Obstipatie, voetreflexzonemassage en darmtherapie

obstipatie, voetreflexzonemassage en darmtherapie

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

februari 21, 2013

Obstipatie is een veelvuldig voorkomende klacht, waar je veel last van kunt hebben. Het is ook een klacht die verschillende onderliggende oorzaken kan hebben.

Binnen mijn praktijk voor natuurgeneeskunde kijk ik samen met jou waar mogelijke oorzaken kunnen liggen en behandel met natuurlijke methodes. Een voorbeeld van hoe een behandeling in zijn werk kan gaan vind je hieronder.

Obstipatie

Marina* , een jonge moeder van 28 jaar, komt bij mij in de praktijk omdat zij langdurig last heeft van constipatie Als ik vraag hoe lang ze al obstipatieklachten heeft, zegt ze dat ze eigenlijk al “niet beter meer weet”.

Ze heeft ook bij herhaling blaasontsteking doordat haar darmen vaak zo vol zitten dat ze niet goed kan uitplassen. Daarnaast heeft ze regelmatig hoofdpijn en als haar darmen erg vol zitten krijgt ze ook last van maagzuur. Ze is er aan gewend geraakt dat ze buikpijn heeft en heeft last van wisselingen in de bloedsuikerspiegel.

Marina is verpleegkundige en weet dat voldoende drinken, vezelrijke voeding en voldoende beweging belangrijk zijn voor een goede stoelgang. De huisarts heeft haar lactulose voorgeschreven en zij voegt lijnzaad toe aan haar voeding. Zij geeft echter aan dat alles tot nu toe slechts tijdelijk heeft geholpen.

Bevallen

Omdat Marina recent bevallen is van een dochtertje en vermoeidheid zeker niet bijdraagt aan de verbetering van de klachten stel ik voor een aantal keer een voetreflexzonemassage te geven.

Ze kan tijdens de behandeling heerlijk ontspannen, terwijl haar baby gezellig bij haar zit op de massagetafel, en lekker mee-ontspant. Tijdens de voetreflexmassage behandel ik de zones op Marina’s voeten die in verband staan met haar darmen en alle andere zones die voor haar van belang zijn.

Advies

Ik adviseer Marina een combinatie van supplementen die een normale darmperistaltiek bevorderen (peristaltiek is de knijpende beweging van de darm die de voedselbrij voortstuwt), en die zij mag nemen tijdens haar borstvoedingsperiode.

Toegespitst voedingsadvies

Verder geef ik een toegespitst voedingsadvies voor onder meer een vezelrijke voeding met de goede vetten er in verwerkt. Bij vezelrijke voeding denken mensen bijvoorbeeld vaak aan een bruine of volkorenboterham. Niet iedereen kan echter tarwe of glutenhoudende granen verdragen. Voor Marina blijkt dat zij een overgevoeligheid heeft voor tarwe en koemelk.

Hoofdpijn en maagzuur

Na een paar behandelingen heeft ze nog niet iedere dag ontlasting maar is de stoelgang wel regelmatiger geworden en de ontlasting niet meer zo hard. Ze heeft geen hoofdpijn meer gehad en veel minder last van maagzuur.

Buikpijn

Na nog een paar behandelingen gaat het goed: ze heeft elke dag een normale ontlasting, zonder harde stukken erin. Ook heeft ze minder last van bloedsuikerwisselingen. En ze is verrast: nu ze het voedingsadvies opvolgt heeft ze geen buikpijn meer.

We sluiten af en ze krijgt advies mee om de supplementen helemaal af te bouwen. Ze geeft aan dat ze het voedingsadvies graag blijft opvolgen.

Heb je ook last van obstipatie en wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Lees dan verder bij Darmtherapie.

* Omwille van privacy is de naam Marina gefingeerd en wordt slechts de kern van de consulten hier omschreven.

Claudia van Wezel

Vitaliteit

Wil jij ook meer leven vanuit vitaliteit en ben je geïnteresseerd in wat natuurgeneeskunde voor je kan betekenen? Schrijf je dan nu in voor Groei-nieuws. Je krijgt dan regelmatig nieuws en tips voor een gezondere balans in je leven.

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties