Je lichaam liegt niet

Energiek en vrolijk met goede voeding

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

oktober 11, 2012

Je lichaam lieg niet.

Herken je dit? De blaadjes vallen en de eerste virussen komen weer voorbij. Je hele gezin is aan het snotteren. Behalve een van je kinderen: die ontspringt de dans en komt er glansrijk doorheen.

Waar ligt het verschil? Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Maar om hier vatbaar voor te zijn moet wel eerst je weerstand laag zijn. En als je weerstand hoog is, zoals bijvoorbeeld die van je dochter, die net een heel leuk bericht heeft gehad en blij is, word je niet zo makkelijk verkouden.

Emotionele anatomie

Als mens hebben we een “emotionele anatomie”. Eigenlijk weten we dit wel. Onze taal zit vol met uitdrukkingen die hiernaar verwijzen: “je nek uitsteken”, “door de knieën gaan”, “pisnijdig zijn”, “een steen op je maag voelen”, “een brok in je keel hebben”.

Westerse geneeskunde

Binnen de Westerse geneeskunde zijn deze verbanden echter een beetje een ondergeschoven kindje. We zijn opgevoed in de traditie dat de mens als een – complex – apparaat wordt gezien waarin dingen “mis” kunnen gaan. Men gaat uit van de materie, het stoffelijk lichaam.

Oosterse geneeswijzen

De Oosterse geneeswijzen laten een heel andere kijk op gezondheid en welzijn zien. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde staan energie en emotie centraal. Je wordt ziek als je energetisch uit balans bent. Je raakt energetisch uit balans wanneer je emoties niet (voldoende) kunt verwerken. Volgens de Ayurveda zijn emotionele en lichamelijke klachten al lang in je gedachten aanwezig, voordat ze zich uiten. Klachten ontstaan wanneer je bewustzijn niet helder is. Als je bijvoorbeeld overwegend zorgelijke gedachten hebt, kun je hier uiteindelijk lichamelijk ziek van worden.

Westerse psychologie

Binnen de Westerse psychologie (die inmiddels vaak behoorlijk beïnvloed is door Oosterse geneeswijzen, denk bijvoorbeeld maar aan mindfulness) kun je deze verbanden deels wel terugvinden: je gedachten beïnvloeden je gevoelens en je gevoel bepaalt je gedrag.

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van hoe lichamelijke klachten in verband kunnen staan met emoties of gedachten.

Verbanden leggen: je keel

Je keel staat bijvoorbeeld voor: uiten, expressie, slikken. Kun je datgene wat in je zit uiten? Hoeveel slik en pik je van je omgeving? Als je te veel slikt kan de lucht naar binnen gaan en daar boeren vanuit je maag vormen en winden vanuit je darmen. De lucht staat voor inhouden waar je niets aan hebt, onverteerde inhoud. Het kan ook te maken hebben met geen keuzes maken: je laat alles over je heen komen, je slikt het, kunt er niets mee en het komt er als lucht weer uit.

Verbindingen maken: je spijsverteringIndrukken verteren

Met je spijsverteringsstelsel verteer je niet alleen je voeding, maar ook je emoties en alle indrukken op een dag.

Met je maag maak je keuzes: je besluit wat je door laat gaan naar je darmen en verder gaat verteren en wat niet (overgeven). Bij obstipatie heb je vaak letterlijk en figuurlijk moeite met loslaten. Bij diarree laat je het “door je heen lopen”, je neemt niet de tijd om voedingsstoffen of indrukken te verteren.

Wat heb je op je lever“Wat heb je op je lever”

Fysiek gezien werkt je lever (onder meer) als een groot ontgiftingsapparaat. Volgens de Oosterse geneeswijzen gaat dit nog veel verder en kunnen “afvalstoffen” uit emoties en bepaalde negatieve gedachten-patronen je lever ook belasten. Volgens de Chinese 5-elementenleer hoort de lever bij het houtelement en kan bijvoorbeeld te maken hebben met assertiviteit, maar ook met frustratie, irritatie en een slachtoffer-gevoel. Als de leverenergie uit balans is kun je moeite hebben met het stellen van grenzen. Als de leverenergie sterk is kun je goed structuur geven.

Door jezelf onder de loep te nemen en eerlijk naar deze verbanden te kijken kun je vaak een enorm inzicht krijgen in ziekteprocessen.

Ik help je graag bij dit proces.Naar de contactpagina

Claudia van Wezel

Boeken voor zelfonderzoek

Ondanks het feit dat ik niet voor “receptenboeken” ben, het gaat er juist om persoonlijke verbanden te onderkennen, wil ik hieronder toch een aantal boeken noemen die je kunnen helpen bij je zelf-onderzoek. Ofwel, volgens de lijfspreuk van mijn opa: “onderzoek alles en behoudt het goede”.

De zin van ziekzijn
Thorwald Dethlefsen en Rudiger Dahlke

Ziekzijn: signalen van de ziel
Rudiger Dahlke

De taal van de organen
Horst Krohne

Voor het geluk geboren de energetische opvoeding in theorie en praktijk
Fiona de Vos en Ton van Gelder

Je kunt je leven helen
Louise L. Hay

De sleutel tot zelfbevrijding psychologische oorsprong van 1100 ziekten
Christiane Beerlandt

Wat heb je op je lever omgaan met inwendig, uitwendig en emotioneel gif
M. de Waal Malefijt

Meer lezen

Concentratiestoornis en darmtherapie

Uitgestelde rouw en diepe bindweefselmassage

Buikpijn en parasieten

Tissue release: diepe bindweefselmassage

Vaginale infecties

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties