Inbakeren

Inbakeren baby

Inbakeren is een natuurgeneeskundige methode die binnen praktijk de Groeisprong wordt ingezet bij baby’s.

Ritme van de baby

Waarom inbakeren?

In welke situaties inbakeren?

Wanneer niet inbakeren?

Oorzaak van onrust

Ritme van de baby

Na de geboorte van je baby kan het een poosje duren voordat je kind een goed waak-, slaap- en drinkritme heeft. Dit is normaal. Zeker wanneer je borstvoeding geeft: dan moeten de vraag van de baby en het aanbod aan voeding van de moeder nog op elkaar afgestemd raken.

Zelfs wanneer je als gezin langzaam maar zeker in een ritme bent gekomen, zal dit nog enkele malen veranderen omdat de tijd dat je baby wakker is tussen voedingen langer zal worden en het aantal voedingen op een dag langzaam maar zeker zal verminderen.

Waarom inbakeren?

Soms lukt het echter niet zomaar om samen met je baby in een ritme te komen. Wanneer je baby onrustig en ontevreden is en veel huilt of jengelt kan inbakeren, het wikkelen van de baby in doeken, behulpzaam zijn.

Inbakeren geeft een gevoel van geborgenheid

In de praktijk merk ik dat veel ouders het “zielig” vinden om hun kind in te bakeren. Door in te bakeren geef je je kind echter een liefdevolle begrenzing en dit geeft je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Bedenk dat je baby in de baarmoeder ook “begrensd” heeft gelegen en voortdurend contact had met de weefsels van de moeder.

De meeste baby’s en kinderen vinden het bijvoorbeeld ook heel fijn om lekker stevig ingestopt te worden in bed (je kunt dit doen door het beddengoed niet in de lengte maar in de breedte van het bedje te leggen en deken en laken onder het matras door te halen).

Door inbakeren komt de rust terug: je kind gaat meer slapen en minder huilen, heeft daardoor meer energie om goed te drinken, en is aandachtig en ontspannen wanneer hij wakker is.

In welke situaties inbakeren?

Hieronder volgen een aantal voorbeelden waarbij inbakeren toegepast kan worden:

Wanneer je baby een onregelmatig patroon van slapen en drinken heeft.

Sommige baby’s doen alleen hazenslaapjes en willen veelvuldig gevoed worden. Vaak drinken ze dan maar kort om vervolgens weer in slaap te vallen omdat ze te moe waren. Omdat ze te moe zijn kunnen ze niet voldoende drinken en worden snel weer wakker omdat ze honger hebben. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Wanneer je baby tijdens de voeding heel onrustig is.

Dit kan als gevolg hebben dat je kind veel lucht inslikt en daardoor last krijgt van darmkrampjes of veel spuugt. Deze kinderen baker je dan alleen tijdens de voeding in. Vaak is een paar dagen voldoende om de rust weer terug te krijgen.

Wanneer je baby onrustig is tijdens de slaap en zichzelf steeds wakker trappelt of slaat en daardoor niet aan voldoende rust komt.

Wanneer je baby veel last heeft van darmkrampjes, met name als deze veroorzaakt worden doordat de baby “prikkelgevoelig” is.

Dat wil zeggen dat je baby meer indrukken binnenkrijgt op een dag dan hij of zij kan verwerken. Of, anders gezegd, dat je baby te weinig rust krijgt tussendoor om de indrukken te verwerken.

Darmkrampjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Het blijft altijd belangrijk om hiernaar te kijken. Darmkrampjes kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door een koemelkeiwit-intolerantie of bij spanning hoog in de nek (dit kan tijdens de bevalling ontstaan zijn). Uiteraard moeten deze dan behandeld worden.

Peuters

In sommige gevallen kan het zinvol zijn om je peuter in te bakeren. Wanneer je kind net kan staan en dit ook steeds in bed doet en daardoor onvoldoende slaapt. Of wanneer je kind het middagslaapje eigenlijk nog zo hard nodig heeft, maar hier niet meer aan toe komt doordat zij heeft ontdekt hoe ze zelf uit bed kan klimmen.

Wanneer niet inbakeren

Er zijn ook situaties waarin een baby niet ingebakerd mag worden:

wanneer je kind koorts heeft

24 uur na een vaccinatie

en bij reflux: de baby geeft veel voeding terug of spuugt veel doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maagingang nog niet voldoende ontwikkeld is

of bij heupdysplasie (de heupkom en soms ook de kop van het bovenbeen zijn niet voldoende ontwikkeld waardoor het heupgewricht niet goed kan werken). Bij deze baby’s mogen de armpjes wel in een doek gewikkeld worden

bij ernstige luchtweginfecties

of bij een zogenaamde voorkeurshouding: de baby ligt in een asymmetrische houding met het hoofd bij voorkeur naar één kant gedraaid: als in een “komma”

en bij bepaalde vormen van eczeem

Inbakeren en meer….

De meeste baby’s worden ingebakerd vanwege onrust. Het is goed om ook naar de oorzaak van deze onrust te kijken. Misschien is deze ontstaan tijdens een moeizame geboorte en heeft je baby extra tijd en begeleiding nodig om aan alle prikkels van de buitenwereld te wennen. Soms ook ontstaat deze later.

Het helpt in ieder geval wanneer je als ouder de lichaamstaal en signalen van je baby goed leert interpreteren. Het helpt ook wanneer je weet hoe je ritme in je dag met je baby kunt aanbrengen.

Voordat je gaat inbakeren is het belangrijk om je goed te informeren, zodat je gemotiveerd kunt starten. Via mijn praktijk kun je een inbaker-instructie krijgen én begeleiding bij alle hierboven genoemde aspecten.

 

 

Inbakeren was last modified: by

Auteur: Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.