Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnel syndroom

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

februari 7, 2013

Carpaal tunnelsyndroom

Als ik vertel dat ik natuurgeneeskundig therapeut ben is niet direct voor iedereen duidelijk wat dit inhoudt. Daarom  wil ik in dit blog een voorbeeld uit de praktijk geven: Carpaal tunnelsyndroom. Omwille van privacy zijn de namen niet de echte namen van de beschreven personen en wordt slechts de kern van de consulten beschreven.

Zenuwbeschadiging

Een vrouw van 50 jaar, die ik Ans zal noemen, meldde zich in de praktijk. Ans kookt graag en catered ook. Door toenemende pijn in haar polsen en krachtverlies in haar handen had zij steeds meer problemen met het tillen van zware pannen en het snijden van vlees. Ook was zij er aan het einde van de dag doodmoe van.

Zij was doorverwezen naar de specialist in het ziekenhuis en had daar te horen gekregen dat de zenuwbeschadiging in haar rechterpols dusdanig was dat zij zeker geopereerd zou moeten worden. De specialist verwachtte verder dat binnen enkele maanden haar linkerpols ook aan de beurt zou zijn. Zij vond dit een ingrijpende oplossing en zag op tegen het revalidatieproces. Bovendien kon men geen garantie geven op volledig herstel.

Eerder had ik de man van Ans behandeld nadat deze door zijn rug was gegaan en zodoende kwam Ans bij mij met de vraag of ik ook voor haar iets kon betekenen. Ik heb haar nog geattendeerd op het bestaan van een speciale handkliniek (die toen recent geopend was) en uiteindelijk hebben we afgesproken dat ik een aantal keer zou masseren, waarna we zouden evalueren in hoeverre ze er baat bij had (ik kan immers ook geen garanties geven).

Diepe bindweefselmassage

Ik ben aan de slag gegaan met diepe bindweefselmassage èn heb samen met haar gekeken naar haar bewegingspatroon.

Aan de “pijnpunten” in haar armen en schouders (ik masseer nooit alleen lokaal) kon ik namelijk onder meer aflezen dat zij in een gedraaide houding en met haar pink omhoog kracht zette en geneigd was op wilskracht “door” te gaan in plaats van meer te luisteren naar haar lichaam. Om verder te ondersteunen heb ik eveneens met ooracupunctuur gewerkt.

Verlichting

Na de eerste behandeling voelde zij al verlichting van haar pijn en was haar hand minder opgezet.

Na een aantal behandelingen was zij pijnvrij zolang ze er rekening mee hield om op een ontspannen manier te bewegen. Wel droeg ze ’s nachts nog een brace.

Na 4 behandelingen kwam de doorbraak: ze had de brace niet meer nodig en kon normaal alles doen. Het enige wat ze nog merkte was een klein “schokje” wanneer ze teveel deed (dit in plaats van het gevoel wat ze voorheen de hele dag had van prikkende naalden in haar handmuis).

Er was 1 keer een terugslag: nadat ze dagen achter elkaar fanatiek gitaar gespeeld had kwam de pijn in haar pols terug. Er bleef echter een stijgende lijn in zitten en na 11 behandelingen (in een tijdsbestek van 4 maanden) hebben we afgerond. We hebben afgesproken dat zij , mocht zij weer klachten krijgen, contact opneemt.

Inmiddels zijn we een jaar verder en het gaat nog steeds goed.

Meer weten over diepe bindweefselmassage?

Claudia van Wezel

Meer lezen

Concentratiestoornis en darmtherapie

Uitgestelde rouw en diepe bindweefselmassage

Buikpijn en parasieten

Tissue release: diepe bindweefselmassage

Vaginale infecties

Misschien vindt je dit ook leuk…

Detox voor je darmen en lever

Detox voor je darmen en lever

Raak eens lekker wat afvalstoffen kwijt: geef jezelf een boost met een detox! Ben jij je meer te buiten gegaan aan...

0 reacties