De Groeisprong bestaat 20 jaar

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

september 9, 2015

De Groeisprong bestaat in september 20 jaar!

In september 2015 bestaat mijn praktijk voor natuurgeneeskunde, de Groeisprong®, 20 jaar. Ik heb altijd speciale aandacht gehad voor zwangeren en baby’s in mijn praktijk. En van de 20 jaar geef ik al 17 jaar met veel plezier ook zwangerschapscursussen.

Dit heb ik eerst een aantal jaar gedaan volgens het stramien wat anderen mij boden. Maar de onvrede hierover groeide. Ik wilde neerzetten wat ik zelf belangrijk vond voor aanstaande ouders om te weten.

Snelmenu

Van Buik tot Baby: de zwangerschapscursus die verder gaat dan bevallen

In 2007 was de oprichting van zwangerschapscursus Van Buik tot Baby® een feit: de zwangerschapscursus waar je niet alleen alles kunt leren wat je nodig hebt voor je bevalling, maar ook voor die eerste intensieve maanden samen met je baby. En waarbij ook je partner actief betrokken wordt bij dit hele proces. Niet voor niets werd de slogan bij het logo: “de zwangerschapscursus die verder gaat dan bevallen”.

Sinds 2007 hebben meer dan 1000 stellen een Van Buik tot Baby-cursus gevolgd.

sokjes

Mijn persoonlijke doel met het geven van een zwangerschapscursus

Natuurlijk zijn goede informatie over bevallen en praktische ademhalings- en ontspanningstechnieken belangrijk voor een geslaagde zwangerschapscursus.

Maar wat onderscheidt een cursus? Twee aspecten waren en zijn hierin steeds zeer belangrijk geweest voor mij.

Een cursus is wat mij betreft geslaagd wanneer ik je als aanstaande ouders met steeds meer zelfvertrouwen naar de bevalling toe zie groeien. En wanneer jullie als ouders het zoveel mogelijk “op je eigen manier” gaan doen.

Hiervoor bied ik in de cursus vooral veel mogelijkheden aan, zodat je zelf je eigen keuzes kunt gaan maken. En een enkele keer nodig ik je uit tot wat “burgerlijke ongehoorzaamheid” door je ook van wat kritischer informatie te voorzien. Dit alles uiteraard aan de praktijk getoetst.

Een terugblik: bijzondere cursussen Van Buik tot Baby

Eigenlijk zijn al die zwangerschapscursussen bijzonder geweest. Want zeg nu zelf: elke zwangerschap en geboorte blijft een wondertje. En het begeleiden van (aanstaande) ouders in deze intensieve periode is speciaal.
Maar een aantal zwangerschapscursussen zijn mij nog meer bijgebleven.

Zwangerschapscursus voor slechthorende ouders met doventolk

Al een aantal keer nu heb ik een zwangerschapscursus mogen geven aan een slechthorend of doof stel. Twee keer kwam hierbij een doventolk mee.

Nu ben ik iemand die uit zichzelf al “met de handen” praat. Maar hier kwamen toch wel een aantal extra uitdagingen bij. Omdat de ouders moesten kunnen liplezen was het belangrijk om extra goed te articuleren. En we moesten steeds een opstelling bedenken, ook bij de praktische oefeningen, waarbij de ouders mij en de doventolk goed konden zien.

Gelukkig zijn ook deze cursussen tot volle tevredenheid afgerond. En kreeg ik zelfs van de doventolk terug dat zij het heel leuk vond om deze cursus te tolken en dat zij niet had gedacht dat er zoveel kwam kijken bij een bevalling.

Van Buik tot Baby in de media

In de loop van de jaren is Van Buik tot Baby herhaaldelijk in de media geweest.

Interview voor Radio Utrecht

Voor een live programma kwam een verslaggever van Radio Utrecht bij mij thuis voor een interview over mijn zwangerschapscursussen. Uiteindelijk bleek dat de collega’s in de studio het vooral erg leuk vonden om de jonge mannelijke verslaggever door mij te laten leren puffen… En probeer daar dan in een live uitzending nog maar eens een informatieve slag aan te geven!

Opnames voor programma “Jong” van de EO

Ik heb zelfs een keer een complete televisieploeg in mijn praktijkruimte gehad. Het programma “Jong” van de EO maakte een aflevering over tienerzwangerschappen, waarbij vooral de rol van de tienervaders werd belicht. Ik mocht een korte zwangerschapscursus aan een tienerstel geven en hiervan werden opnames gemaakt. En dan probeer je zo goed en kwaad als je kunt zoveel mogelijk bruikbare informatie in je cursus te proppen.

Zwangerschapscursus voor popgroep

En zo heb ik ook een zwangerschapscursus-op-maat verzorgd voor een heuse popgroep. Het moest zeer compact en tussen de repetities door, waarna ze weer naar Ibiza vertrokken voor een optreden. En ja, het was een bekende in die tijd, maar nee, ik kon de naam echt niet meer vinden…

Nieuwe ontwikkelingen bij Van Buik tot Baby

Het aanbod van Van Buik tot Baby is steeds aangepast aan de laatste ontwikkelingen op zwangerschapsgebied. En nu ga ik het aanbod opnieuw aanpassen.

De laatste jaren merk ik dat veel mensen het fijn vinden om zich, in een prettige sfeer, individueel voor te bereiden op de komst van de baby.

Op deze manier kan ik de zwangerschapscursus helemaal op maat afstemmen op de wensen van ouders. Vanaf medio 2015 wordt Van Buik tot Baby uitsluitend nog in de vorm van een individuele zwangerschapscursus-op-maat gegeven.

Je kunt een “basiscursus bevallen” of een “opfriscursus voor een tweede of volgende kindje” of een door jezelf samengestelde cursus als pakket volgen.

facebookschaapDaarnaast zijn er verschillende losse lessen mogelijk, onder meer over complicaties en ingrepen tijdens de bevalling, het ontzwangeren en de kraamtijd en samen met je baby in een ritme komen.

Op het Van Buik tot Baby gedeelte van de website vind je alle nieuwe mogelijkheden

Claudia van Wezel

Misschien vindt je dit ook leuk…

Praktijkaanbod de Groeisprong

Praktijkaanbod de Groeisprong

In september 2015 bestaat mijn praktijk, de Groeisprong , 20 jaar. Al eerder heb ik hierover een blog geschreven, over...

0 reacties