Moxa behandeling bij stuitligging

moxa behandeling

Geschreven door Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.

november 20, 2017

Een moxa behandeling bij stuitligging bij de Groeisprong, hoe gaat dat in zijn werk?

Help, mijn baby ligt in stuit!

Tijdens een controle bij de verloskundige of gynaecoloog heb je  te horen gekregen dat je baby in een stuit ligt. Dat is even schrikken! Want dan wordt uitgelegd dat je, wanneer je baby in stuit blijft liggen, een veel grotere kans hebt op een keizersnede. En misschien vind je het idee van een vaginale stuitbevalling spannend.

Wellicht heeft je verloskundige je direct doorverwezen voor een moxa behandeling, of misschien ben je zelf gaan googelen en op “moxa”  terecht gekomen.

Moxa behandeling? Wat is dat?

Waarschijnlijk had je hiervoor nog nooit van moxa gehoord. Moxa is een soort dikke wierookstaaf die gebruikt wordt om specifieke acupunctuurpunten te stimuleren. Veel acupuncturisten werken ook met moxa. Wanneer moxa op specifieke punten op je voet tijdens je zwangerschap wordt toegepast heb je 75% kans dat je baby alsnog naar een hoofdligging draait. Je kunt het beste met moxa starten in week 33 of 34 van je zwangerschap. De behandeling met moxa tijdens de zwangerschap is overigens uitgebreid wetenschappelijk onderzocht (“evidence based”).

Hoe gaat een moxa behandeling in z’n werk?

Als je een moxa behandeling bij Groeisprong krijgt werkt het zo: je komt één keer bij mij in de praktijk en daarna zetten jullie de behandeling zelf thuis voort. De moxa-behandeling bij de Groeisprong bestaat uit 3 aspecten:

  • een voetreflexzone-massage voorafgaand aan de moxa-behandeling
  • de moxa-behandeling zelf
  • en tijdens de voetreflexmassage heb ik de gelegenheid je te vertellen wat alle vervolgstappen kunnen zijn wanneer je baby niet draait.

Voetreflexbehandeling

De voetreflexbehandeling die ik geef zorgt er voor dat de omstandigheden voor je baby nog gunstiger worden om te draaien naar een hoofdligging. Ook behandel  ik naast de voetreflexzones acupunctuurpunten, maar zonder moxa of naalden: ik geef alleen druk op bepaalde punten (acupressuur).

Je zit hierbij in een comfortabele houding op mijn massagetafel. De meeste zwangeren ervaren deze massage als heerlijk ontspannend. En zelfs vrouwen die het normaal gesproken  niet fijn vinden wanneer hun voeten aangeraakt worden, kunnen deze voetreflexbehandeling goed hebben!

Als de baby niet draait, wat dan?

Je krijgt nergens een 100% garantie dat je baby draait, ook niet bij mij!

Tijdens de voetreflexzone-massage heb ik mooi de tijd om alle stappen met je door te nemen die kunnen volgen wanneer je kindje niet draait. En hierbij leg ik vooral ook graag uit wat de consequenties voor je baby zijn!  Ik vind het heel jammer dat ik nog maar al te vaak merk dat vergeten wordt hoe het voor je kind is om geboren te worden. Alles wat er rondom de geboorte gebeurt heeft invloed op je baby. En wanneer jullie als ouder hierover meer informatie hebben, kun je voor je kind veel bewustere keuzes maken.

De moxa behandeling

Ik doe de moxa-behandeling een keer voor en leg jullie direct uit waar je allemaal op moet letten. Maak je geen zorgen: het is een heel eenvoudige behandeling. Wanneer je het een keer gezien hebt, doe je het zo na. Ik vind het echter belangrijk het persoonlijk voor te doen, zodat ik echt weet dat jullie begrijpen wat je thuis moet gaan doen. En natuurlijk kun je dan direct je vragen stellen!

Het is dus wel fijn als je je partner, of iemand anders die bij jou de behandeling gaat voortzetten, meeneemt naar het consult.  Je krijgt moxa-sticks en instructies mee naar huis.

Om misverstanden weg te nemen…

De meest gestelde vraag bij mij over de moxa-behandeling is wel de volgende:

Stel je voor dat mijn baby gedraaid is naar hoofdligging, en ik weet dit niet en ga door met de moxa, draait de baby dan niet weer terug naar de stuitligging?

Hierover kan ik kort zijn: nee, hiervoor hoef je niet bang te zijn. Dit in tegenstelling tot de versie (handmatig draaien van de baby). Na een versie komt het regelmatig voor dat de baby weer naar stuitligging terug draait.

En een ander misverstand wil ik hier ook direct rechtzetten. De gloeiende moxa-staaf wordt nooit tegen je voet aan gehouden! Hij blijft altijd op minstens een centimeter afstand. Een moxa-staaf gaat een prettige warmte verspreiden. Wanneer je deze voelt tenminste.

Het blijkt namelijk dat veel vrouwen de staaf bij hun voet niet voelen, omdat het punt dat behandeld wordt energetisch “dicht” zit.  Ik laat de staaf altijd eerst op je hand voelen. En veel vrouwen zijn heel verbaasd wanneer ze de warmte dan niet op hun voet voelen.

Moxa behandeling met goede afloop?

Idealiter heb je ongeveer een week na de eerste keer moxa opnieuw een echo om te kijken hoe je baby ligt. Ik hoor natuurlijk graag na afloop of je kindje gedraaid is!

Moxa behandeling: afspraak maken?

Ligt jouw kindje in stuit en wil je een afspraak maken? Dat kan op de volgende pagina, waar je eerst nog meer kunt lezen over moxa therapie.

 

Twijfel je nog?

Als je twijfelt lees dan gerust verder in dit ervaringsverhaal en het verhaal over hoe het kindje van Agnes gedraaid is.

Rondom de zwangerschap

Rondom de zwangerschap is onze 9-delige special over zwangerschap en de eerste tijd met je kindje. Je kunt deze special gratis opvragen.

Misschien vindt je dit ook leuk…

0 reacties