Vaginale infecties

Vaginale infecties

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

november 24, 2017

 ls je last hebt van vaginale infecties moet je daar beslist aandacht aan schenken. De vaginale flora reageert op hormonale processen. Onder invloed van oestrogeen neemt de dikte van het vaginale slijmvlies toe. Tijdens de ovulatie wordt de vagina zo goed beschermd.

Voor de eerste menstruatie en in de menopauzale fase zijn de oestrogeenspiegels lager waardoor de vaginawand dunner is en kwetsbaarder.

Progesteron

In de zwangerschap, in de tweede helft van de cyclus en bij het gebruik van anticonceptiva neemt de hoeveelheid progesteron toe. Door progesteron en medicatie die progesteron bevat kunnen koolhydraten (suikers) opgeslagen worden in de vaginawand. Deze suikers vormen een voedingsbodem voor gisten en schimmels.

Daarom hebben vrouwen in deze fases van hun leven vaker last van een vaginale candidiasis.

Oorzaken voor een verstoorde vaginale flora

De natuurlijke vaginale balans kan gemakkelijk verstoord worden door de volgende factoren:

  • het dragen van strakke broeken
  • gebruik van inlegkruisjes
  • antibiotica kuren
  • orale anticonceptiva (de pil)
  • een verkeerde hygiëne (denk aan: wassen met aggresieve zeep, billen niet afvegen van voor naar achter, etc)
  • seksuele gemeenschap
  • maar ook door een verminderde weerstand, langdurige stress, medicijngebruik en een schommelend progesteron- en oestrogeen niveau.

Soms zijn er onvoldoende lactobacillen (goedaardige micro-organismen) aanwezig of produceren zij niet voldoende waterstofperoxide (door deze waterstofperoxide worden schimmels en bacteriën gedood).

Vaginale infecties: onderzoek

Soms is het raadzaam een screening te doen van de vaginale flora. Ik werk hiervoor samen met laboratorium Biovis in Duitsland. Je krijgt afnamemateriaal mee naar huis en je neemt zelf een kweek af. Die kweek stuur je op  naar het laboratorium. De kweek wordt geanalyseerd. Op basis van deze analyse kan een behandeling veel nauwkeuriger worden ingezet.

Vaginale infecties: behandeling

Misschien heb je eerder een behandeling gehad met Triazole of Fluconazole (crème, vaginaal tablet, pillen, etc.). Vaak heeft dat niet het gewenste effect en kan op de langere termijn hiermee een terugval niet voorkomen worden.

Bij herhaalde vaginale infecties is het beter om het vaginale milieu te beïnvloeden door middel van een

  • natuurlijke crème
  • probioticum, sommige stammen komen goed uit het onderzoek
  • aangepaste voeding
Aangepaste voeding en leefwijze

Denk bij aangepaste voeding aan: in plaats van veel suiker en (koe)melk een voeding die de darm- en vaginale flora ondersteunt. En eventueel ook een aanpassing van je  leefwijze.

Jouw  situatie

Als jij regelmatig een vaginale infectie hebt, blijf dan niet aanmodderen maar maak gewoon een afspraak.

 

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties