Wie is er bang voor een knip?

wie is er bang voor een knip

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

april 11, 2013

Wie is er bang voor een knip?

Je bent zwanger en je leeft toe naar je bevalling. Je vraagt je af hoe het zal gaan en bent nieuwsgierig naar je baby. Hoe zal het zijn om je kindje voor het eerst vast te houden en het in het echt te bekijken (in plaats van op een 3D-echo).

Maar dan moet je je baby wel eerst naar buiten persen. Door je bekkenbodem. En die kan scheuren. Of, als er te weinig ruimte voor je baby is, moet er misschien een knip gezet worden. En daar wil je als vrouw liever niet aan denken.

Wat kun je doen?

Een knip of een scheur tijdens de bevalling kun je niet altijd voorkomen. Maar met een aantal tips kun je er wel voor zorgen dat de kans er op zo klein mogelijk is.

Tips om je bekkenbodem voor te bereiden

Zwangerschap en bekkenbodem

Je voorbereiding start al tijdens je zwangerschap. Word je bewust van het gebied van je bekkenbodem en leer hoe je je bekkenbodemspieren kunt aanspannen en ontspannen.

  • Een goede zwangerschapscursus kan je hierbij verder helpen. Je krijgt informatie over de functies van je bekkenbodem en bekkenbodemspieroefeningen.
  • Vanaf een aantal weken voor je uitgerekende datum kun je je perineum (het gedeelte van je bekkenbodem tussen de kringspier om de vagina en de kringspier om de anus) masseren. Je kunt hiervoor een neutrale olie gebruiken, zoals bijvoorbeeld amandelolie, maar er is ook speciale perineum-olie verkrijgbaar.
  • Start 3 weken voor je uitgerekende datum met een bekkenbodemtrainer (Epi-no) en volg het oefenschema om je bekkenbodemspieren te versterken en om je bekkenbodem soepel te maken. Je bereidt je lichaam zo voor op het proces van oprekken tijdens de geboorte. Doordat je heel bewust contact maakt met het gebied van je bekkenbodem zul je met meer zelfvertrouwen en positief je bevalling tegemoet kunnen gaan.

Bevalling en bekkenbodem

  • Volg tijdens de uitdrijving de aanwijzingen van je verloskundige goed op. Zij zal aangeven wanneer je kunt persen en wanneer je de persdrang tegen moet houden.

Je partner kan je hierbij helpen. Soms ben je als vrouw zo in jezelf gekeerd dat je niets meer ziet of hoort : je partner kan dan alles letterlijk herhalen: hij dringt nog wel tot je door.

  • Vraag je verloskundige, kraamhulp of je partner om tijdens de persfase een warm compres tegen je bekkenbodem te houden: dit ontspant en geeft meer ruimte op je bekkenbodem.

Je kunt gemakkelijk zo’n compres maken door bijvoorbeeld een hydrofiel baby-washandje in heet water te dompelen, uit te wringen en tegen de achterkant van de bekkenbodem te houden.

Nog meer tips, ook over goede perstechniek en herstel na je bevalling? Zie de zwangerschapscursus samen Van Buik tot Baby.

Rondom de zwangerschap

Rondom de zwangerschap is onze 9-delige special over zwangerschap en de eerste tijd met je kindje. Je kunt deze special gratis opvragen.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Kinderen bij de bevalling

Kinderen bij de bevalling

Mag je kind bij de bevalling zijn of niet? Wanneer je gaat bevallen van je tweede (of volgende)  kindje wil je...

Vader worden

Vader worden

Vader worden? Volg samen een zwangerschapscursus! Vader worden lijkt vanzelf te gaan, maar wist je dat jij als...

0 reacties