ook vanuit de invalshoek van de baby. Ook kan ik je tips geven voor tijdens de bevalling en voor je herstel erna.
Ik zou jou nog laten weten hoe onze moxa-behandeling is afgelopen. Maandagavond zijn we bij jou geweest en uiteindelijk is hij donderdag op vrijdagnacht gedraaid. Vrijdag hadden we controle en toen lag hij netjes met z’n hoofdje naar beneden. Hij is daarna niet meer gedraaid en we zijn meteen met de moxa gestopt. Heel erg bedankt dus nogmaals voor je hulp.
Hier kun je een afspraak met me maken.
Afspraken volgens algemene voorwaarden
Wanneer we een afspraak maken reserveer ik mijn tijd voor je en reken dan ook graag op je. Bij het niet verschijnen op een afspraak zonder afmelding worden de volledige kosten doorberekend. Bij afzegging binnen 48 uur voor het aanvangsuur van een individuele cursus of consult is 50% van de kosten verschuldigd. Bij afzegging langer dan 48 uur van tevoren zijn geen kosten verschuldigd. Op behandelingen en cursussen zijn de algemene voorwaarden van de Groeisprong van toepassing.