Parasieten in soorten en maten

Parasieten in soorten en maten

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

mei 5, 2014

Parasieten in soorten en maten. Hieronder volgt uitleg over enkele, ook in Nederland (!), regelmatig voorkomende parasieten.

Parasieten in soorten en maten

De parasieten waar ik het op deze pagina over ga hebben zijn:

checkDienteamoebe fragilis: zowel de actieve vorm als de slapende vorm

checkGiardia lamblia

checkBlastocystis hominis

checkClostridium difficile

Dientamoebe fragilis

Dientamoebe fragilisDeze parasiet vormt geen cysten en komt alleen in actieve vorm voor: in de dikke darm. Dientamoebe fragilis kan onder meer darmklachten, huidklachten en vermoeidheid geven.

Zelfs als Dientamoebe fragilis gevonden wordt, wordt deze zelden behandeld, omdat de arts er nog steeds van uit gaat dat deze niet schadelijk is. Zeker als je geen darmklachten hebt, maar bijvoorbeeld “alleen” vermoeidheid, zal vaak niet behandeld worden.

Giardia lamblia

Giardia lambliaDeze parasiet leeft in de dunne darm.

Reizigers kennen hem vaak goed: hij is vooral te herkennen aan de enorme rotte eierenlucht als je naar het toilet bent geweest of een wind laat.

Giardia lamblia kan diarree, buikpijn en moeheid veroorzaken. En bij kinderen ook groei-achterstand. Ook zie je vaak huidklachten en voedselintolerantie bij een besmetting.

Zeer besmettelijk

Alle parasieten zijn besmettelijk, maar giardia lamblia is ZEER besmettelijk. Ook hier zijn variaties: de parasieten die je hebt opgelopen in een tropisch gebied zijn vaak veel agressiever. Giardia heeft ook een cyste-vorm en kan daardoor lang overleven.

Cystevorm en actieve vorm van de parasiet

Dientamoebe fragilisDe cyste is een ingekapselde vorm van een parasiet: parasieten in deze vorm kunnen soms heel lang in “slapende” toestand in het lichaam overleven.

Ze komen dan weer tot leven in een periode van lage weerstand of veel stress.

Zelfs buiten het lichaam kan de cyste-vorm vaak wel een half jaar overleven en in die periode weer anderen besmetten.

Praktijkverhaal

Enkele jaren geleden kwam ik bijvoorbeeld in contact met een fokker van honden die te maken kreeg met een giardia lamblia besmetting: zij moest uiteindelijk, naast behandeling van haarzelf en gezinsleden en alle honden, ook het grasveld waarin haar honden regelmatig liepen afgraven en een nieuwe grasmat neerleggen om van de giardia af te komen.

Blastocystis hominis

Blastocystis hominisBlastocystis hominis is een dikkedarmparasiet. Als je geinfecteerd bent krijg je vaak een enorm opgezette buik en heb je last van winderigheid. Vaak komt hij samen voor met dientamoebe fragilis.

Verder kun je er buikpijn, jeuk, en huiduitslag van krijgen. De blastocyst kan zich hechten aan je darmslijmvlies en daar ontstekingen
veroorzaken.

Clostridium difficile

Clostridium difficile is een bacterie die milde tot ernstige ontstekingen van het maag-darmkanaal kan veroorzaken met diarree.

Hij wordt wel “ziekenhuisbacterie” genoemd, omdat hij vaak tijdens of na een verblijf in het ziekenhuis, zeker als je weerstand laag is, voor een infectie zorgt.

Gerelateerde artikelen

Handboek bij voedselovergevoeligheid

  • glutenvrij
  • zuivelvrij
  • eivrij
  • suikervrij
  • gistvrij

Hier kun je meer over ons handboek lezen en je kunt het hier ook kopen.

Of vraag een inkijkexemplaar op. We sturen je het per e-mail toe en daarna krijg je een exemplaar van Groei-nieuws als we iets te vertellen hebben.

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties