Meelopen met een verloskundige

leiden en volgen met je kind

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

april 24, 2014

Dienst meelopen met een verloskundige

Omdat ik in mijn praktijk veel zwangeren en hun partners begeleid en mijn eigen bevallingen al even geleden zijn, heb ik de uitnodiging om een weekend een 24-uursdienst mee te lopen met verloskundige Monique van Thuis in Verloskunde met beide handen aangegrepen. Zo kan ik weer een stuk bevallings-praktijk meekijken.

Voorbereiding

Aan het begin van de zondagavond laat Monique me weten dat de dienst vooralsnog rustig is. Duimen maar dat er toch een bevalling gaat plaatsvinden waar ik bij mag zijn: de a.s. ouders moeten hiervoor natuurlijk wel toestemming geven. Het is bijzonder om te voelen hoe het is om “oproepbaar” te zijn.

Met je mobiel strak naast je, in de oplader, je bed in. De auto zet ik klaar met de TomTom in de aanslag met daarin de routes naar de ziekenhuizen en geboortecentra. Mijn gebruikelijke salade met zalm of tonijn ruil ik in voor iets wat minder sterk ruikt, want van visgeur word je als vrouw tijdens de weeën niet blij!

Er is een bevalling

Om half zeven ’s ochtends word ik gebeld: er is een bevalling op gang aan het komen! Dit is luxe: ik heb gewoon kunnen slapen en de bevalling gaat plaatsvinden in het St. Antonius Al Natal in Nieuwegein, ook nog eens het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Meelopen met een verloskundige - Gevleugelde schoen

Het gaat om een tweede kindje. De a.s. moeder heeft met 38 weken gebroken vliezen en de weeën zijn onregelmatig en zetten nog niet goed door.

Voetreflexzonemassage om de weeën te stimuleren

De verloskundige heeft de a.s. ouders verteld dat ik vanuit mijn praktijk voor natuurgeneeskunde met voetreflexzonemassage  werk en ze staan er voor open om te proberen de weeën wat te stimuleren op deze manier.

Normaal gesproken masseer ik dan eerst een keer om de baarmoedermond te laten rijpen en dan met een tussenpoos van enkele dagen nogmaals om ook de baarmoeder aan te zetten tot weeën-activiteit.

En dan nog is er geen 100% garantie dat de weeën starten: het is een natuurlijk proces wat je niet kunt forceren. Ik leg de moeder dus uit dat ze er op zijn minst een ontspannende massage aan overhoudt en in het beste geval een bevalling die goed op gang komt.

Ze ervaart de behandeling als prettig en tijdens het masseren gaat de baby goed bewegen en neemt de weeën-activiteit duidelijk toe.

Gebroken vliezen

Jammer genoeg loopt de a.s. moeder inmiddels bijna 24 uur met gebroken vliezen rond. Ze wordt een poosje op het CTG aangesloten om de harttonen van de baby en de weeën-activiteit te volgen. We zien onregelmatige milde weeën met een enkele sterkere ertussen.

CTG
CTG

 Medisch

Er moet toch overgedragen worden: de bevalling wordt medisch. Omdat de baby het verder goed maakt en er vooralsnog geen sprake is van infectie (een risico bij gebroken vliezen) legt de medisch verloskundige uit dat er nog tijd is om af te wachten op goede weeën.

Monique, die al langer dan gewoonlijk gebleven is, moet visites gaan rijden en ik laat de a.s. ouders ook even alleen. Als we elkaar echter 2 uur later weer treffen is het nog steeds rustig: de baby is lekker eigenwijs.

De medisch verloskundige heeft overleg gehad met de gynaecoloog en er is besloten te wachten tot de volgende ochtend. Pas als er dan nog steeds geen goede weeën zijn zal ingeleid worden.

Omdat de weeën vaak ’s nachts goed door gaan zetten, besluit ik later in de middag naar huis te gaan: dan kan de a.s. moeder nog even lekker slapen om uitgerust aan de bevalling te beginnen. Jammer dat ik de geboorte van de baby hierdoor niet meemaak, maar fijn dat ik een stukje mocht meelopen.

Informatie aan zwangeren

De aanloop naar de bevalling, de controles, de overdracht van de verloskundige naar het ziekenhuis: het zijn voor mij belangrijke momenten om de informatie die ik aan zwangeren geef, zowel in de praktijk als in de cursus Van Buik tot Baby, nog eens aan de praktijk te toetsen.

Naschrift

Een paar dagen later hoor ik dat de baby gezond en wel geboren is, zonder verdere complicaties bij de bevalling. De ouders zijn blij met mijn gegeven afleiding en ontspanning tijdens de bevalling. En ik heb al weer een volgende afspraak staan: misschien dan een thuisbevalling?

Rondom de zwangerschap

Rondom de zwangerschap is onze 9-delige special over zwangerschap en de eerste tijd met je kindje. Je kunt deze special gratis opvragen.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Kinderen bij de bevalling

Kinderen bij de bevalling

Mag je kind bij de bevalling zijn of niet? Wanneer je gaat bevallen van je tweede (of volgende)  kindje wil je...

Vader worden

Vader worden

Vader worden? Volg samen een zwangerschapscursus! Vader worden lijkt vanzelf te gaan, maar wist je dat jij als...

0 reacties