Vaccinaties bij baby en kind

Vaccinaties

Vaccinaties: inenten is zo vanzelfsprekend geworden dat de meeste ouders zich niet realiseren dat ze hierin keuzes hebben.

Vaccinatie is echter niet verplicht. Tevens zijn er meer mogelijkheden dan in het officiële programma worden aangegeven (zie het Rijksvaccinatieprogramma).

Er wordt niet altijd duidelijk aangegeven dat

  • vaccinaties bijwerkingen kunnen hebben
  • in bepaalde situaties de risico’s van vaccineren groter zijn
  • er alternatieven bestaan (waarbij vaccinaties later, sommige niet, of niet in cocktail maar apart gegeven worden bijvoorbeeld).

Wil je als ouder ook de meer kritische informatie over vaccineren hebben, kijk dan eens op de website van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken en op de website van homeopathisch arts Tinus Smits.

Vaccinatie

Genuanceerd

Naarmate je meer informatie hebt, worden de keuzes er niet altijd makkelijker op. Vaccineren is een onderwerp wat genuanceerd ligt en wat vele haken en ogen kent. Maar in ieder geval kun je als ouder dan een beter doordachte en een beter op je kind afgestemde keuze maken.

Weerstand

Of je nu wel of niet of deels wilt laten vaccineren,

het is in ieder geval van belang dat je er voor zorgt
dat de weerstand van je kind zo optimaal mogelijk is

Bij wel vaccineren kan de homeopathische verdunning (potentie) van het vaccin er voor zorgen dat het immuunsysteem als het ware al “wakker gemaakt” wordt en dat bijwerkingen zoveel mogelijk beperkt worden.

Wanneer er al bepaalde klachten aanwezig zijn die met vaccinaties samenhangen dan is het mogelijk deze te ontstoren. In mijn praktijk kan ik op al deze terreinen begeleiden.

Andere vaccinaties

Ook na het halen van een griepprik en bepaalde reisvaccinaties kunnen soms klachten optreden. Deze kunnen op dezelfde wijze als hierboven beschreven behandeld worden.

 

Boekentips

Vaccinaties doorgeprikt, Cisca Buis

Wat je niet verteld wordt over vaccinatie, Anneke Bleeker

Inenten niet zonder risico, Heidy van Beurden

Baarmoederhalskanker, D. Röver

Inenten niet zonder risico, Heidy van Beurden

Auteur: Claudia van Wezel

Claudia van Wezel is gekwalificeerd natuurgeneeskundig therapeut en docente en oprichter van zwangerschaps- en oudercursus Van Buik tot Baby.