Babymassage

Babymassage

Babymassage is een natuurgeneeskundige methode die binnen praktijk de Groeisprong wordt gebruikt voor baby’s. 

Waarom babymassage?

Wat leer je?

Voor welke baby’s is babymassage geschikt?

Hoe werkt het en wat kost het?

Het babymassage-programma van de Groeisprong is uitgebreid met ondersteunende adviezen, gebaseerd op ervaringen vanuit mijn praktijk en de jarenlange ervaring met het geven van babymassages.

De Groeisprong is een natuurgeneeskundige praktijk gericht op zwangeren en (pasgeboren) ouders en opgericht in 1995. Vanaf 1998 onderwijzen we hoe je een babymassage geeft. 

Babymassage: aanraking

Voor je baby is aanraking een eerste levensbehoefte.

Als het goed is ben je daar mee gestart net na je bevalling en heb je je baby tegen je aan gehouden en gekoesterd: het belangrijke eerste contact wat je samen maakt.

Basisverzorging

In de drukke kraamtijd die daarna volgt kom je vaak alleen aan de basisverzorging toe.

Bij praktijk de Groeisprong kun je leren je kindje op een respectvolle, liefdevolle manier aan te raken. Het is een prettige manier om de band met je baby te verdiepen. De meeste baby’s vinden het fijn gemasseerd te worden. Massage geeft je baby een gevoel van vertrouwen en geborgenheid.

babymassage in de emmer

Eveline Baby en kind: babymassage Natuurgeneeskunde bij baby

Tijdens de babymassage cursus leer je je kindje masseren, een bijzondere ervaring. In een kleine groep met veel persoonlijke aandacht ben je op een andere manier met je baby bezig dan dat je thuis doet. Het is mooi om te merken hoe je kindje geniet van de aanrakingen en de volledige aandacht die je als ouder geeft.

Claudia begeleidt dit proces op een erg prettige manier, met respect voor de eigenheid van iedere ouder en baby. Naast het leren masseren van je baby, heb ik in de babymassage lessen van Claudia nog veel meer meegekregen.

Allerlei thema’s kwamen ter sprake (voeding, inentingen, prikkels, ziek zijn etc.) waarover Claudia ons meer kon vertellen en tips kon geven. Al met al een hele waardevolle en vooral erg leuke cursus!

Babymassage

Een aantal voordelen van babymassage:

Je baby ontwikkelt een beter slaap- en waakritme. Ouders masseren hun kind om deze reden soms speciaal ’s avonds, zodat ze een rustigere nacht tegemoet gaan.

Je helpt je baby met haar/zijn (spijs)vertering. Jouw massage ondersteunt de darmpjes van je kind én helpt je baby de indrukken van de dag te “verteren”.

Je ondersteunt de motoriek en de coördinatie van je baby. Dit is een belangrijk tegenhanger voor de rugligging waarin je kind slaapt én de “kuipjeshouding” (maxi-cosi, wippertje) waarin je baby zit.

Je baby krijgt meer weerstand tegen ziekte. Baby’s die regelmatig gemasseerd worden zitten “beter in hun vel”.

Babymassage: wat leer je?

Je leert een ontspanningsmassage voor je baby gebaseerd op de Shantala methode.

En je krijgt ondersteunende adviezen over bijvoorbeeld slapen, tillen, huilen en voeding.

De massage wordt stap voor stap aangeleerd, waarbij het tempo wordt aangepast aan de baby’s. Je kindje kan tussendoor verschoond of gevoed worden.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan veel voorkomende kwaaltjes in het eerste jaar: darmkrampjes, verkoudheid en het doorkomen van tandjes.

Je krijgt tips om dit zelf op een natuurlijke manier te ondersteunen en je leert hiervoor onder meer de voetjes van je baby masseren (reflexzone)

 

Babymassage: voor wie?

Zoals ik hierboven zei: aanraking is een eerste levensbehoefte van baby’s. Daarom vinden  baby’s dat deze lessen voor alle ouders zijn. Alle ouders zijn daarom welkom.

Maar voor sommige baby’s is babymassage nog veel belangrijker.

Couveuse

Soms heb je niet zo’n fijne start samen met je baby. Als je kind een poos in de couveuse heeft gelegen  bijvoorbeeld en aan allerlei onderzoeken is blootgesteld.

Deze baby’s hebben soms een negatieve ervaring met aanraken. Door je kind te masseren kun je je baby laten ervaren dat aangeraakt worden ook fijn kan zijn.

Prikkelgevoelig of darmkrampjes

Of wanneer je baby prikkelgevoelig is of veel last van darmkrampjes heeft en daardoor veel huilt. Dan is het soms moeilijk om juist de leuke en fijne momenten met je kind nog te zien. Door te masseren kun je je juist hier op richten.

Babymassage: hoe werkt het?

Deze individuele lessen babymassage wordt gegeven in mijn praktijkruimte in Houten. Jullie zijn als ouders beiden welkom. De babymassagelessen beslaan 3 lessen (van maximaal een uur per keer) en kost 195 euro.

Er wordt zittend op matjes op de grond gemasseerd met handwarme massage-olie. De massageruimte zal ongeveer 24 graden Celsius zijn.

De prijzen zijn inclusief koffie en thee en cursusmateriaal.

 

Je kunt ook gerust een keer een (eenmalige) afspraak maken om je babymassage-kennis op te frissen, wanneer je bijvoorbeeld al een keer een cursus hebt gevolgd. Kosten voor een eenmalige babymassage-afspraak: 70,– euro per uur.

Buitenland

Woon je in het buitenland en kom je naar Nederland om te bevallen?
Volg dan een cursus (met pop) tijdens je zwangerschap. Je kunt de massage dan na de geboorte aan je baby geven!

 

Babymassage was last modified: by

Auteur: Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.