Voeding voor moeders die borstvoeding geven

Multitasken en balans

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

november 10, 2014

Voeding voor moeders die borstvoeding geven. 

 

 

Tijdens de borstvoedingsperiode (en uiteraard ook al veel eerder!) is goede voeding  voor de moeder van groot belang. Hier kun je stellen:

 

 

  • je baby is wat jij eet

 

 

Regelmatig kom ik in mijn praktijk tegen dat wanneer moeders voor hun kind tijdens de borstvoedingsperiode aangepast moeten gaan eten, niet alleen de baby, maar ook de moeder zelf zich veel beter voelt.

 

 

 

 

 

Gebroken vliezen

 

 

Zo ging het ook met baby Erik (*). Toen Eriks moeder mij belde was hij nog maar een paar weken oud, maar had al een hele voorgeschiedenis.

 

 

De moeder van Erik had met 29 weken zwangerschap gebroken vliezen en werd in het ziekenhuis opgenomen. Daar kreeg zij weeënremmers en corticosteroïden voor de longrijping van haar kind. Met 30 weken werd Erik geboren.

 

 

Buikpijn

 

 

Na een moeizame start en een periode in de couveuse ging het gelukkig steeds beter. Toen Erik echter naar huis mocht begon voor de ouders een moeilijke periode. Hun zoontje was onrustig, had veel lucht in zijn buik en krijste het dan uit van de buikpijn. ’s Nachts werd hij wakker van de pijn in zijn buik.

 

 

baby buikpijn

 

 

Geen reflux

 

 

Erik was bij de kinderarts geweest en die had vastgesteld dat er geen sprake was van reflux. Verder had hij een behandeling bij de osteopaat gehad vanwege spanning in zijn nekje. Erik werd ingebakerd om hem meer rust te geven. Maar de klachten bleven.

 

 

Lactatiekundige

 

 

In het eerste telefoongesprek had ik tevens het advies gegeven om samen met een lactatiekundige te kijken hoe het voeden verliep. Dit advies had Erik’s moeder opgevolgd, maar hier kwamen eigenlijk geen bijzondere zaken uit naar voren.

 

 

Borstvoeding

 

 

De moeder van Erik wilde graag zo lang mogelijk (volledig) borstvoeding geven en gaf aan dat ze op deze manier niet met bijvoeding durfde te starten.

 

 

Eczeem

 

 

Ze gaf ook aan dat ze zelf als tiener veel last had gehad van obstipatie en buikpijn en een opgeblazen gevoel. Ze had daarnaast last van hooikoorts en eczeem en was veel moe. Ook haar dochtertje had last van eczeem.

 

 

Tijdens het eerste consult bleek dat Erik reageerde op koemelk en op gluten.

 

 

Voeding aanpassen

 

 

Erik’s moeder kreeg daarom advies mee om haar voeding aan te passen tijdens de borstvoedingsperiode. En ook keken we hoe ze haar borstvoeding kon verrijken met onder meer voldoende vitamine D en DHA (omega 3).

 

 

Verder liet ik haar enkele massage-technieken zien om toe te passen, zodat ze Erik’s buik en voetjes kon masseren.

 

 

Beter voelen met aangepaste voeding

 

 

Toen we enkele weken later opnieuw contact hadden waren de krampen en buikpijn helemaal over en was de rust weergekeerd.

 

 

Bovendien gaf moeder aan dat ze zich zelf ook veel beter voelde met haar aangepaste voeding. Met de nodige tips van mij kon ze, op een rustige en verantwoorde manier, gaan starten met bijvoeding voor Erik.

 

 

Ga niet zelf experimenteren

 

 

Deze blog heeft zeker niet als bedoeling dat je zelf gaat experimenteren met je voeding tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft.

 

 

Een volledige voeding is belangrijk, zeker in deze periode. Wanneer er sprake is van een allergie of voedselovergevoeligheid gaat het niet om het weglaten van voeding waar jij of je kind op reageren, maar om het op gezonde wijze vervangen van deze voeding.

 

 

Herken je jezelf in bovenstaande? Ik help je graag verder.

 

*Om privacy-redenen is deze naam gefingeerd.

 

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties