Natuurgeneeskundige methode binnen praktijk de Groeisprong: tissue release.
- Wat is tissue release?
- Wanneer kan tissue release worden ingezet?
- Voor wie is tissue release geschikt? Contra-indicaties
- Recensie
- Aanvulling met video
Wat is tissue release
Tissue release: diepe bindweefselmassage: tissue release is een methode van masseren waarbij ingewerkt wordt op het bindweefsel in het lichaam. Met name het onderhuids bindweefsel, de spieren, pezen en botten.
Het is een stevige vorm van massage, waarbij met de handen, knokkels, onderarm en elleboog gewerkt wordt. Er wordt ook op de dieper gelegen spieren in het lichaam gewerkt, die met andere vormen van massage vaak niet bereikt kunnen worden. Bepaalde plekken kunnen tijdens de massage dan ook gevoelig zijn, maar na de massage wordt vrijwel altijd een gevoel van ruimte ervaren.

Tissue release: bindweefsel
Bindweefsel heeft in het lichaam de taak om te ondersteunen.
Na een botbreuk bijvoorbeeld zal er extra bindweefsel rondom de breuk aangemaakt worden. Wanneer de botbreuk voldoende geheeld is, wordt dit weefsel weer afgebroken.
Het proces van aanmaken gaat sneller dan het afbreken, waardoor men vaak ter hoogte van een al geheelde breuk nog een tijd een verdikking voelt.
Spanningen
Maar ook wanneer iemand gebukt gaat onder spanningen en hierdoor bijvoorbeeld zijn schouders optrekt, zal het bindweefsel gaan ondersteunen: het weefsel rond de schouder- en nekspieren zal zich na verloop van tijd verstevigen, waardoor de spieren blijvend verkorten en het moeilijk wordt de schouders weer te ontspannen.
Wanneer tissue release
Bindweefselmassage kan ingezet worden om chronisch gespannen of verslapte spiergroepen meer te ontspannen of te activeren. Maar de werking gaat vaak ook dieper.
Al onze ervaringen worden namelijk opgeslagen in ons bindweefsel. Periodes van spanning… trauma’s…, emoties die niet geuit konden worden.
Pantser
En zo wordt onze lichaamshouding gevormd door onze levenservaring: ons lichaam vertelt een verhaal. Spieren in het lichaam kunnen letterlijk een pantser vormen als bescherming tegen onaangename gevoelens en weggestopte pijn en verdriet over vroegere ervaringen. Dit pantser kan zorgen voor bewegingsbeperking, lichamelijk klachten, pijn en vermoeidheid.
Bewustwording
Door te werken op het bindweefsel krijgen spanningen, emoties en oude ervaringen de kans om naar de oppervlakte te komen en verwerkt te worden. Dit kan zich uiten in gevoelens van verdriet en woede, maar ook in hevig dromen, dagdromen of momenten van helder inzicht.
Tissue release kan een proces van bewustwording op gang brengen en er voor zorgen dat je je, letterlijk en figuurlijk, vrijer kunt bewegen.
Voor wie is tissue release geschikt
Diepe bindweefselmassage is niet altijd en voor iedereen geschikt. De volgende analogie maakt dit duidelijk. Een “groot” probleem of trauma kun je zien als een berg zand. Je kunt een zandkorrel pakken in plaats van de hele berg. Maar welke zandkorrel pak je? En hoe voorkom je dat je ongewild de hele berg in beweging zet?
Mijn manier van werken is er een van kleine stapjes vooruit en vooral gericht op het hier en nu. Tussen 2 behandelingen zit vaak 2 of 3 weken, zodat je lichaam de kans krijgt zich aan te passen en jij om te ervaren. Het is belangrijk dat je, naast de behandelingen, ook je eigen sociaal netwerk hebt om je te ondersteunen.
Tissue release binnen de Groeisprong
In de volgende blogs lees je over de mogelijke toepassingen van diepe bindweefselmassage:
Meer informatie?
Lees dan het onderstaande stuk….
Aanraken: effect via de colloïden van het bindweefsel
Een colloïd is een gasvormige of vloeibare stof waarin zeer fijne deeltjes van een andere stof “zweven”. In het menselijk lichaam vormt het cytoplasma van de cellen een colloïdale structuur.
Ieder colloïd kent 2 fasen. De zwevende deeltjes hebben enerzijds de neiging elkaar af te stoten en zo fijnverdeeld te blijven of nog verder verdeeld te raken: dit is de sol-fase. Anderzijds hebben de deeltjes de neiging elkaar aan te trekken en zo een grotere eenheid te vormen: dit is de gel-fase.
Wanneer een colloïd zich over het continuüm van sol naar gel beweegt is het aan het verouderen. Soms is dit proces onomkeerbaar en is de definitieve gel-fase synoniem aan de dood. De beweging van sol naar gel en (soms) terug is mogelijk doordat een colloïd tixotroop is, dat wil zeggen dat de stof hard wordt als u haar laat staan en zacht, wanneer u haar in beweging brengt.
Beweging
Beweging in colloïden wordt teweeggebracht door elektrische stromen en andere energievormen, bijvoorbeeld: licht, hitte, elektriciteit, wrijven, drukken, microben, voedsel en ook… symbolische en psychische invloeden.
Vertaald in engere zin betekent dit, dat u door iemand aan te raken de colloïden kunt veranderen (van sol naar gel of omgekeerd) door de elektrische impuls die van uw hand af komt. Ruimer opgevat kunnen de psychische toestand van degeen die aangeraakt wordt en de intentie van diegeen die aanraakt ook een grote rol spelen.
Beïnvloeden
Een weefsel waarin tixotrope processen zeer goed waar te nemen vallen (en te beïnvloeden!) is bindweefsel. Bindweefsel vind je op vele plaatsen in het lichaam. Botten en kraakbeen bestaan uit bindweefsel, maar ook de pezen en de vezels om de spieren, een groot deel van de huid (lederhuid en onderhuids vetweefsel), etc.
Kenmerkend aan bindweefsel is dat de cellen gescheiden worden door een tussenstof die ze zelf produceren. Deze tussenstof en de vezels van het bindweefsel worden door fibroblast-cellen aangemaakt.
Fibroblasten kunnen zich verplaatsen, naar een plek waar zij nodig zijn. Zij kunnen meer geconcentreerd bij elkaar gaan liggen of juist verder van elkaar af gaan liggen. Ook kunnen zij de vezels weer afbreken: het worden dan fibroclasten genoemd.
De vezels zijn opgebouwd uit eiwitmoleculen die door waterstofmoleculen een stevige spiraalvormige verbinding vormen. Een positief effect hiervan is stevigheid. Een nadelig effect kan zijn dat door weinig beweging of veel spanning verklevingen ontstaan.
Door aanraking kan het bindweefsel steviger of zachter worden. Dit zal veelal een korte termijn-effect zijn. Wanneer degeen die aangeraakt wordt echter ook op geestelijk/emotioneel niveau wil en kan veranderen, zullen de fibroblasten het werk overnemen en een wezenlijke verandering in gang zetten.